В категории: Брой 1-2/2004, Електроинсталация, Електроника, Хоби

Видеонаблюдение с куполни камери

Петър Чалъмов

След като сте гледали поредния филм за лошите и добрите, където в тъмната нощ телевизионното наблюдение около дома е помогнало на главния герой да оцелее, изключвате телевизора с мисълта, че би било добре и вие да хвърляте поглед към дворната врата пред къщата, да имате поглед върху стълбищната площадка пред апартамента или дори пред входа на блока. Не завиждайте на филмовите герои, защото и на нашия пазар вече може да намерите, при това на съвсем приемливи цени, достатъчно качествени куполни камери, с които да осъществявате видеонаблюдение, без да ставате от мястото си в дома. Специално подчертаваме, че става дума за специален вид видеокамери – т.нар. куполни, произведени след 2002 г., а не за съвсем обикновените и поради това твърде евтини платкови видеокамери. Куполните видеокамери имат редица, и то много съществени предимства:

» Малки размери.

» Автоматична смяна на режима „ден-нощ“, изразяваща се в автоматична смяна на цветното с черно-бялото изображение в зависимост от осветеността.

» Възможност да работи в тъмнина с инфрачервено осветително тяло.

» Широк динамичен обхват за компенсиране на ярка светлина и компенсация в известни граници на насрещното осветление.

» Бързо движение на камерата по хоризонтала или вертикала.

» Голяма бързина при управление на автоматичната бленда и фокусировка в рамките на 1–2 кадъра.

» Оптично увеличение на образа 23 пъти, към което се добавя 8-кратно цифрово увеличение, или общото увеличение достига до около 184 пъти.

В специализираните търговски проспекти вече се предлагат и модели на камери с увеличение до 256 пъти. Впечатляващо, нали? Освен това видеокамерите може да бъдат предварително програмирани така, че да „не виждат“ точно определени участъци от наблюдавания сектор. Всичко това прави куполните видеокамери идеалният инструмент за наблюдаване на събития от голяма дистанция и монтиране на открито. С монтирана над входната врата видеокамера може да наблюдавате приближаването на автомобил още от разстояние 500–1000 m, да го проследите и безпроблемно да разчетете регистрационния му номер. И всичко това при екстремални условия на осветеност.

И тук е време да обсъдим, дали е необходимо всичко това за охраната на вашия дом, има ли приложение при вашите условия и какви потребности ще реши телевизионна куполна камера с такива възможности. Преценката оставяме на вас, а ние ще се постараем да ви дадем необходимата информация, за да може да вземете правилното и целесъобразно решение.

Като начало ще посочим, че цената на стационарна куполна видеокамера с достатъчно добро качество е около 120–150 лв.

Първото, което веднага се набива на очи, е, че този вид камери са завършени изделия с много добър външен вид, така че напълно естествено се вписват в интериора на помещенията или екстериора на сградата и в никакъв случай не загрозяват. Иначе казано, те не само са функционално по-съвършени, но същевременно значително по-компактни и с елегантна форма от техните по-стари събратя с кубична или паралелепипедна форма с остри ръбове.

Куполните видеокамери се наричат така заради куполообразната форма на тялото им и се делят на две основни групи – неподвижни и въртящи се. На външен вид наподобяват малко, елегантно осветително тяло, което в редица случаи отлично и трудно забележимо се вписва сред точковите осветителни тела. Това особено силно важи за камерите с непрозрачен при гледане отвън и различно оцветен купол.

Този вид камери се появиха на пазара преди около петнайсет години и вече са на път при повечето приложения да изместят класическите камери с ръбеста форма и монтажна стойка. В зависимост от производителя тези камери ще срещнете в специализираните каталози под наименованията Speeddome, Omniscan, Autodome или Surveyor и др. Може да се каже, че куполните камери вече извървяха своя детско-юношески стадий на развитие, а с появата на CCD сензорите бързо придобиха съвременния си елегантен външен вид и функционални качества. Големината им бе свита до съвсем малки размери, скоростта на въртене на камерата значително бе увеличена, а системата от плъзгащи се контакти позволи видеокамерата да се върти без прекъсване около оста си и така да позволява напълно панорамен оглед на околната среда. Комбинацията между обектива и CDD матрицата доведе до получаване на отличен образ, а качествените вариообективи многократно разшириха зоната на видеонаблюдение. Накратко ще се постараем да систематизираме основните предимства на куполните видеокамери пред класическите им събратя.

Две мнения няма, че куполните видеокамери имат значително по-елегантна форма, по-малки размери и отлично се вписват в интериора на помещенията, особено ако са с окачени тавани, а осветителната система е изградена с множество точкови с халогенна лампа осветителни тела. В повечето случаи камерата не се откроява и е трудно забележима за непрофесионалния наблюдател. За съгледвачите, оглеждащи потенциалния обект, наличието на такива камери е доказателство, че ги очаква професионална алармена система и всеки движещ се обект се записва, а и евентуално предава на разстояние в реално време чрез Интернет.

За разлика от обикновените камери, при куполните е практически невъзможно да се види и разбере накъде в момента е насочена камерата и кой сектор се намира под наблюдение. Така скритото наблюдение в много случаи се оказва по-ефективно от откритото демонстриране на бавно движещата се класическа видеокамера. При тях веднага се вижда накъде са обърнати по всяко време.

В Англия е описан случай за заснемане от една камера на „посетител“, който наблюдава и записва „разписанието“ на друга камера (период на движението, зоните, които оглежда, и тези, които не може, време на спиране, време на престой и т.н.). Като резултат след време същият „посетител“ бил задържан при опит за грабеж в зона, която проучваната камера не е „наблюдавала“, въпреки че е изпълнявала функциите си – движела се е и е охранявала площи по разписанието си. При куполните камери този номер не минава.

Полусферичната форма на кожуха освен кръгово движение на камерата позволява и завъртането ù във вертикална плоскост на 180°, т.е. тя може да се завърта, за да наблюдава участъка точно под себе си. Благодарение на това територията, която се покрива от една-единствена камера, е значително по-голяма от това, което може да се постигне с обикновена видеокамера. При куполните камери отпада необходимостта от припокриване на зоните, които се наблюдават от две или повече камери, а невидимите за камерите зони стават съвсем малко или изобщо ги няма. Това в крайна сметка не само повишава ефективността на охраната, но и като цяло осезаемо поевтинява цялата система за видеонаблюдение и охрана.

Опитът показва, че поддръжката, особено почистването на външно монтирани куполни камери, е по-лесна от тази на паралелепипедните кожуси. Поради обтекаемата им форма, даже и дъждът е достатъчен за почистването им. При обикновените камери обективите им трябва периодично да се почистват от човек, което заангажира време и допълнителни средства по поддръжката.

Трябва да отбележим още, че стойността на сервиза за някои видове куполни камери, с PTZ (Pan, Tilt, Zoom) устройства и почистваща система (резервоар, чистачка и др.) включва допълнително разходи за доливане на почистващи препарати в резервоара, грижа за дюзите, разпръскващите миещата течност върху предпазното стъкло, подмяна на чистачката, почистване и смазване на задвижващия механизъм и др. При куполните камери всичко това отпада.

Куполните камери са по-лесни за монтиране. По-новите модели се продават в напълно сглобен вид, не се нуждаят от сложно окабеляване или затрудняващи механични настройки, от фокусиране и т.н. Последните поколения куполни камери имат софтуерно настройване на блендата, автоматично регулиране на усилването, на избора на позициите за спиране на въртенето на камерата при определено фокусиране, принудителна настройка на блендата и програмируем маршрут за движение на камерата. Така тя се управлява напълно дистанционно, което е голямо удобство и предимство при обекти, като магазини или паркинги, например, където достъпът до камерите е ограничен от работното време, силно затруднен при монтиране на високо и т.н.

Куполните камери се монтират много лесно и също така лесно се ремонтират. При необходимост куполът се отваря и цялата видеокамера се подменя с нова – напълно сглобена и фабрично конфигурирана. Достатъчно е да се свържат няколко кабела, завършващи с куплунги.

Казаното дотук обобщава основните достойнства на всички куполни видеокамери. Най-новите модели на куполни камери, от вида Mini Dome, обаче предлагат значително повече възможности по отношение скоростта и точността на движение и възможностите за предварителното му програмиране. Тези камери са още по-миниатюрни, по-трудно забележими и много бързи. Някои достигат скорост на въртене до 370°/s по хоризонтала и 180°/s по вертикала. Това означава още, че камерата може светкавично да се позиционира на точно определено за наблюдаване място според зададената му програма или при подаване на алармен сигнал за проникване, или друго събитие в определен участък. Освен за предпазване от нежелани посетители, такава система може да дава информация за задвижване на асансьора, при преливане на течност от даден резервоар и др. Скоростта на движение на камерата може да се променя автоматично или ръчно от максималната скорост до съвсем бавно.

За да не се изгуби видеоинформация, скоростта на вертикално и хоризонтално движение се съгласува автоматично с промяна на увеличението на вариообектива, така че да не се получат пропуски поради станали временно невидими за обектива зони. Новите видеокамери позволяват прецизно разписание за прекъсване на движението на камерата, което е важно за обекти, като магазини или казина, където наблюдението се съсредоточава върху точно определени критични зони. Автоматичното фокусиране в реално време при спиране в желаната позиция е сериозен пробив при решаване на проблема с неколкократно „разклащане“ на фокусировката, докато се постигне възможната най-голяма рязкост.

Най-голямото предимство на новите куполни камери, според мен, е внедрената им „интелигентност“. Иначе казано, при тях няма нужда от централен компютър, който да разпределя и обработва данните, защото модулът с необходимия софтуер е вграден в купола на камерата. Управлението са извършва чрез изнесена навън клавиатура, като всички възможни функции на камерата: включване, изключване, маршрути на движение, позициониране при спиране, аларми, увеличение, фокусиране, информиращи надписи, и т.н., се съхраняват в постоянната памет на камерата. Обособяването на управляващия модул като самостоятелен детайл има голямото предимство – позволява подмяна на камерата или обектива, без да се губят настройките. Същото важи и при прекъсване на захранването.

Описаните възможности може да се използват за поставяне на големи охранителни телевизионни системи, изпълнени с по-малък брой камери. Ако монтирате куполни кожуси във всички точки на системата, някои от тях може да се оставят празни, а по-малко на брой камери да бъдат размествани периодично по специално разработен план. Така общата стойност на системата може да се намали, като се разчита и на превантивния ефект, защото отвън не се вижда дали в купола има камера или не. При преместване на камера от един в друг купол предварително програмираният режим за управление на камерата в тази точка на системата за видеонаблюдение започва да функционира без допълнителна настройка на точки за спиране, фокус, аларми и др.

Куполните камери могат да се монтират без ограничение във вътрешността на сградата или навън без смяна на купола. Съществуват и куполи, специално пригодени за външен монтаж. Разнообразието на куполите е доста голямо, което позволява монтиране на различно големи камери и обективи. По-големите куполни кожуси (28–35 cm) са подходящи за повечето стандартни CCD камери, комплектувани със средни по големина вариообективи. По-малките куполи са подходящи за монтиране на платкови или модулни камери. Практикува се монтиране на 4 стационарни платкови камери в един кожух. Всяка от тях „наблюдава“ сектор с обсег 93–95° и така отпада необходимостта от купуване на по-скъпи въртящи се камери.

Всички производители (например Speeddome, Surveyor и др.) предлагат куполни камери от среден клас, при които към оптичното увеличение се прибавя цифрово с минимално влошаване на качеството. Така най-често срещаното увеличение достига до 96–176 пъти. Когато се цели постигане на максимално качество на изображението, трябва да се използват по-обемисти и по-бавно движещи се видеокамери, монтирани в по-големи куполи. Въпрос на компромис и оптимален избор.

Куполните камери се предлагат с различно оцветени кожуси. Безцветните се предпочитат, когато се цели респектиране на посетителите отдалеч и открито предупреждаване, че обектът се охранява с модерна и сигурна видеосистема.

В случаите, когато се предпочита камерите да останат възможно най-незабележими, се подбират куполи, чиито кожуси изглеждат като хромирани, позлатени, тъмночервено-черни и др. Такива куполи са много удобни за казина, ресторанти, барове и др., където се търси дискретност и възможно най-пълното сливане на камерите с интериора. Много ефикасно се прикриват и между множество осветителни тела.

С казаното дотук се постарахме да представим новото поколение куполни камери, които определено са по-подходящи за изграждане на широк диапазон от системи за наблюдение – от дома, малкия офис и гаража до големи обекти.

* * *

Речник на най-често използваните термини и съкращения

CCTV (Closed Circuit Television) – затворена телевизионна система.

PTZ (Pan, Tilt, Zoom) – движение по хоризонтала, вертикала и приближение (отдалечаване).

Dome – купол.

Back Focus – механично регулиране позицията на CCD преобразувателя на камерата за компенсация фокусирането при някои вариообективи.

C-mount – тип стандартна резба, използвана основно при 2/3″ и 1″ камери и обективи. Разстоянието между фокалната равнина и равнината на фланеца на обектива е 17,526 mm.

CS-mount – тип стандартна резба, използвана от 10–12 години насам главно при 2/3″ и 1/2″, 1/3″ камери и обективи. Разстоянието между фокалната равнина и равнината на фланеца е 12,5 mm. Обективи и камери, конфигурирани с CS-mount не може да се използуват с тези, конфигурирани с C-mount. Обективите CS-mount са по-евтини и по-малки от обективите C-mount.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото