В категории: Брой 9-10/2009, Инструменти, Ремонти, Строителство

Перфоратор с акумулаторно захранване на Makita

Makita е измежду водещите световни производители, чието име е синоним за професионално качество. Силно впечатляваща е и богатата гама от инструменти, захранвани с литиево-йонни акумулаторни батерии с напрежение от 7,2 V до 36 V. Освен най-типичните за този вид инструменти – отвертки, бормашини и винтовeрти, „акумулаторната гама“ обхваща още прободни и циркулярни триони, такери, ъглошлайфмашина, саблен и верижен триони.

Измежду най-новите попълнения на тази серия са перфораторите BHR261RDE и BHR261TRDE, работещи с напрежение 36 V. Разликата между двата модела е, че комплектът на втория съдържа допълнителен бързо притягащ патронник за захващане на свредла с цилиндрична опашка.

Перфораторът има енергия на удара 3 J, което му позволява да пробива в бетон отвори с диаметър до 26 mm. В стомана пробива отвори с диаметър до 13 mm, а в дърво – до 32 mm. Теглото на машината е 4,5 kg, колкото е и на най-близките конкуренти акумулаторни перфоратори със същата енергия на удара. Честотата на въртене се регулира в границите 0–1200 minˉ¹, на ударите от 0–4800 minˉ¹.

Перфораторът работи с SDS захващане на инструмента. В режим на къртене длетото може да се завърта и фиксира в 40 положения в рамките на 360°, което позволява избор на оптимално за работа положение на машината.

Взети са две групи мерки за намаляване на вибрациите, които се предават на ръцете. Първата е еластичната пружинираща връзка между основната, задната ръкохватка и тялото на машината. Втората преграда срещу вибрациите са меките, еластични покрития върху двете ръкохватки. Перфораторът има защитен предпазител, който изключва захранването и не позволява на машината да се завърти при заклинване на свредлото поради досег с армировъчна пръчка. Върху челото на акумулаторната батерия е поставено осветително тяло, което също е голямо удобство, когато се работи при слаба обща осветеност.

Машината се доставя с две акумулаторни батерии с капацитет по 2,6 Ah. Липсват данни за броя на отворите, които може да се пробият с едно зареждане на батерията, но при положение, че процесът на зареждане трае само 22 min, е очевидно, че с перфоратора може да се работи без прекъсване.

 

За допълнителна информация и покупки на продуктите на Makita посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото