В категории: Брой 5-6/2009, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Настолни циркулярни триони на Metabo в лекия и средния клас

Metabo винаги са поддържали силно присъствие сред настолните или в случая по-точно казано, накланящите се циркулярни триони. Причината за това е, че този вид машини са изключително ефективни при извършване на операцията, за която са предназначени – напречно рязане на летви и дъски. Това са леки, удобни за пренасяне машини и което е също много важно – с тях се работи лесно, бързо, безопасно и най-вече с голяма точност. Затова този вид циркулярни триони са предпочитаните машина при рязане под прав или друг ъгъл, под наклон или и двете заедно на летви и дъски. Циркулярният диск се врязва откъм лицевата страна на детайла и когато лицето е отгоре, това осигурява чист срез без нащърбване на ръбовете. Сферата на приложение на настолните циркулярни триони обхваща разкрояване на летви, които се съединяват една с друга под ъгъл 90°, 45° или друг в рамки, на подови первазни летви, декоративни лайсни, корнизи, паркетни дъски и дюшеме, дъски за стенни и таванни облицовки и др. Малкото тегло и компактни размери правят тези машини удобни за пренасяне от един на друг обект и това именно е най-типичното им приложение.

Дотук нищо ново. Новото е, че фирма като Metabo, фокусирана изцяло в професионалния сектор, която доскоро бе съсредоточила вниманието си върху по-големи и мощни накланящи се циркулярни триони предимно за стационарно използване, каквито са моделите KGS 301, KGS 303, KGS 305 и KGS 331, сега насочва вниманието си и към сектора на по-малките, по-леки, по-лесно преносими и същевременно по-евтини машини. Това навярно се дължи на преоценка на значението на по-масовия любителски пазар, както и на потребностите на занаятчийската практика, където именно такива машини се търсят най-силно. Решението на Metabo да засили присъствието си и в този клас машини облагодетелства и по-претенциозните дърводелци любители, които желаят да притежават не каква да е, а машина с гарантирано качество.

И така през май т.г. Metabo пусна на пазара три нови модела, които забележимо подсилват фланга на по-леките и малки накланящи се циркулярни триони.

Новото попълнение включва три модела: KS 216 Lasercut, KGS 216 и KGS 254. Поясняваме, че буквата „G“ в наименованието означава, че блокът с циркулярния диск е подвижен и може да се изтегля напред и да се връща назад. Това позволява рязане на дъски с по-голяма широчина. Цифрата в наименованието обозначава диаметъра на циркулярния диск – 216 mm или 254 mm.

Още първият бегъл поглед показва, че това са машини, отговарящи на изискванията за професионална точност и удобство при работа, значително олекотени като тегло, без това да се е отразило на работните им характеристики. В подкрепа на това твърдение ще споменем само, че най-голямата от трите нови машини, KGS 254, реже дъски с широчина до 302 mm, като тежи само 17,5 kg. Моделът от „тежката категория“ KGS 305 реже с максимална широчина 320 mm, но тежи вече 29 kg.

Характерно за новата серия машини на Metabo е, че са взети редица мерки за улесняване на работата и повишаване на точността при рязане. И трите машини имат вграден източник на светлина, който осветява добре мястото на рязане. Стандартно вграден е и лазерен прожектор с мрежово захранване, който очертава предварително линията, по която дискът ще среже.

Всички основни детайли, от които зависи стабилността и точността при рязане, са изработени от масивни алуминиеви отливки. Поради това стабилността на конструкцията е съчетана успешно с нейното олекотяване. Трите модела имат изтеглящи се встрани от основата метални подпори, които осигуряват по-голяма устойчивост и позволяват по-точно и безопасно рязане на дълги предмети. Новост е и вградената във всяка от двете подпори подвижна пластина, която служи за ограничител и позволява отрязване на повече парчета с еднаква дължина.

Блокът с двигателя и циркулярния диск може да се накланя на ляво за рязане под наклон до 45о. Плотът, върху който се поставя и при необходимост закрепва със стяга детайлът, може да се завърта вляво или вдясно до 47° за рязане под ъгъл. Двата наклона може да бъдат комбинирани и детайлът да бъде срязан едновременно под ъгъл и под наклон. За най-често използваните стойности при рязане под ъгъл (0°, 15°, 22,5°, 30°, 45°) механизмът за въртене на плота има сачмен фиксатор, който улеснява точното задаване на една от тези стойности. Машините имат ефективно функционираща система за засмукване и събиране на стружките – било в платнена торбичка (автономна система) или чрез засмукване от прахосмукачка.

Най-малка, лека, лесно преносима и най-евтина машина е моделът KS 216 Lasercut. Блокът с циркулярния диск е фиксиран и не може да се изтегля напред, което определя и по-малката широчина на рязане – 120 mm. Ако човек не е максималист и се позамисли, неминуемо ще стигне до извода, че това е машината, която с голяма вероятност покрива, както се казва, 99% от потребностите в домашната работилница, а също така на майстора занаятчия по монтиране на дограма, паркетни подови настилки и други подобни дейности. Максималната дебелина на рязане в повечето случаи също е напълно достатъчна – 60 mm. Мощността на електродвигателя на машината е 1350 W. Доставя се с универсален циркулярен диск за прецизно рязане (precision cut) с 40 твърдосплавни зъба с профил на заточване WZ. Машината тежи само 9 kg. За да заема по-малко място в транспортно положение или при съхраняване, двигателният блок може да бъде застопорен в крайно долно положение. За по-удобното ù пренасяне машината има специална ръкохватка с гумирана повърхност.

Следващите два модела KGS 216 и KGS 254 имат конструкция, която позволява хоризонтално движение на блока с двигателя и циркулярния диск. В задната част на блока са монтирани два паралелни стоманени водача с кръгло напречно сечение и полирана повърхност. Те лагеруват в носач с удължено тяло и сачмени лагери. Благодарение на по-голямата опорна дължина чрез плъзгачите си блокът се плъзга с лекота без каквото и да било странично биене, което може да предизвика неточност при рязане.

Възможността двигателният блок с циркулярния диск да се изтегля напред и връща назад значително увеличава широчината на рязане на машината, която и за двата модела е 305 mm. Допълнително предимство на конструкцията с подвижен блок е, че позволява изрязване на нутове, за което машината има механизъм за ограничаване дълбочината на рязане.

KGS 216 работи с диск с диаметър 216 mm, а при KGS 254 е използван диск с диаметър 254 mm. Това определя и максималната дебелина на рязане – 65 mm при първата и 90 mm за втората машина. Съответно двете машини се различават още по мощността на електродвигателите си – 1500 W и 1800 W, както и по теглото – 14 kg и 17,5 kg.

В зависимост от диска всяка от трите машини може да се използва за рязане не само на детайли от дървесина и дървесни частици, но и на профили от алуминий и други цветни метали, както и на детайли от пластмаса, най-често канали за прокарване на проводници и тръби.

Производителността и качеството на рязане, както и обхватът на рязаните материали силно зависят и от използвания циркулярен диск. Metabo разработва и предлага широка гама дискове, които може да бъдат разделени в три групи. Използването им се препоръчва при циркулярните триони на Metabo, но със същия успех може да се монтират и на машините на други производители.

» Рower cut – дисковете са подходящи за бързо от грубо до средно фино рязане при намалено натоварване на електродвигателя. Използват се и за надлъжно рязане на материали от масивна дървесина.

» Рrecision cut – дискове за чисто рязане с най-широко приложение при напречно и надлъжно рязане на детайли от мека или твърда дървесина, както и на плочи от дървесни частици.

» Мulti cut – дискове с универсално предназначение, подходящи за фино рязане на широк спектър от материали – всякакви видове дебел шперплат, мебелни плочи, включително ламинирани или с покритие от гетинакс (барплотове), плочи MDF и OSB, профили и тръби от цветни метали и пластмаси, плексиглас, материали от фибростъкло и дори дъски с пирони. Тези дискове имат най-често 60 или 80 ситни зъба с твърдосплавни резци със специален профил, за да може да режат оптимално толкова различаващи се материали. Големият брой зъби прави диска особено подходящ за фино рязане, необходимо при разкрояване на детайли от мебелни плочи, профили или тръби от пластмаса и цветни метали.

За разлика от обикновените настолни циркулярни триони, при които дискът е неподвижен или се движи паралелно на плота, при накланящите се циркулярни триони ъгълът, под който зъбите удрят материала, непрестанно се променя. Ето защо за този вид триони се препоръчва да се използват дискове, специално предназначени за тези условия на рязане. В таблицата са посочени дисковете на Metabo, с които се постига оптимално рязане с накланящ се циркулярен трион.

Известно е, че колкото зъбите са по-ситни и броят им е по-голям, толкова по-чисто реже дискът. Съответно дисковете за бързо и грубо рязане имат по-малко на брой зъби, а за фино, прецизно рязане имат по 48 или 60 зъба при дадените в таблицата диаметри. С най-ситни и много на брой зъби са многофункционалните дискове, подходящи за рязане и на цветни метали. Освен големината и броя на зъбите върху възможностите и чистотата на рязане силно влияние оказва и профилът, под който са заточени зъбите. В случая те са два вида:

» WZ – челните ръбове на зъбите са заточени с наклон вляво и вдясно, като зъбите се редуват – леви и десни. Дискът с такива зъби е предназначен за средно чисто рязане на масивна мека или твърда дървесина и плочи от дървесни материали. За отбелязване е също малката широчина на зъбите, само 2,4 mm, колкото е и широчината на среза. Това намалява съпротивлението при рязане и увеличава производителността на работа.

» FZ/TZ – тук отново има редуване на зъбите, като първият е с плосък челен ръб, а следващият има трапецовидно напречно сечение. Този профил е характерен за многофункционалните дискове.

В зависимост от рязания материал и желаната гладкост на среза се използва най-подходящият диск за рязане, а най-добре е машината да бъде комплектувана с трите вида, защото човек никога не знае каква работа ще му се отвори след време.

Често се налага напречно разкрояване на материали с голяма дължина, за които страничните подпори към основата на машината не са в състояние да осигурят достатъчно стабилна опора. Поради това краищата на дългата летва или дъска ще провиснат и тя ще се огъне дъгообразно. Това не само влошава точността при рязане, но може да създаде проблеми и с безопасността на работа поради невъзможността рязаният детайл да бъде фиксиран стабилно.

За такива случаи Metabo предлага стойката KSU 400. За отбелязване е, че тя може да се използва не само с всеки от настолните циркулярни триони на Metabo, а към нея да се монтират и аналогични по вид машини на други производители.

Тя изпълнява едновременно две функции – замества работната маса, която в работилницата най-често е отрупана и заета с машини, инструменти и материали, а когато се работи на обект – най-често изобщо липсва. Втората ù функция е да осигурява двустранна странична опора, която разширява „работната маса“ с дължина до 4 m и поради това е крайно необходима при рязане на дълги дъски и летви. Удължаването става чрез изтегляне отстрани на две телескопично монтирани в тялото на стойката рамене със собствени крака. В зависимост от дължината на рязаните предмети рамената изцяло или частично се прибират в него.

Тялото представлява куха профилна греда, в чиито краища са закрепени краката. Напречно на нея се монтират две подвижни опори, към които се закрепва циркулярният трион. Конструкцията е изпълнена от стоманени и алуминиеви профили, което я прави едновременно лека и достатъчно стабилна. Максималната товароносимост от 250 kg е предостатъчна за осигуряване на стабилна опора за всяка машина и рязани материали.

Краката на стойката се сгъват и тя лесно може да се транспортира до поредното работно място, защото тежи само 25 kg. За носене от един човек се използва централно разположена дръжка, така че тежестта да бъде балансирана. Има и две допълнителни дръжки в краищата, в случай че се пренася от двама души.

С две думи, тази стойка е изключително полезно приспособление при рязане на дълги дъски и летви, независимо дали това се върши при стационарни условия в работилницата или на обекта. При това тя не е „вързана“ непременно с машина на Metabo, а още веднъж подчертаваме, че може да се ползва също така успешно за всеки друг накланящ се циркулярен трион.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото