В категории: Бани и кухни, Брой 5-6/2009, Водопровод и канализация, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Сухо строителство в банята и кухнята

С масовото навлизане на сухото строителство, на облицовъчните плочи и на останалите елементи, съставящи цялостната система на Knauf, много от класическите технологии бяха бързо „пенсионирани“ и заменени от къде по-лесни и практични методи за изграждане на вътрешността на сградите. Това най-бързо се почувства при строителството на нови хотели и бизнес сгради, където новите технологии веднага намериха своето място. Те навлизат постепенно и при реконструкцията на старите жилищни сгради, строени при други времена, със старовремски материали и технологии. Така например класическият тухлен зид при вътрешни стени трудно може да се конкурира с една лека преградна стена, която по технологията на Knauf се изгражда буквално за няколко часа. На всичкото отгоре тази стена е многократно по-лека и ненатоварваща строителната конструкция, по-тънка и с подходящ пълнеж от дюшеци минерална вата със сигурност ще има по-добри топло- и звукоизолиращи свойства. Всички инсталации, били те жични или тръбни, с лекота се прекарват в кухата стена, вместо за това да се къртят до полуда канали в тухлите. Списъкът с предимства на сухото строителство може да бъде продължен и с облицовката на неравни зидани стени, вместо върху тях да се измазват стотици килограми или тонове дори съдържаща голямо количество влага варо-циментова мазилка – т.нар. суха мазилка, а когато стане дума за окачени тавани, за пригаждане на подпокривното пространство за обитаване и за обшиване на гледащия към керемидите покрив, конструкциите с плочи и конструктивни елементи на Knauf нямат алтернатива. Приложенията са толкова много, че колкото и да се стараем да обхванем по-пълно тази тема на страниците на списанието ни през последните няколко години, все не успяваме. А в това време Knauf създават и пускат на пазара все нови и нови материали, които откриват също така нови и още по-добри от монтажна и най-вече от експлоатационна гледна точка възможности и за строителя, и за тези, които ще обитават след това помещенията.

От технологична гледна точка особено ефективно е прилагането на сухото строителство и използването на материалите на Knauf при изграждането на банята, а също и кухнята. Банята, това сравнително малко по площ помещение, е буквално набъкано с инсталации, а стените и подът му са проядени от водопроводи за студена и топла вода, от тръбите на канализацията, през него най-често преминават и вертикалните щрангове на всички инсталации, водещи към горния етаж.

При класическото строителство с тухли това налага прокопаване на гъста и често кръстосваща се мрежа от канали – работа бавна, трудоемка, шумна и най-вече мръсна, защото освен че се налага изхвърляне на голямо количество строителен отпадък, след това почти същото количество трябва да бъде внесено в къщата под форма на мазилка за запълване на изкъртеното. При ремонт във вече обитавано жилище това означава поне месец мръсотия и съжителстване с всепроникващия прахоляк, който под подметките на обувките създава крайно неприятното усещане, че се стъпва върху фин пясък, което си е и самата истина, само че примесен с вар и цимент. Още по-трагичното е, че всичко това се повтаря при всеки ремонт, когато първо, и то задължително, се кърти, после се ремонтира, накрая отново замазва и се възстановява облицовката с плочки. Ще допълним още, че безразборното изкъртване на канали в тухления зид силно отслабва носещата му способност, защото по правило дебелината му е само около 12 cm, а при по-голямо престараване няма гаранция, че длетото на къртача няма да проникне в съседното помещение.

Всичко това може да бъде отправено в историята на строителството, защото именно леките преградни стени и специалните предстенни конструкции решават радикално проблема. В тяхната кухина безпроблемно и по-важното без ограничения се прокарват различни тръбопроводи. Решението е особено благодатно за тръбите на канализацията, които имат значително по-голям диаметър от водопроводните, задължително трябва да им се даде наклон за оттичане на водата и не позволяват гъвкавостта при монтажа, характерна за водопроводните полипропиленови тръби.

Това конструктивно решение предоставя значително по-голяма свобода при разполагане на санитарните прибори в банята, същото важи и за кухнята, защото ограниченията, произтичащи от свързването им с водопровода и канала, в голяма степен отпадат.

Не случайно навлизането и трайното настаняване на сухото строителство в практиката доведе и до коренна промяна на технологията за монтиране на санитарните прибори. Вместо към стените с дюбели, те се закрепват към фабрично произведени метални стойки, монтирани и скрити във вътрешността на кухата преградна стена или в кухина, създадена в предстенната конструкция. За всеки прибор – тоалетна чиния, биде, умивалник – има специално разработена стойка, което в максимална степен улеснява неговото монтиране. Изработена от стабилен стоманен профил, стойката осигурява не само бърз и точен монтаж на прибора, но и се гарантира безусловно сигурността на неговото закрепване. Тъй като това ще бъде тема на самостоятелна статия от поредицата „Ремонт на банята“, която подхванахме в НС 3-4/2009, тук само ще добавим още, че прилагането на скрития в стените монтаж на санитарните уреди създава повече простор и удобства при ползване на банята, защото част от приборите, например промивното казанче, дебелата тръба, свързваща тоалетната чиния с канализацията, остават скрити и не загрозяват помещението. Монтираните по този начин прибори са конзолно закрепени към стената и не опират в пода. Това също е предимство, защото подът се поддържа значително по-лесно чист и липсва вечната „язва“ околовръст на тоалетната чиния при стария начин на монтиране.

Последователното разработване на темата „Ремонт на банята“ ни подтикна да разгледаме по-широко ремонта и изграждането на банята с възможностите, които предоставя сухото строителство, отколкото това е възможно въз основа на един конкретен обект, описван стъпка по стъпка в тази поредица.

Леките преградни стени се изграждат с материалите и технологиите на изпитаната система на Knauf за сухо строителство – носещ скелет от ламаринени профили, в който са поместени и закрепени специално оразмерени за различните санитарни прибори носещи стойки. Важно е да се знае, че размерите им са съобразени с изискванията за големина на стъпката между всеки два профила от конструкцията, предвиден е начинът за закрепване към пода, стената или към профилите на Knauf. Всяка от стойките е оразмерена според натоварването на монтирания санитарен прибор. Посредством шпилки и гайки към тях се монтират умивалници, конзолни тоалетни чинии, бидета, смесителни батерии и т.н. По правило всяка от стойките има възможност за регулиране по височина, а с това и на монтирания към нея прибор. Освен това с помощта на механизъм с винт всяка стойка се закрепва към стената и се нивелира във вертикално положение. В зависимост от прибора, за който е предназначена, стойката има фиксирани със скоби фитинги за свързване към канализацията или на изтичащата от промивното казанче вода. Самото казанче е с малка дебелина и е вградено в стойката, поради което остава скрито зад облицовката. Допълнително предимство на това решение е, че шумът от течащата в него вода почти или напълно не се чува.

Стойките за монтиране на санитарните прибори се вграждат в съществуващата носеща конструкция на леката преградна стена или при предстенен монтаж, за тях специално се изгражда допълнителна конструкция, която впоследствие се обшива с облицовъчни плочи.

Доскоро класическото решение бе обшивка от два пласта водоустойчив (импрегниран) гипсокартон Knauf GKBI (2х12,5 mm), който се прикрепва по класическия начин със самопробиващи рапидни винтове (TN 25 за долната плоча и TN 35 за разположената върху нея), завити през ≤250 mm в ламаринените носещи профили. В плочите, които покриват отпред вградените стойки, се изрязват отворите през които впоследствие ще преминат тръбите и стоманените шпилки за монтиране на приборите.

Най-добро решение за облицоване в банята и други мокри и влажни помещения безспорно са плочите на циментова основа Aquapanel Indoor (НС 9-10/2007), които са напълно водоустойчиви. Те са и значително по-здрави от гипсокартонените плочи, поради което се приема, че обшивката може да се направи и с един пласт, а не иначе задължителните два пласта. Единственият недостатък на плочите Aquapanel е цената им, която е 3–4 пъти по-висока от плочите гипсокартон.

Личният ни опит ни позволява да споделим и още едно изпробвано от нас решение – родните плочи от гипсфазер Vidiwall. Те са значително по-плътни, тежки и здрави от гипсокартона и от механична гледна точка определено имат предимство. Въпреки, че плочите гипсфазер са импрегнирани срещу проникване на влага, когато се използват в помещения, чиито стени биват обливани с водни пръски, се препоръчва взимане на допълнителни мерки за тяхната, а също и на плочите от гипсокартон, сигурна защита. Този проблем, по наше мнение, може да се реши сигурно, защото на пазара има достатъчно ефективни материали за течна хидроизолация, които се използват за защита на стените в банята и особено в участъците, чиито стени и под биват често обливани с вода. Ако плочата гипсофазер бъде двукратно намазана с такъв материал, включително нейните кантове и кантовете на пробитите отвори, смятаме, че те ще бъдат достатъчно добре предпазени срещу проникване на влага. Такъв препарат например е Ceresit CL 51 и след като покритието изсъхне, то е много добра основа за залепване на облицовъчните плочки. Knauf също произвежда препарат за течна хидроизолация – Knauf Flächendicht. Фугите между плочките се запълват с пълнител с повишена остатъчна еластичност след втвърдяване, а фугите между стените и пода се запълват и уплътняват със санитарен силикон.

Knauf предлага цялостни системи за изграждане на предстенни монтажни кухини и шахти, като в тях са включени всички необходими елементи до последното винтче. Тук показваме няколко типични конструкции и възли.

Носещата конструкция (фиг. 1) се изгражда по класическия начин с вертикални метални профили CW при спазване на стандартното междуосово разстояние между тях (растер) 625 mm и хоризонтални свързващи профили UW. За същата цел може да се използват и вертикалните профили UA, които имат специална перфорация, улесняващи монтажа на стойката.

На фиг. 2 е показано монтирането на стойка за конзолна тоалетна чиния с вградено в кухината промивно казанче. Вижда се, че всички необходими елементи за закрепване на чинията, казанчето, тръбата за промивната вода и на канализационната тръба се намират на стойката, като ще добавим още едно ценно качество – възможността за регулиране по височина на блока, който носи чинията и двете тръби.

Стойката за закрепване на умивалник (фиг. 3) с монтирана върху него смесителна батерия е оцветена в синьо, за да се отличава по-добре. Тя се монтира между два съседни вертикални профила и с винтове се закрепва към тях. Двете носещи колони на стойката позволяват странично преместване, така че широчината ù може да се регулира безстепенно и така опират плътно до CW профилите. Стойката има всички необходими елементи за монтиране на умивалника и за захващане на тръбата, която свързва сифона с канализацията. Обшивката е от два пласта или един, когато се използват Aquapanel Indoor.

На фиг. 4 е показана схема за монтиране на умивалник, при който смесителната батерия е закрепена на стената. Разликата от предния вариант е единствено в конструкцията на стойката, която има специална траверса с планка за захващане на батерията. Безстепенно по височина се регулира траверсата за монтиране на канализационната тръба и местоположението на планката за монтиране на смесителната батерия.

На фиг. 5 е показано монтирането на траверса с планка за монтиране на смесителна батерия, например над вана.

Накрая са показани детайли при изпълнение на предстенна кухина, които поясняват съединяването на металните профили, обшивката с плочи и облицовката с плочки. Показано е и уплътняване на съединението между стенна и подова облицовка.

Друго, и то съществено предимство на описания начин за монтиране на санитарните прибори и изграждане на водопроводната инсталация и канализацията е възможността в облицовката да се оставят ревизионни отвори, които, затворени по подходящ начин, осигуряват по всяко време достъп до важни участъци, например до скрити в кухината спирателни кранове. Така например системата Knauf Classic UNIFLEX е предназначена за отвори с големина до 45х45 cm и може да се нагажда според големината на облицовъчните плочки. Системата Knauf Profi UNIFLEX e предназначена за отвори с размери до 60х60 cm, а самият капак се закрепва на мястото си с помощта на магнити. На пазара се продават и различни по големина унифицирани комплекти от рамка с вратичка, които се монтират лесно в направените по размерите им отвори в обшивката и облицовката с плочки.

За допълнителна информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото