В категории: Брой 5-6/2009, Водопровод и канализация, Декорация и защита, Инструменти

Пистолет за горещ въздух Skil 8003

Пистолетът за горещ въздух Skil 8003 е много добре балансирано решение за домашната работилница, защото съчетава необходимите технически възможности с впечатляващо ниска цена. При мощност на електрическия нагревател 1800 W пистолетът осигурява въздушна струя, чиято температура се регулира на три степени: 50 °С, 400 °С и 570 °С. В зависимост от избраната температура се променя и дебитът на въздушния поток. При първите две температурни степени той е 250 l/min, а при максималната – 500 l/min. Възможността за регулиране на температурата разширява диапазона от приложения на пистолета в зависимост от чувствителността на материала към нагряване. Зададената температура се поддържа автоматично, без това да се отразява на дебита на въздушния поток, което улеснява работата без опасност от повреждане на нагряваните повърхнини. Често работата изисква пистолетът да се поставя във вертикално положение върху работната маса, за да бъдат освободени ръцете, които държат нагрявания детайл – най-често огъвана пластмасова тръба. За тази цел задният край на тялото на пистолета завършва с широко плоско чело, което заедно с подобно плоско чело в долния край на ръкохватката осигурява стабилна опора.

За по-сигурно предпазване от нежелан досег до нагорещената метална дюза задният ù край е покрит с топлоустойчива пластмасова гривна. Тя е подвижна и може да се сваля, което позволява дюзата да се промъква и на иначе недостъпни за работа места. Конструкторите са предвидили и такава наглед дреболия – непосредствено под ръкохватката се намира ухо от еластична пластмаса, посредством което пистолетът може да се окача да виси на таблото с инструменти.

Пистолетът за горещ въздух е много полезен, а в редица случаи и незаменим инструмент, защото редица операции изискват точно контролирано нагряване, без това да причинява повреждане поради прегряване на повърхността. Приложенията му са най-разнообразни, като тук със снимки сме илюстрирали едни от най-типичните. Навярно най-често срещаното приложение е премахването на стари покрития от блажни или алкидни бои. За целта боядисаната повърхност равномерно и внимателно се нагрява, при което пластът боя омеква и тук-там се издува на мехури. Вече омекналият пласт боя лесно и без повреждане на основата се изстъргва с шпахтел или шабър. Това е типичната технология за премахване на бои от дървени или метални предмети, за почистване на боядисани с блажна боя стени и др. Освен бързината и доброто почистване на основата предимство на метода с нагряване е, че при него не се отделя прах – нещо, което не може да се избегне при шлифоване със специални шлифовъчни хартии. Нагряването с горещ въздух силно улеснява и отлепването на стари меки подови настилки от PVC, линолеум и др. Широко приложение намира пистолетът за горещ въздух при работа с различни материали от пластмаса, които след нагряване лесно се огъват и деформират. Това се използва при прокарване на канализационни тръби от PVC, при което все още майстори от старата школа прибягват до нагряване на края на едната тръба, за да вкарат в нея следващата тръба. При всички случаи, били те нагряване на лакови покрития, или пластмасови предмети, трябва да се следи зорко повърхността, за да не се допусне нейното потъмняване, последвано от появата на още по-тъмно оцветени язвички, които предшестват обгаряне, при което повърхността от мека става твърда и чуплива. Поради високата температура на изходящия от пистолета въздух той много успешно се използва и за имитация на обгаряне на обшивки от облицовъчни дъски, при което иглолистният материал придобива красиво светло- до тъмнокафяво оцветяване.

Списъкът с приложения на пистолета за горещ въздух може да се разшири с още редица дейности, при които е необходимо равномерно нагряване на материала, което не може да се постигне с открит пламък. Такива са:

» Ускоряване процеса на изсъхване на пресни лакови покрития или шпакловки.

» Размразяване на замръзнали тръбопроводи, особено когато са от пластмасови тръби, поради което използването на пропан-бутанова или друга горелка с открит пламък е немислимо. Същото се отнася и за замръзнали смесителни батерии, водопроводни кранове и други чувствителни на силно нагряване части на водопроводната инсталация.

» Спояване на различни детайли от пластмаси, почистване на изолацията от силови електрически кабели и др.

» Подсушаване на повърхности преди тяхното слепване, преди нанасяне на уплътняваща силиконова паста във фугите между облицовъчни подови плочки на открити тераси и др.

» Рязане на стиропор и други пенопласти.

» Нанасяне на вакса върху ските и др.

За всяка от тези и други сходни дейности върху дюзата на пистолета са поставя чрез нахлузване накрайник от стоманена ламарина. Skil 8003 се доставя в комплект с четири накрайника. За премахване на лакови покрития се използва широка плоска дюза. Тя създава плоска въздушна струя, която нагрява по-равномерно, без да прегрява и овъглява лаковото покритие. Вече омекнало, то се премахва (изстъргва) със стоманен шпахтел или шабър с триъгълна форма и дълга дръжка. За огъване на пластмасови тръби, както и при размразяване на тръбопровод се използва дюза, чийто преден край е огънат. По този начин въздушната струя обгръща отвсякъде тръбата и я нагрява равномерно. Този накрайник се използва и при съединяване на медни тръби и фасонни части чрез спояване с мек припой.

Едностранно отворената дюза се използва при работа в близост до стъкло или други лесно повреждащи се от топлината материали. Четвъртата дюза в комплекта е с намален диаметър, поради което дава тясна, силно насочена въздушна струя, подходяща за премахване на бои в ъгли и труднодостъпни места, за спояване на пластмаси или нагряване на термосвиваемо фолио.

Пистолетът тежи 700 g.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото