В категории: Брой 5-6/2009, Материали, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Лепила на Ceresit за облицовъчни плочки

Пазарът на строителни материали направо прелива от лепила за облицовъчни плочки на чуждестранни и местни производители. Информацията за повечето от тях е доста оскъдна, а никъде не сме срещали сравнителни тестове, проведени от специализирана лаборатория, които да позволят съпоставката на едни с други лепила и човек по-лесно да се ориентира в това, което пазарът му предлага. А на него, нали е пазар и целта е да се продава възможно повече, най-често се чува думата на търговеца и отчетливо се забелязват надписите върху етикетите с цени. Това е и причината цената все още да играе често решаваща роля, а големи търговски вериги предпочитат да зареждат евтини лепила и отбягват по-скъпите. А разлика има, и то дори в продуктовата листа на един производител дадена марка лепило може да струва над два пъти повече от друго. Това идва да подскаже, че вероятно има подобна разлика и в качествата между тези лепила. За това може да кажем, че има два очевидно оформили се фронта – от едната страна стоят строителните предприемачи и майсторите, чиято цел е да купуват възможно най-евтино и да продават построеното максимално скъпо, и от другата – потърпевшият клиент, който е платил за строителство и ремонт, който разчита да ползва десетилетия напред.

Ние пишем най-вече за втората група, защото технически ограмотеният читател знае какво да изисква, какви материали да търси и не може да бъде лесно заблуден с помпозни уверения от времето на трънската строителна традиция.

Редакцията ни очевидно не разполага със специализирана лаборатория за изпитване на строителни материали и затова не ни остава нищо друго, освен да се доверяваме на световно признатите марки, чиито материали със сигурност са преминали и непрестанно преминават през изпитания в независими специализирани центрове и лаборатории, където балканските шуро-баджанашки номера не минават.

От правилния избор на лепилото зависи не само дълготрайността на облицовката и устойчивостта ù на различни неблагоприятни влияния като термичното свиване и разширяване, когато е положена на подова отоплителна система или се намира на открита тераса, изложена на слънчевото греене. От характеристиките на лепилото зависи доколко лесно и качествено ще бъдат залепени плочките. Така например при стенни облицовки много важно качество е способността на лепилото да задържа неподвижно току-що залепената плочка и да не ù позволява да се свлича под тежестта си. Изборът на лепилото зависи силно от вида на облицовъчните плочки. Така например предпочитаните за подови настилки и особено при по-силно натоварените помещения плочи от гранитогрес имат повишени изисквания към слепващата способност на лепилото, защото повърхността им на практика няма капиляри, които да улесняват свързването с лепилото. Стъклокерамичните плочи са дори още по-капризни по отношение на лепилото в сравнение с гранитогреса.

Плочите от мрамор и особено от светлите видове също поставят специфични изисквания към вида на лепилото, защото, ако то не е специално произведено за целта, има опасност да предизвика нежелано оцветяване, което през прозиращия мрамор проличава.

За разлика от класическите основи за лепене на плочки, каквито са стара стоманобетонна плоча с добре направена изравнителна замазка или равно измазан тухлен зид, редица от по-новите строителни материали, каквито са различните облицовъчни плочи (гипсофазер, гипсокартон, циментовите Aquapanel) и блоковете от автоклавен газобетон, се отнасят към групата на т.нар. критични основи и поставят специфични и по-високи изисквания към качеството на използваното за облицовката лепило. Същото се отнася и при облицоването с плочи на басейни, които са подложени на сравнително високо хидростатично налягане, което освен това и силно се променя при пълнене и изпразване на басейна. Към „критичните основи“ се добавят и подовите облицовки, положени върху съществуващо здраво дюшеме, а също така, когато новите плочки бъдат директно залепвани върху старата облицовка и така се спестява много време, труд и строителна мръсотия.

Казваме всичко това с единствената цел да заострим вниманието, че не всички лепила са еднакво добри, че за всеки конкретен случай трябва да се подбере внимателно и грамотно най-подходящото за случая. Когато става дума за малък обект, примерно една средно голяма баня, за която са необходими пет-шест 25-килограмови торби лепило, цената не би трябвало да бъде въобще фактор от значение, дори бихме казали, че презастраховката в случая може само да е полезна, защото става дума за съвсем дребен разход в повече. А банята се предполага, че трябва да може да изкара десет, че и повече години без основен ремонт.

Европейският лидер в производството на продукти на строителната химия и в частност на лепила и останалите продукти за направа на облицовки с плочи Henkel значително разшири и обнови гамата лепила за плочки, които се предлагат в България, като най-новите измежду тях са Ceresit CM 25 и Ceresit CM 17. Лепилото Ceresit CM 16 отпреди около година е със силно обновен състав, което подобрява още повече неговите качества. Поради по-ниската си цена и добри слепващи качества, когато не се поставят специални изисквания според условията на експлоатация, без гаранция за непогрешимост, по наше мнение, придобито от складове за строителни материали и големите търговски вериги, най-търсено е лепилото Ceresit CM 11.

За пореден път обръщаме внимание, че не само изборът на лепилото е важен за крайния успех при направа на облицовките. От решаващо значение е да се работи със система материали от един производител, специално разработени и препоръчвани за дадените условия. Тя включва грунд за оптимална подготовка на основата (например Ceresit CT 17), лепило, фугиращи материали, силиконов кит за запълване на фугите между плочките със запазване на необходимата остатъчна еластичност за поемане на възникващи в бъдеще механични и термични движения. За подобряване свойствата на някои лепила може да се използва добавяне на специален пластификатор (Ceresit CC 83), който повишава остатъчната еластичност на лепилото.

При настилки в мокри помещения задължително трябва да се вземат мерки за сигурна хидроизолация под слоя лепило, така че и да проникне вода през неплътни фуги, тя да не може да премине в основата. За тази цел се използва т.нар. течна хидроизолация чрез намазване с еднокомпонентния Ceresit CL 51 или двукомпонентния Ceresit CL 50. Тя се комбинира със специалната хидроизолираща лента Ceresit CL 152 за подсилване по ръбовете между стените и стените и пода, както и хидроизолиращите маншети за допълнително уплътняване около преминаващите през облицовката тръби (Ceresit CL 53) или около подовия сифон – Ceresit CL 54. За уплътняване на вътрешни ъгли също така може да се използват специалните елементи Ceresit CL 56, а за външни ъгли – Ceresit CL 57.

За по-добра прегледност в таблицата са посочени основните характеристики на предлаганите към момента на нашия пазар лепила за плочки Ceresit. Всички те са предназначени за тънкослойно лепене на плочките, при което лепилото се разнася равномерно с назъбена стоманена маламашка върху основата, а при по-големи плочи и за по-голяма сигурност на залепването при настилане на открити тераси, то се поставя и върху гърба на всяка плочка. Дебелината на слоя лепило се определя от едрината на зъбите на маламашката и е в границите 2–10 mm. Лепилото Ceresit CM 9 се използва при дебелина на пласта между 6 mm и 15 mm, което го прави подходящо за лепене на плочки и върху основи с по-голяма неравност. Това лепило обаче е единственото в групата, за което изрично е посочено, че се използва само при облицовки на закрито.

Основната разлика между лепилата е в остатъчната еластичност на втвърденото лепило, което позволява на лепилото да поема в известни граници движение на стените и пода, без лепилната връзка да се нарушава и това да предизвика отлепване на плочките. Лепила с остатъчна еластичност след втвърдяване са CM 16, CM 17 и CM 25, като най-добри по този показател са двете последни и затова в обозначението им присъства „Super Flex“. Остава да се прецени според конкретния случай кое от тях, CM 16 или CM 17, е по-подходящото. С изключение на CM 9 всички останали са подходящи както за вътрешна, така и за външна употреба, което ще рече, че са водо- и студоустойчиви.

По отношение на проблематичния за залепване гранитогрес и трите лепила CM 16, CM 17 и CM 25 се справят отлично със задачата.

Здравината на залепване към бетонна повърхност е най-висока при CM 17 и CM 25, а най-ниска при CM 9. Това има по-съществено значение при подовите настилки, но за жилищни помещения, където единствено се ходи, и то най-често с чехли, едва ли е толкова важно.

Времето, през което разбърканият с вода разтвор е годен за употреба, е между 2 и 4 часа. То е предостатъчно, за да може човек да работи спокойно и внимателно. Същото се отнася и до времето, през което плочките все още може да се наместват и местоположението им да се коригира, което е около 20 min и само при CM 9 е скъсено до 9 min. За отбелязване е, че лепилата без остатъчна еластичност след втвърдяване (CM 9 и CM 11) допускат най-малко свличане на поставената върху стената плочка – под 0,1 mm. За останалите този показател е между 0,2 и 0,5 mm (по технически данни на производителя).

Като най-нов продукт ще заделим малко повече внимание на Ceresit CM 25. Това е лепило с висока остатъчна еластичност, което е специално пригодено за залепване на облицовки, намиращи се в постоянно влажна среда (басейни), както и за лепене на плочи от мрамор. Последното се дължи на белия цвят на лепилото, поради което няма опасност то да причини нежелано оцветяване, прозиращо през плочите. То е подходящо за лепене също така на плочи от гранитогрес и стъклокерамика, включително на прозрачни и полупрозрачни плочи от стъкло. Подходящо е за лепене и върху „критични основи“, като плочи гипсокартон, гипсофазер и Aquapanel, както и върху плочи от дървесни частици (ПДЧ) или едър талаш (OSB). При облицоване на басейни със стъклокерамични плочи, а и при всички останали помещения с постоянно поддържане на висока влажност, чиито стени и под са често обливани с вода, задължително се прави течна хидроизолация с материалите на Ceresit, които вече споменахме.

Всички лепила се доставят в сухо прахообразно състояние, като работният разтвор се приготовлява чрез разбъркване с точно предписаното количество чешмяна вода. Работи се с миксер при изчакване от 5 min за „узряване“ на разтвора преди окончателното и краткотрайно повторно разбъркване.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото