В категории: Брой 7-8/2009, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки

Ъглошлайфмашини Raider

Пазарът на любителските електроинструменти също има своя българска марка – Raider Power Tools или просто Raider, създадена от фирма „Евромастер Импорт Експорт“ още в далечната 1997 г. Активното ù налагане на нашия пазар започва от 2002 г., а не след дълго тези машини пробиха и успешно се настаниха първо на пазарите в Македония и Румъния, а след това и в други по-близки и по-далечни държави. Утвърждаването на една марка е продължителен процес за завоюване доверието на потребителите, защото вече отминава времето, когато ниската цена, характерна за любителските инструменти и машини, е основният водещ мотив при тяхната покупка.

Като специализирано техническо списание с трийсетгодишна история, „Направи сам“ е своеобразно огледало и летопис на развитието на пазара, на израстването и утвърждаването на марки и производители, станало възможно и у нас след падането на бариерите пред свободното пазарно стопанство. Броевете на списанието от последните десет години са своеобразна хроника и очертават пътя на израстване на марката Raider. На първо място това е постепенното разширяване на обхвата на видовете електроинструменти и машини, така че днес едва ли може да бъде посочен електроинструмент в сектора на хоби машините, който да няма представител от серията Raider. Това обаче все още не е достатъчно силно оръжие в борбата за привличане на клиенти и затова всеки вид машина се предлага в няколко десетки модели, така че и най-придирчивият домашен майстор да може да намери машината, която най-пълно го удовлетворява като технически характеристики, качество и цена. Развитието на пазара логично доведе и до клониране на електроинструментите Raider, като преди около пет години „Евромастер Импорт Експорт“ създадоха и марката Raider Pro. Това са електроинструменти, предназначени за по-претенциозните домашни майстори. Машините от тази серия се отличават по оцветяването си, което е комбинация между тъмночервено и черно. Отличават се с по-голяма мощност при по-ниско тегло, по своята производителност и износоустойчивост, част от пластмасовите детайли са заменени с метални, уплътняването на отделни възли и охлаждането на двигателите им са подобрени, подсилена е защитата на намотките на електродвигателите и т.н. За тези машини са характерни също така подобреният дизайн и ергономичност, което ги прави по-удобни при работа. Повечето машини от тази серия се продават в пластмасови куфарчета. Всичко това, естествено, ги прави по-скъпи от серията Raider, но най-важното в случая е, че клиентът има по-голям избор.

Машините Raider се продават с две години сервизна гаранция. „Евромастер Импорт Експорт“ поддържа на склад необходимото количество резервни части за бързо извършване на ремонта, било в централната сервизна база в столицата, или чрез широко разклонената в страна сервизна мрежа.

Машините Raider притежават всички изисквани в Европейския съюз сертификати за техническа и експлоатационна безопасност като GS на института за технически контрол TUV Rheinland Product Safety GmbH, за електромагнитна съвместимост, пожарна и електробезопасност CE и др.

Паралелно с бързото разрастване на семейството машини Raider се появиха и постоянно се умножават различните работни инструменти със същата марка, предназначени за работа с електроинструменти – свредла, дискове за рязане и пилене, телени четки, дискове за циркулярни триони и др. Към момента ръчните и настолни електроинструменти и аксесоари с марката Raider надхвърлят 250.

За да подпомогнем домашните майстори да се ориентират по-лесно в многообразието от машини и модели, периодично правим преглед на даден вид електроинструменти. В НС 1-2/2009 представихме подборка от най-често използваните в дърводелската работилница машини. Сега дойде ред на машините за работа с метали, но поради многообразието от видове и модели стесняваме обзора само до ъглошлайфмашините, които заедно с бормашините са двете най-силно развити групи инструменти Raider. При това измежду над двайсетте актуални за момента модели, подбрахме само осем от тях, които според статистиката на продажбите се търсят най-много на нашия пазар. Представяме модели и от двете серии – Raider и Raider Pro.

Предварително трябва да кажем, че ъглошлайфмашините Raider са съобразени със стремежа към постигане на по-ниска производствена и продажна цена, поради което при тях не може и да се очакват технически решения, характерни за машините от професионалния клас – антивибрационни ръкохватки и други механизми и решения за намаляване нивото на вибрациите, механизми за фиксиране на предпазния щит и диска без ползване на допълнителен инструмент. Характерни за Raider са класическите решения. Така например предпазният диск се фиксира в най-подходящото за безопасна работа положение чрез притягане с винт, а притискащата диска метална шайба се завива и развива с ключ. Ниското ниво на вибрациите е от решаващо значение при по-продължителна ежедневна работа, докато в любителски условия рядко се налага по-продължителна работа. Дори често инструментите отлежават в работилницата с месеци, че и години, но е важно, когато потрябват, да са налице. Съгласно изискванията на директива 2002/44/CE на ЕС всички производители на ръчни електроинструменти, включително на ъглошлайфмашини, са задължени да внедряват технически решения, водещи до намаляване на нивото на отделяните вибрации. Съгласно тези изисквания в техническия паспорт на ъглошлайфмашините Raider и Raider Pro производителят е посочил стойността на вибрациите и нивото на шума за всеки модел поотделно.

Всички машини имат бутон за фиксиране на вала при смяна на диска, поради което не е необходимо използване на гаечен ключ. Към положителните качества на малките модели ще добавим и разположения върху тялото превключвател, който, независимо от модела, се изключва много лесно само с натискане в задния край. Това е несъмнено удобство при използване на предпазни ръкавици и повишава безопасността при работа. При по-големите модели пък са взети и по-специални мерки за предпазване от неволно включване на машината, за което ще стане дума.

Добро впечатление прави и това, че всички по-мощни машини, работещи с дискове Ø180 и Ø230, имат електронна система, която ограничава големината на максималния ток, протичащ при пускане на електродвигателя, и осигурява плавното безударно развъртане на диска. Това не само предпазва електрическата мрежа от токови удари, но несъмнено прави работата по-приятна и най-важното – по-безопасна.

Всички машини Raider с колекторни електродвигатели, което ще рече и всички ъглошлайфмашини, се продават с резервен комплект четки.

 

Raider Pro AG20

Ъглошлайфмашината е представител на най-разпространената и най-често използвана група, работещи с дискове с диаметър 125 mm. Мощността на електродвигателя е 850 W и е достатъчна за характерното натоварване при работа с такава машина. Теглото ù – 1,86 kg, е в границите на типичното за ъглошлайфмашина с тази мощност.

Цена

– 45,80лв. (Всички цени са с включен ДДС.)

 

Raider AG25

Макар и с по-голяма мощност (900 W), тази машина е предназначена да работи с най-малкия размер дискове – 115 mm. Характерно за тази ъглошлайфмашина е наличието на електронна система за предварително задаване на честотата на въртене на диска в границите 3000–11 000 minˉ¹. Това разширява обхвата от приложения най-вече при грубо и фино шлифоване на чувствителни на нагряване материали.

Спрямо предния модел тази машина е по-тежка (2,5 kg), а и диаметърът на тялото е малко по-голям, което леко затруднява обхващането му с ръка. При държане на машината с двете ръкохватки това престава да бъде проблем.

Цена – 45,70 лв.с диаметър 115 mm. По данни на производителя при нея нивото на вибрациите е най-ниско измежду всички предлагани към момента ъглошлайфмашини. Ще отбележим още, че тялото ù е „най-вталено“ сред малките машини, което я прави по-удобна за държане и работа с една ръка.

Цена – 27,60 лв.

 

Raider Pro AG23

Това е машина с мощност 2000 W и диаметър на диска 180 mm. Тежи 4,3 kg. Прави впечатление видимо по-ергономичното и елегантно тяло с удобна за обхващане и държане основна ръкохватка. Горната ù част, която се притиска от дланта, е покрита с еластична материя, която поглъща част от вибрациите на машината. Ръкохватката е с издължена форма. Същото се отнася и за пусковия бутон. Предпазният бутон се намира в предния край на пусковия и е разположен така, че да се изключва неволното пускане на машината. Ръкохватката е затворена отдолу, което предпазва ръката при допир или удар, който би могъл да причини изпускане на машината.

Елегантната форма на машината очевидно не е самоцелна, защото теглото ù – 4,3 kg – не само я нарежда пред модели от серията Raider Pro с мощност 1050 W и дори 940 W, но и като цяло е много добро постижение за машина с нейната мощност.

Вече споменахме, че този и следващите в статията модели имат електронна система за ограничаване силата на пусковия ток и за плавно развъртане на ротора.

Цена – 109,70 лв.

 

Raider AG 10

Машината е с мощност 1800 W и работи с дискове с диаметър 180 mm. Тежи 5,5 kg. Задната ръкохватка също е изпълнена във вариант от затворен тип. Особеното при нея е, че ръкохватката може да се завърта вляво и вдясно на 90о, което е съществено удобство при извършване на някои операции, където това се налага. Поради по-голямото тегло на машината тази възможност е предимство и при продължителна работа.

Цена – 77,60 лв.

 

Raider Pro AG19

Това е най-мощната ъглошлайфмашина от серията Raider Pro, предназначена за работа с дискове с диаметър 230 mm. Електродвигателят ù има мощност 2500 W, което означава, че с нея може да се вършат и най-силно натоварващи машината дейности по рязане и изпиляване на метали, рязане на плочи от естествен камък или бетон. Може да се каже също така, че тази мощност е характерна за най-големите модели професионални ъглошлайфмашини, докато при любителските серии мощността на най-големите не надхвърля 2000 W. Теглото на машината е 7,5 kg, което е малко високо.

Всичко казано за дизайна и основната ръкохватка на Raider Pro AG23 важи и за този модел.

Цена – 130,90 лв.

 

Raider AG 08

Машината, работеща с дискове 230 mm, има електродвигател с по-малка мощност (2000 W), но и тежи значително по-малко от предния модел – 5,25 kg. Задната ръкохватка е затворен тип с удължена форма. Почти по цялата си дължина отгоре има меко антивибрационно и улесняващо държането покритие.

Цена – 91,50 лв.

 

Raider AG14Pi

Оставихме този модел за накрая, защото това не е типична ъглошлайфмашина, а инструмент за шлифоване и полиране. При доста мощния електродвигател (1010 W) прави впечатление елегантната издължена форма на тялото, а профилът и малкото напречно сечение на задната ръкохватка правят полирмашината много удобна за държане. От двете страни на ръкохватката има поставени вложки с грапава повърхност, които улесняват задържането ù от ръката. Полирмашината има система за предварително задаване и или регулиране по време на работа на честотата на въртене в границите 3000–7500 minˉ¹. Регулаторът може да бъде изключен и тогава машината работи само при максималната честота на въртене.

Поради по-специфичното предназначение на машината, предпазният щит е закрепен неподвижно и положението му не се регулира.

Полирмашината е пригодена да работи с широк набор от инструменти за шлифоване и полиране. Част от дисковете и металните четки се закрепват така, както и карбофлексните дискове за рязане и изпиляване. В комплекта на машината има специална шайба (Ø125) от пластмаса с полутвърда подложка и вътрешна резба за закрепване към края на вала. Челната ù повърхност е пригодена за закрепване на шлифовъчни листове с мъхната задна повърхност (тип велкро). Към нея се закрепват също и различни полиршайби, като комплектът съдържа една такава шайба от агнешка кожа.

Теглото на полирмашината е 2,3 kg.

Цена – 59,90 лв.

Работни инструменти

Накрая, за да допълним представата за ъглошлайфмашините Raider, ще добавим, че под същата марка се предлагат и обширен набор от т.нар. консумативи, т.е. работни инструменти, от които в много голяма степен зависи производителността, качеството, а в случая и безопасността по време на работа. Това са карбофлексни дискове за рязане и изпиляване на метални предмети, както и за рязане на неметални материали (облицовъчни плочи от керамика и естествен камък) с диаметри 115 mm, 125 mm, 150 mm, 180 mm и 230 mm. Всички те се отличават с ниската си цена, фактор, с който се отличават и дисковете за рязане с диамантени зърна по периферията. Това обяснява голямото им търсене в магазините на „Евромастер Импорт Експорт“. Дисковете с диамантени зърна са гладки, тип „Турбо“ за ускорено рязане и сегментирани, като се предлагат с изброените вече големини, а при гладките има и дискове с диаметри 200 mm и 300 mm. Предлагат се и дискове с масивни сегменти с диамантени зърна, предназначени за шлифоване на бетонни повърхнини и груба обработка на мозайки.

За работа с ъглошлайфмашини се предлага и гама ротационни четки с твърди снопчета от спирално оплетена стоманена тел или по-меки четки от месингови влакна.

Сравнително по-малко познати са ламелните дискове, чиято работна повърхност наподобява стъпаловидно залепени ивици шлифовъчна хартия. В зависимост от материала на абразивните зърна и тяхната едрина, тези дискове се използват за междинно и завършващо шлифоване на детайли от стомана или цветни метали, за повърхностна обработка на дърво и пластмаси. Поради това, че дискът опира върху по-широка ивица (около 25 mm), се получава бляскава и гладка повърхност, а не грапава и на бразди, както става след обработка с обикновена карбофлексна шайба. Тези дискове са отличен инструмент с голяма отнемаща способност при шлифоване на повърхността на предмети от дърво.

Полутвърдите шлифовъчни дискове с дъговидно набраздена повърхност са предназначени основно за грубо шлифоване на изделия от черни метали, за заглаждане и почистване на заваръчни шевове и др. Оребрената работна повърхност спомага за по-доброто охлаждане на обработвания предмет, което ги прави много подходящи за пилене и шлифоване на неръждаеми стомани. От същия вид има и дискове, предназначени за груба повърхностна обработка на мозайки, на плочи от мрамор и други скални материали.

За отстраняване на лека ръжда или стари лакови покрития върху метална повърхност, както и за шлифоване на предмети от стомана, за почистване и грубо шлифоване на повърхността на изделия от дърво се произвеждат специални дискове от груба влакнеста материя, със силно абразивна повърхност на влакната. Те се справят блестящо с премахване на лаковите покрития, а грубата им структура не позволява задръстване с отделените при обработката частици боя.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Ъглошлайфмашини Raider”

Константин | май 16th, 2012 at 2:40 pm

Здравейте,интересува ме от къде мога да поръчвам резервни части за ел. инструменти Raider?
„Направи сам“: Писмото Ви е препратено на фирма „Евромастер Импорт Експорт“, която вносител на машините Raider, на резервните части за тях и извършва сервиза им. Карта на магазините и сервизите може да намерите тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото