В категории: Брой 5-6/2009, Представяме ви

Не кризата ни плаши, а липсата на държавност обезкуражава

Едва ли има българин, който да не е прочел, чул по радиото или гледал няколкократно излъчваната по телевизионните канали пресконференция, дадена от Киро Киров и сина му Иван Киров на 20 април т.г. – дни след освобождаването на бащата от, както самият той се изрази, 17-дневен вражески плен в мирно време. Интересът към този пореден скандален за българската действителност криминален случай на посегателство над личната свобода бе изключително голям, защото Киро Киров и неговата фирма са достигнали висоти, които ги държат постоянно във фокуса на обществения интерес. Това се отнася и до неговия син Иван Киров, който не само върви по стъпките на баща си, но все по-отчетливо внася собствения си почерк в управлението на фирмата и резонно в началото на годината бе избран за „Млад мениджър“ за 2008 г. в престижния национален конкурс на фондация „Еврика“.

Претъпканата с журналисти зала обаче така и не пожела да вникне в същината на думите, с които г-н Киров откри пресконференцията, а именно, че тя бе планирана месец по-рано и само неочакваното развитие на събитията попречи това да се случи. За тази неслучила се пресконференция бяха предвидени отчет за изпълнението на инвестиционните програми и финансовите резултати на „Киров“ АД през 2008 г., както и мерките, които дружеството взима за преодоляване на последиците от световната финансова и икономическа криза, за стабилизиране на своите, на клиентите и на партньорите си позиции в новата силно усложнена обстановка.

В търсене на сензация, за съжаление, никой от присъстващите не се сети да обърне внимание, че става дума не само за чисто човешко премеждие, което за щастие се размина без фатални последици и не се превърна в трагедия, а за симптоматично криминално събитие, сочещо ясно пропастта, към която обществото ни се е устремило като обезумяло. Не случайно г-н Киров на няколко пъти апелира към присъстващите „вижте в каква държава живеем“ и зададе риторичния въпрос: „Имаме ли въобще държава, къде е държавата, когато трябва да защити гражданите си?“ Казани от човек, емблематична фигура за развитието на почтения частен бизнес в страната ни, от човек, започнал от нулата и спечелил доверието на над 80 водещи световни фирми, от един от строителите на бизнеса по европейски правила в съвременна България, тези констатации би трябвало да се възприемат като тревожен звън на камбана, който дано не се превърне и в погребален за нацията ни. Докато не един и двама политици доскоро успокояваха нас простосмъртните, че дори било добре за обществото, когато „криминално проявените“ елементи се избивали по улици и заведения, сега бе посегнато към личността и бизнеса на човек с безукорен обществен и международно признат авторитет. Събитието е знаково и затова, защото всеки що-годе успял с труда си човек вече не може да се чувства спокоен за свободата и своя и на семейството си живот.

Държавата ни и без това едва крета на опашката в Европа, а какво би се случило с нея и с поданиците ù, които останат да живеят в границите ù, ако градивният бизнес в крайна сметка бъде прогонен. Само фирма „Киров“ АД през 2008 г. е внесла над 37 млн. лева под формата на данъци в държавната и общинската хазна – сума, навярно достатъчна за издръжката на цяло полицейско управление, както подчерта Киро Киров.

Ето защо всеки порядъчен човек в тази държава, както обичат да се изразяват от парламентарната си висота някои „родолюбиви“ политици, трябва да си отговори честно и ясно дали би желал да живее занапред в такава именно държава и ако не, вместо да замъглява съзнанието си с поредната бутилка бира и чалга псевдокултура, според възможностите си за влияние в обществото да заеме достойна гражданска позиция. Защото така повече не може!

За съжаление именно тези жизнени за битието на всеки и бъдещето на нацията ни въпроси отсъстваха в коментарите на преобладаващата част от журналистическото съсловие, а някои къде поради повърхностно, деформирано мислене, къде поради обслужване на нечии интереси, не се посвениха да прибягнат и до намеци, посяващи съмнение в стабилността и бъдещето на дружеството.

Всичко това ни подтикна за разговор с продължение по темата с г-н Киро Киров.

Направи сам: Г-н Киров, опитите ви да насочите вниманието на аудиторията от лично претърпените от вас несгоди към по-мащабно разглеждане на проблема от гледна точка на сигурността на всеки гражданин и към проблемите, с които се сблъсква в момента икономиката на страната, като че ли останаха неразбрани. Като създател и ръководител на една от най-успешните фирми в България в своята област, каква е вашата преценка на обстановката и какви мерки взимате за справяне с кризата? Опитът Ви би бил полезен за всеки предприемач в страната.

Киро Киров: Не мога да скрия разочарованието си, че съществуват и хора, които търсят сензационното на всяка цена и с особено настървение. Но както гласи известната фраза на Ницше „това, което не ни убива, ни прави по-силни“. Поне що се отнася до бизнеса, аз лично бих застанал твърдо зад подобно твърдение. За личностите и фирмите, които са преминали през огън и вода, устояли са на всякакви неволи и несгоди, за да достигнат върхови позиции, няма непреодолими прегради. Може да има временни трудности, но там, където са успели веднъж, неминуемо ще бъдат отново първи и след това.

„Киров“ АД е едно от най-успешните дружества в България. През миналата година достигнахме рекордния оборот от 230 млн. лв., макар да отбелязахме по-нисък ръст от постигнатите през 2007 г. 85,52%! Ако не бе кризата, чието влияние отчетливо се усети през последното тримесечие на миналата година, финансовите ни резултати щяха да бъдат още по-високи.

Такова развитие не се постига на гола поляна, то бе следствие и от мащабната инвестиционна програма, която реализирахме през последните 5–6 години. За да бъдем възможно най-близо до и най-полезни за клиентите си, годишно откривахме по два-три нови търговски и сервизни центъра в страната, поддържахме и продължаваме да поддържаме огромно количество стоки на склад, включително големи и скъпи строителни машини.

Всичко това, естествено, не би могло да се осъществи без помощта на банковите институции под формата на кредити и различни форми на лизинг. Дейността ни, макар и в огромни за страната ни мащаби, бе добре премислена и съобразена с тенденциите в развитието на икономиката на България и по-специално на строителната индустрия, която работеше със зашеметяващи темпове.

Световната криза налетя изневиделица не само за нас, тя изненада целия свят, защото се оказа, че никоя държава или още по-малко компания в света не е подготвена за такова невиждано от военните години, че и от по-рано икономическо бедствие. При нас нейното влияние започна да се усеща през последното тримесечие на миналата година и ние започнахме да подготвяме фирмата за работа при новите условия. На първо време, това означаваше точен анализ на всички разходи и взимане на мерки за орязване на тези, без които може. Наложи се и взимане на непопулярни и определено нежелани от нас мерки, като редуциране на част от доста раздутия в условията на финансово благополучие състав. Това няма да се усети от клиентите ни, защото основният състав остава непокътнат и дори в тези условия продължаваме да инвестираме в повишаване на квалификацията на служителите ни.

Направи сам: Отрази ли се близо триседмичното ви отсъствие забележимо върху работата на дружеството?

Киро Киров: Ако някой е целял или очаквал, че посегателството върху мен ще се отрази пагубно на дружеството, определено се е излъгал. Естествено, когато капитанът отсъства от мостика, това винаги се чувства, особено когато причините са крайно необичайни и тревожни, както бе в случая. Големите компании обаче не биха били наистина големи, ако зависеха само от един-единствен човек. Държа да подчертая, че и в тези трудни в икономическо отношение месеци работата на компанията не бе повлияна от отсъствието ми, защото се ръководи от колективен орган – съвета на директорите, съставен все от калени в битки и с доказани качества съратници. Сега, когато ръководният екип на дружеството отново е в пълен и напълно боеспособен състав, сме още по-силно мотивирани и по-уверени да се справим с финансовата и икономическа криза.

Направи сам: В условията на криза доверието между търговските партньори и с клиентите е от изключителна важност.

Киро Киров: Напълно сте прав, защото взаимното доверие и разбиране е в основата на всеки бизнес и не случайно сегашната криза, започнала като финансова, бе породена именно поради нарушеното доверие към банковата система и отделни банки в САЩ. Успехът на компанията ни в голяма степен се гради на изгражданото близо две десетилетия доверие с партньори и клиенти. Те знаят, че могат да разчитат на нас, а ние – на тях. Държа да подчертая, че продължаваме стриктно да изпълняваме всичките си задължения – като се започне от доставката на поръчаната техника и нейния сервиз и се стигне до обслужване на взетите кредити.

Фирма „Киров“ няма задължения към свои клиенти. Обратното, има фирми, които ни дължат за доставената техника определени, но не невъзможни за изплащане суми. Ние проявяваме разбиране към техните затруднения и във всеки конкретен случай съвместно разработваме планове за издължаване на тези суми.

Както вече споменах, кризата е тотална и това е верижен процес. Не може нашите клиенти, примерно големите строителни фирми, да имат проблеми, и то големи, и те да не се отразят по веригата при нас. Всички сме свързани и заедно трябва да се борим с несгодите.

Клиентите ни, работещи с наши машини и друга техника, закупена досега или в бъдеще, може да бъдат напълно сигурни, че висококачественият сервиз и доставката на резервни части от наша страна са гарантирани.

Към момента „Киров“ АД има задължения единствено към банки кредитори и чуждестранни доставчици, което е нормална търговска практика и без да има криза. С банките имаме споразумения за разсрочване на изплащането на наличните кредити, в преговори сме и за други форми, които целят да разсрочат изплащането във времето и така да се намали месечното натоварване, за да се осигури по-голям оборотен капитал за финансиране на текущата ни дейност.

Една от причините да гледаме с увереност в бъдещето е, че всички спечелени досега средства и привлечен капитал са умело инвестирани в недвижима собственост, която не губи стойността си – множество застроени или все още свободни терени на апетитни места в най-големите градове, модерни търговски и сервизни центрове. Дори да се наложи да продадем някой от тези имоти или да прибегнем към лизингова схема с обратно изкупуване за десет и повече години, за да осигурим оборотен капитал, това по никакъв начин няма да се отрази на търговската и сервизната ни дейност. Нима клиентите са почувствали, че някои от най-големите търговски вериги у нас са наели под наем собствените си доскоро магазини? Определено не.

И това е само една от възможностите, с които разполагаме за реакция при по-неблагоприятно развитие на кризата. При необходимост може да се разделим и с някои от станалите вече излишни магазини в градовете, където по-късно построихме големи търговски и сервизни центрове, дублиращи дейността им. А тези по-старите и по-малки магазини най-често са в централната и все така апетитна част на градовете. Така че разполагаме с немалко възможности за маневриране и реакция за справяне с трудностите.

Направи сам: А как стои въпросът с доставените от чуждестранните ви партньори скъпи машини и съоръжения, които макар и поръчани, досега не са продадени?

Киро Киров: Отново ще използвам думичката „разбиране“ и колегиална взаимопомощ при съвместно справяне и преодоляване на кризата. Тя не е местно явление, а световен проблем и този подход е задължителен. С големите ни доставчици предоговорихме условията, съставихме нови по-гъвкави графици за заплащане, а част от големите, трудно продаваеми машини, които са на склад при нас, са обявени за продажба и в други държави. Някои големи производители дори временно са преустановили производството си и са насочили усилията си в продажба на наличната в складовете и при дистрибуторите им техника. Ние също сме включени в тези схеми.

Направи сам: Да разбираме ли, че темата „инвестиции“ е напълно забравена през тази година?

Киро Киров: Ако под инвестиции разбирате ново строителство, в условията на развихряща се криза определено ще се въздържаме от такова. Същевременно тази година ще вложим над 1,2 млн. лева в сервизния ни център в кв. Суходол на столицата, което е необходимо за разширяване на възможностите му за ремонт преди всичко на едрогабаритна техника. Така ние стриктно изпълняваме задълженията си към своите клиенти и те трябва да са сигурни, че работата им няма да спре поради липсата на добър сервиз. Сервиз, който в този момент в България само ние можем да осигурим за едрогабаритната строителна и минна техника.

Направи сам: Как и кога виждате излизането от кризата?

Киро Киров: Кога, това едва ли някой може да каже, аз окултни способности нямам. Във всеки случай всяка финансова и икономическа криза е временно, а не постоянно състояние на световната икономика. Рано или късно, до година или две, тя неминуемо ще отмине. Затова е важно не само да се оцелее с минимални щети, но компанията ни трябва да е готова да използва новите възможности и да заеме неминуемо открилите се нови ниши за успешно развитие на дейността си. Строителството, особено гражданското, едва ли вече ще продължи с досегашните темпове, но има и други видове строителство, от които страната ни силно се нуждае. Пътното строителство е на практика с необятни възможности и не само имаме пълната готовност, която на всяка цена ще съхраним, да доставим необходимата за него техника и да осигуряваме сервиза ù. Строежът на магистралите тепърва предстои и това неизбежно ще се случи. Да не говорим, че държави като САЩ, Германия и др. са преодолели стопанската криза през 30-те години на миналия век именно чрез усилено строителство на нови пътища, които и до днес са транспортни артерии в тези държави.

И още нещо – един от пътищата за реагиране в ситуация като сегашната е да се търсят и предлагат нови, силно иновативни продукти, които откриват неподозирани възможности и рязко повишават производителността на труда. Така например само преди дни доставихме уникална за страната ни машина за скоростно изкопаване на канали за тръбопроводи. Тя няма аналог в страната ни и въпреки високата цена със сигурност през идните месеци ще доставим и продадем още няколко такива машини. Може да си представите какво търсене на такава техника ще има, когато тръгне прокарването на магистралните газо- и нефтопроводи през страната ни.

Кризата без съмнение усложнява и тепърва ще вгорчава живота ни, но пък ще открие и нови възможности за развитие за тези, които успеят да ги предвидят, да се нагодят и да реагират навреме. Ние със сигурност ще сме сред тях.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2009, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото