В категории: Брой 5-6/2009, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Лентова шлайфмашина Metabo BAE 75

Сред новостите, които Metabo пусна на пазара през отминаващото вече първо полугодие, се откроява лентовата шлайфмашина BAE 75. Тя привлича вниманието отдалеч с елегантния си външен вид, създаващ алюзия за динамика и състезателен елемент. Това отчетливо се забелязва, ако съпоставим една с друга, както тук сме сторили, досегашния, иначе много успешен модел, и новия „състезател“ от постоянно обновяващия се отбор на Metabo. При марка, която винаги и изцяло е залагала на професионалната техника, дизайнът не е самоцел, а е в хармония с отлични технически и експлоатационни характеристики, нещо, което отличава и новата машина.

Аеродинамичната форма на корпуса на шлайфмашината може да се възприеме и като следствие на заоблената дъгообразна форма на основната ръкохватка, с която се цели преди всичко постигане на максимална ергономичност – удобство за ръката при държане и минимално предаване на вибрациите. Това е постигнато и благодарение на еластичната, гасяща вибрациите, наподобяваща гума материя, с която е покрита ръкохватката. По повърхността ù са оформени вдлъбнатини, които допълнително улесняват и правят по-стабилно и сигурно държането на машината. Отново с цел удобство и минимално отклоняване на вниманието по време на работа в предния край на основната ръкохватка е вграден регулаторът за скоростта на въртене на лентата. Понеже говорим за ергономия, трябва да отбележим също, че предната ръкохватка е подвижна и може да се застопорява в две положения по височина според това кое е най-удобно в зависимост от мястото на работа. За достигане краищата на обработваната повърхност, ако това е необходимо, предната ръкохватка може лесно да се демонтира.

В сравнение със своя предшественик, моделът Ba E 1075, новата шлайфмашина BAE 75 е станала забележимо по-тиха при работа. Новост, при това не само за Metabo, но и сред останалите водещи производители в света, е торбичката за събиране на отделената при шлифоването прах, която е изработена от специална антистатична материя. Поради това прахта не полепва и не се задържа по нея, което заедно с широкия затворен с цип отвор улеснява нейното почистване, а филтриращата способност на материята се запазва по-продължително време. Отделно от нея машината има задължителния щуцер за свързване към маркуча на промишлена прахосмукачка.

Много полезна е и масивната, отлятата от алуминий стойка, която служи за закрепване на шлайфмашината в положение обърната по гръб. По този начин бързо и лесно, без използване на помощни инструменти, тя се превръща в стационарна машина и позволява обработване на летви и други дребни детайли. Машината се закрепва стабилно към стойката посредством два шипа и винт. Краката на стойката имат гумени тампони, които я задържат да не приплъзва върху работната маса и същевременно погасяват създаваните от машината вибрации.

В комплекта влиза още и регулируем метален водач за паралелно водене на машината по продължение на кантовете на обработвания детайл.

Лентовата шлайфмашина BAE 75 има електродвигател с мощност 1010 W, по който показател почти не се отличава от предшестващия модел, чиято мощност е 1000 W. Лентата с размери 75х533 mm се движи със скорост 240–450 m/min. Използвана е характерната за машините на Metabo многократно изпитана електронна схема за управление Vario-Tacho-Constamatic. Възможността за безстепенно регулиране на скоростта е предимство, защото разширява обсега на приложения на шлайфмашината, включително за обработване на топлочувствителни материали. Познатото при други машини забавяне на скоростта на движение на лентата, дори спирането ù при попадане върху по-меки повърхности или повишен натиск при обработване на нерендосана и съответно силно грапава повърхност при новия модел на Metabo едва ли може да се случи, защото двигателят отдава на задвижващата ролка въртящ момент от 12 Nm. За сравнение предходният модел има големина на въртящия момент 7 Nm. Машината има механизъм на центриране на лентата спрямо двете ролки и опорната основна плоча.

Като за професионална машина са взети редица мерки за повишаване на износоустойчивостта на всички механизми, от които зависи производителността при работа и продължителността на експлоатация – освен тялото, двете водещи лентата ролки, механизмът за опъване на лентата и други отговорни детайли са от метал.

Теглото на машината е 4,7 kg.

За илюстрация на възможностите на новата шлайфмашина сме подбрали няколко снимки с типични приложения.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото