В категории: Брой 5-6/2009, Водопровод и канализация, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Саблен трион Sparky Professional TSB 1300C

В условията на глобалната икономическа криза и силно свиване на пазарите, когато всички производители на машини и инструменти са загрижени най-вече как да реализират препълнилата складовете им продукция и по-малко да мислят за нови модели, „Спарки Елтос“ продължава да разширява своята гама от ръчни електроинструменти. Новият член на многобройната фамилия електроинструменти на ловешкия производител е сабленият трион TSB 1300C. Подобно на всеки друг електрически задвижван инструмент, и този представлява механизиран вариант на даден ръчен механичен инструмент – в случая на ръчен трион за дърво и ножовка за рязане на метали. Необходимо е да се подчертае, че този трион не дублира възможностите на широко използваните в любителската и занаятчийска практика ръчни циркулярни и прободни триони. Той има свое доста обширно поле на приложение за дейности, които са недостъпни за тези по-специализирани машини. Подобно на обикновения трион или на обичайната ръчна ножовка за метал сабленият трион реже с трионче. То се движи с честота (на празен ход) 2200 min-1. Движението е едновременно възвратно-постъпателно и махаловидно. Така при работния ход (в посока към машината) триончето се притиска към рязания предмет, а при обратния леко се повдига, като триенето между зъбите и материала намалява.

Електродвигателят се управлява от електронна система, която осигурява плавно нарастване на честотата на движение на триончето, както и неговото плавно спиране. Това е направено с цел повишаване на точността при зарязване и осигурява по-безопасна работа.

Въпреки малката дължина на хода на триончето (30 mm) сабленият трион има несравнимо по-голяма производителност при рязане в сравнение с ръчния трион или ножовка. При това ръцете на работещия са разтоварени от значителното усилие, необходимо за извършване на тази операция. Достатъчно е машината да се държи здраво, без оказване на натиск и да се направлява по време на рязането. Това не е уморително, защото трионът тежи само 3,5 kg, което при мощност на електродвигателя 1300 W e много добро постижение, съпоставимо или дори по-добро от сходни професионални модели със световно утвърдени марки.

Със сабления трион много успешно се режат метални тръби, ъглови профили и армировъчни пръти, дъски, летви и греди, плочи от дървесни и други материали, детайли от пластмаса и т.н. С него може да се работи на места, недостъпни за други машини, особено когато трябва да се режат на място тръби, стоманени армировъчни пръти, елементи от дървени конструкции.

В зависимост от вида на рязания материал се използват триончета за метал с типичното за ножовка назъбване или за дърво, които имат по-едри с подходящ профил и заточване зъби. Има и универсални биметални триончета, които режат както дърво, така и метали. С тях може да се режат греди и дъски с набити в тях стоманени пирони, без опасност триончето бързо да се захаби. Освен това тънкото около 1,5 mm трионче може да се промуши между касата на вратата (прозореца) и зида и така с лекота да бъдат прерязани дебелите пирони, с които някога майсторите закрепваха дограмата към фиксирани в тухлите дървени клепета. Сабленият трон е незаменим и когато се налага прерязване на тръби от стара водопроводна инсталация при нейното демонтиране, прерязване в непосредствена близост до пода, тавана или стените на стърчащи армировъчни пръчки и др. Не е за подценяване и фактът, че сабленият трион е многократно по-безопасна машина в сравнение с ъглошлифовъчната машина, чийто бързо въртящ се тънък диск за рязане може да се счупи при работа в подобни условия.

Сабленият трион може да се използва и за криволинейно рязане, включително при изрязване на отвори с по-голям диаметър. При по-меки материали плочата може да се пробие с върха на триончето (според вида му), докато при по-твърд материал предварително се пробива отвор, през който то се промушва. Има и специални триончета, в случая по-точно е да се наричат триони, с дължина до 450 mm с твърдосплавни зъби, които са предназначени за рязане на строителни плочи, на керамични материали (керемиди, тухли) и др.

Градината също предлага редица дейности по кастрене и резитба на дърветата, изграждане и поддръжка на оградата, на леки постройки и други съоръжения, където сабленият трион би бил полезен, а често и безценен помощник.

Типично приложение на тази машина е рязането на метални тръби и профили – дейност уморителна и бавна. Sparky Professional TSB 1300C се справя с лекота с тази задача и което е още по-важно, позволява без усилия безпогрешно рязане под прав ъгъл. Това е много важно изискване, защото срязаната под ъгъл тръба или профил изискват коригиране чрез допълнително изпиляване, докато срезът стане перпендикулярен на осевата ù линия. В случая по-съществена е не загубата на време и влагането на допълнителен труд, а това, че крайният размер на отрязаното парче след корекцията ще се различава от необходимия и при сглобяване на по-сложна метална конструкция ще възникнат сериозни проблеми.

Конструкторите на триона TSB 1300C са взели мерки да улеснят работата и да се гарантира висока точност при рязане под прав ъгъл, като са снабдили и комплектували машината със специална приставка менгеме. Тя представлява олекотено тръбно менгеме, което се монтира много лесно и бързо в челото на машината посредством ос, която влиза в нарочен отвор. За да не изпада от само себе си, се фиксира със стоманена сачма и спирална пружина. Така приставката менгеме може да се завърта около оста на около 160°. Неподвижната долна челюст на менгемето е оформена като винкел и осигурява стабилна опора при рязане на тръби с различен диаметър.

Изпробвахме машината при рязане на стоманена водопроводна тръба 3/4″. Тя бе срязана за 5–6 s, а срезът се получи перфектно перпендикулярен на стените. Тъй като резултатът силно ни учуди, се наложи да повторим и потретим пробното рязане, за да сме сигурни в твърдението си. Необходимо е също така да добавим, че това време бе измерено при рязане с чисто ново трионче от комплекта, с който се продава сабленият трион.

При рязане с приставката не се изисква нито допълнително менгеме, нито работна маса. След като металната тръба или ъгловият профил бъдат закрепени, едната, примерно лявата ръка държи ръкохватката за въртене на винта на приставката, а другата – задната ръкохватка на триона. Рязането става чрез бавно повдигане на ръкохватката, при което триончето се врязва и прерязва тръбата. При рязане на стоманени детайли се препоръчва използване на смазочно-охлаждащи течности (но не гъсто машинно масло), което намалява износването на зъбите на триончето и увеличава дълготрайността му.

Заслужава да се подчертае още, че саблените триони на две от най-реномираните в света марки за професионални електроинструменти не притежават приставка за рязане под прав ъгъл, нито е предвидена възможност за неговото монтиране. Това допълнително засилва интереса към българската машина.

За възможностите на машината красноречиво говори фактът, че производителят посочва 170 mm като максимален диаметър на тръбата или дебелина на гредата при рязане. Дължината на триончето се подбира според дебелината на рязания предмет, така че върхът му да стърчи на разстояние поне 35 mm.

Захващането на опашката на триончето при TSB 1300C става с планка и винт – опростено, но сигурно и универсално решение. Триончето не може да се завърта, неподвижна е и опората на триона.

Машината се доставя в комплект с две триончета – едното е за рязане на дърво, а другото на метали.

За илюстрация на различните видове триончета показваме по едно типично от четирите основни групи според материала, за чието рязане те са предназначени.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото