В категории: автомобили, Бани и кухни, Брой 1-2/2004, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Мазилки и бои, Облицовки и настилки, Ремонти, Хидроизолация

Пистолети за горещ въздух на Metabo

Пистолетът за горещ въздух е много полезен, а в редица случаи и незаменим инструмент. Той се използва за равномерно нагряване, без прегряване, на предмети от пластмаса, които трябва да се деформират по точно определен начин. Такова типично приложение е огъването на тръби от PVC за канали, както и снаждането им чрез напъхване една в друга. В този случай краят на едната тръба трябва леко и равномерно да се разшири. Майсторската практика тръбите да се нагряват със запален вестник води до обгаряне на пластмасата, деформиране или прокъсване на материала.

Друго много широко поле за приложение на пистолета с горещ въздух е премахването на стари лакови покрития. За целта боядисаната повърхност равномерно и внимателно се нагрява, при което пластът боя омеква и тук-там се издува на мехури. Тогава вече боята много лесно и без повреждане на основата може да се изстърже с шпахтел или шабър. Този е най-разпространеният метод за премахване на бои от дървени или метални предмети, на боядисани с блажна боя стени и др. Важно е обаче да се внимава боята само да омекне, а не да прегори, защото слоят става много твърд и почистването му вече става проблематично. Затова много полезна е възможността за точно регулиране на температурата на изходящия от пистолета въздух. Освен бързината и доброто почистване на основата съществено предимство на метода с нагряване е, че при него не се отделя прах, нещо, което не може да се избегне при шлифоване със специални шлифовъчни хартии.

Luft1Поради високата температура на изходящия от пистолета въздух той много успешно може да се използва за имитация на обгаряне на обшивки от облицовъчни дъски, при което иглолистният материал придобива красиво светло- до тъмнокафяво оцветяване.

Списъкът с приложения на пистолета за горещ въздух може да се разшири с още редица дейности, за които е необходимо равномерно нагряване на материала, без обаче да се използва открит пламък. Такива са:

» Ускоряване процеса на изсъхване на пресни лакови покрития или шпакловки.

» Размразяване на замръзнали тръбопроводи, особено когато са от пластмасови тръби, поради което използването на пропан-бутанова или друга горелка с открит пламък е недопустимо. Същото се отнася и за замръзнали смесителни батерии, водопроводни кранове и други чувствителни на силно нагряване части на водопроводната инсталация.

» Спояване на различни детайли от пластмаси.

» Изолиране краищата на оголени кабели с термосвиваем шлаух.

» Изолиране на муфи при съединяване на кабели срещу проникване на влага.

» Подсушаване на различни повърхности преди тяхното слепване, преди нанасяне на уплътняваща силиконова паста във фугите между облицовъчни подови плочки на открити тераси и др.

» Рязане на стиропор и други пенопласти.

» За полагане и снемане на вакси върху ски.

Показаните тук три модела пистолети за горещ въздух на Metabo се различават основно по електрическата си мощност, съответно 1600 W при модела H 1600, 2000 W и 2300 W при моделите HE 2000 и HE 2300 Control. Дебитът на въздуха може да се регулира стъпаловидно, съответно 250, 350 и 500 l/min при първия и 250, 270 и 500 l/min при останалите два модела.

Температурата на изходящия въздух при модела H 1600 се регулира на три степени – 50 °С, 350 °С и 550 °C. При останалите два модела регулирането се извършва безстепенно в границите 50–600 °C при HE 2000 и 50–650 °C при модела HE 2300 Control. Последният модел има светодиоден индикатор, който показва зададената и достигнатата температура на въздуха.

Luft3Luft22Понеже Metabo произвежда единствено професионални инструменти, показаните тук пистолети за горещ въздух се отличават с голяма дълготрайност, която не на последно място се дължи на сигурната и лесна за почистване система за филтриране на преминаващия въздух и доброто обдухване на двигателя.

За отбелязване е също, че задната част и на трите пистолета е оформена така, че да осигурява стабилна опора при поставяне на пистолета върху масата и използването му в изправено положение.

Функционалните възможности на пистолетите и областите на приложение значително се разширяват от тяхното комплектуване с помощни инструменти. Така например за изстъргване на омекналия слой боя се използва специален шабър с различни по форма остриета. Широк е наборът от дюзи, които оформят въздушната струя. За премахване на лакови покрития се използват дюзи с тесен и широк отвор (50 и 75 mm) широчина.

Luft2За огъване на тръби от PVC се използват специални дюзи, които осигуряват едновременно и равномерно нагряване на тръбата по диаметъра ù около мястото на огъване. Има дюзи, специално предназначени за рязане на стиропор и други изолационни плочи от пенопласти.

За поправка чрез заваряване на лодки и изделия от мека пластмаса се използва дюза за точково нагряване с диаметър на отвора за изходящия въздух 9 mm. За заваряване на детайли от различни видове пластмаси се използват специални „електроди“ от същия материал – мек и твърд PVC, полиетилен, полипропилен, които се подават и стопяват в мястото на заварката.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото