В категории: автомобили, Брой 1-2/2004, Инструменти

Инструменти за мераклии TopMaster

Инструментът прави майстора. Този извод не е новост, казвали сме го и друг път. Без подходящи и качествени инструменти и най-добрият майстор е безпомощен и с вързани ръце. Затова добрият инструмент доставя на всеки мъж, роден с дарбата да майстори, радост и трепет в душата, каквито и най-изтънчената френска козметика едва ли е способна да вдъхне у представителките на нежния пол. Качественият инструмент е винаги желан подарък, а изпитана от автора рецепта за подобряване на настроението е от време навреме човек и сам да си прави по някой подарък за домашната работилница. Защото след време, когато всичко е добре и прегледно подредено, работилницата се превръща в място, където човек бързо забравя несгодите и пошлостта, с които ежедневието непрестанно го залива.

Именно с такива мисли и намерения решихме да огледаме по-старателно търговско-изложбения салон на фирма „Евромастер Импорт Експорт“. За разлика от друг път, когато сме получавали за тестване и представяне в списанието точно определени машини в зависимост от търговската политика на фирмата, този път решихме изборът да бъде наш, а това, което си харесаме, да си го купим за работилницата на списанието. Такъв подход би поставил на изпитание колекцията от продукти на всеки производител и търговец, защото журналист от специализирано списание, като нашето, е по-капризен и от преял котарак, когато става дума за машини и инструменти. С две думи, решихме да потърсим някой и друг инструмент от серията TopMaster, който би могъл да ни впечатли.

Така постъпихме и ето какво избрахме да си подарим през двата, изпълнени с най-много празници зимни месеци.

Гедоре

Гедорето е универсален инструмент, абсолютно задължителен за всяка работилница за ремонт на машини. Няма по-удобен от него, а в редица случаи е и задължителен инструмент за отвиване и завиване на винтове и гайки при ремонт на автомобила, на бойлера и въобще на каквато и да било машина. GEDORE е немска фирма, основана през 1919 г. в град Ремшайд от братята Довидад. С течение на годините тя се е утвърдила като световен лидер в производството на висококачествени ръчни инструменти, а името ù е станало нарицателно за всички инструменти, като тук описания, независимо от това кой е производителят и каква е неговата националност.

За нас това обаче не бе без значение, защото този комплект е произведен в Тайван – малка по територия островна държавица, което не и пречи да бъде световен център в производството на компютърна техника и периферни устройства – монитори, скенери и т.н. Иначе казано, „произведено в Тайван“ вече е солидна гаранция за достатъчно високо качество. Правим това пояснение, защото от близо половин година Евромастер развиват и това направление в своята продуктова листа. Инструментите с тайвански произход са несъмнено по-качествени от много други, съответно са и по-скъпи. Цената, все пак, е доста относително понятие и затова оставаме на читателя да прецени дали заплатената за комплекта сума около 159 лв. с ДДС е много или малко.

Избраното от нас е най-голямото от трите подобни гедорета, които Евромастер предлага, и се състои от общо 108 части. Изработен е от качествена хром-ванадиева стомана, което е позволило накрайниците да имат максимално тънки стени. Това в редица случаи е решаващо при гайки и винтове, монтирани на трудно достъпни места. Друго, което веднага прави впечатление, е, че комплектът, очевидно, е предназначен за автомонтьори, защото има два накрайника за демонтиране и монтиране на автомобилни свещи с големина на шестостена 16 и 21 mm. В тях има специално оформени гумени вложки, които задържат свещта и не ù позволяват да изпадне при изваждане от дълбоко разположено в главата на двигателя гнездо.

Гедорето е предназначено за винтове и гайки с големина от 4 до 32 mm, като сменяемите ключове (чашки) са разделени на два набора. Единият, с големина от 4 до 14 mm, има квадратен отвор (4 mm) за захващане към по-малката от двете ръкохватки в комплекта. Другият, с големина от 10 до 32 mm, се използва в комбинация с по-дългата ръкохватка (страна на квадрата 8 mm). И двете ръкохватки имат възвратен механизъм, който позволява свободното въртене на накрайника в едната и запира в другата посока. Накрайниците имат вградена сачма, която задържа чашката. При натискане на оцветения в червено бутон сачмата се прибира и чашката може да се смени с друга. Освен за класическите шестостенни гайки, комплектът съдържа и накрайници за винтове и гайки по стандарта Torx – с големина от 4 до 24 mm.

Изключително полезни при развиване на гайки, завити върху стърчаща шпилка, са накрайниците с удължено тяло. Комплектът съдържа такива накрайници с големина от 6 до 22 mm. Обикновените накрайници са напълно безпомощни в такива случаи, защото върхът на шпилката опира в четиристена на ръкохватката и гайката не може да бъде достигната.

Комплектът съдържа по два комплекта карданни преходници, удължители и рамене за двете големини на присъединителните накрайници. Освен това има и 34 броя различни по форма накрайници за винтове с форма на главата прав шлиц, Philips, Pozidriv, Torx и т.н. За тях е предвиден специален накрайник с вградена в него плоска пружина, която сигурно ги задържа и предпазва от изпадане. Не липсват и 4 миниатюрни ключета с външен шестостен.

С две думи, вероятността да попаднете на гайка или винт, за които да не откриете подходящия накрайник в комплекта, практически граничи с нулата.

Усилени отвертки

Вторият комплект, който привлече вниманието ни и стана наше притежание, от да я наречем „тайванската линия“ на Евромастер, е наборът от усилени отвертки. Той съдържа общо 12 отвертки – поравно за винтове с прав шлиц и с кръстовиден. Различават се по големината и дължината си, а общото за всички е, че са изработени от високоякостна инструментална хром-ванадиева стомана и имат специално закалени върхове за повишаване на твърдостта и износоустойчивостта им. Задната част на отвертките завършва шестостен и при нужда лесно може да се прибегне до помощта на гаечен ключ или гедоре за отвиване на някой особено „упорит“ винт. Цената на комплекта отвертки е около 39 лв. с ДДС.

Самозадържащи клещи

Ще представим цяло семейство от този вид специфични и все още малко познати на нашия пазар клещи. Особеното при тях е, че, след като се притиснат до определено положение, клещите се самозадържат, тоест приложеният върху захванатия детайл натиск се запазва. Така на практика клещите функционират като специализирани стеги и веднъж пристегнати около даден детайл, те могат да бъдат пуснати и така ръката е свободна за други действия. Силата на натиска се регулира предварително с помощта на винт, а освобождаването на клещите става само чрез натискане на специален лост, който се намира под една от двете ръкохватки на клещите. Всички клещи са изработени от качествена хром-ванадиева стомана и повърхностите им са галванично хромирани.

Тук сме се спрели на няколко вида самозадържащи клещи с по-специално предназначение и поради това незаменими при извършване на някои специфични дейности.

На сн. 1 са показани клещи с широки човки, които се различават само по големината си. Широките човки позволяват захващане по продължение на значително по-голяма дължина на детайлите (сн. 2), което прави притискането по-сигурно, по-равномерно и оттук вероятността за деформиране на детайлите е значително по-малка. Те се използват предимно за обработване на детайли от тънка ламарина – за фиксирането им, при заварка или за огъване.

Клещите за заваряване (сн. 3 и 4) захващат детайлите в две точки, разположени на значително разстояние една от друга. Това придава стабилност на захващането, като същевременно челюстите им са оформени така, че помежду им остава пролука, през която може да се извърши заварката. Така с едно пристягане с клещите може да се направят три точкови заварки на разстояние около 5 cm една от друга.

Особеното при клещите, показани на сн. 5, е подвижната долна челюст. Благодарение на това с тях може да се притягат детайли (или тръба, например) с обща дебелина 15 cm. Долната челюст е плоска, а горната – дъгообразно извита за по-сигурно задържане на детайли с по-малък диаметър. И двете имат подходящо оформени и закалени зъби.

Характерно за тези клещи е, че, независимо от дебелината на притискания детайл, паралелността между двете челюсти се запазва почти постоянна. Това прави натиска по-равномерен, вероятността от повреждане на повърхността на детайла по-малка, а захващането по-сигурно.

На сн. 6, 7 и 8 са показани три самозадържащи клещи, специализирани за монтиране на различни по форма кабелни обувки към електрически проводници чрез пресоване. Клещите имат режеща част в предния си край и механизъм за сваляне на изолацията. Разликата помежду им е във формата на кабелните обувки, за които всяка от тях е пригодена.

Ключ за автомобилни джанти

Накрая си избрахме и един ключ за джанти, който би харесал всеки автомобилист. Особеното при него е, че дръжката му е телескопична и при изтеглено положение общата ù дължина приблизително се удвоява. При такова рамо развиването и на най-затегнатите болтове на джантата вече не би затруднило и девойка с крехка снага. В прибрано положение ключът заема минимално място в чантата с инструменти. Освен това той е универсален – има четири накрайника за болтове с шестостени с големина 17, 19, 21 и 23 mm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

автомобили, Брой 1-2/2004, Инструменти

Ключови думи

,
 
към началото