В категории: Брой 3-4/2009, Градина

Аериране на почвата и прочистване на тревата от „филц“

Както е известно сред любителите градинари, няма нищо по-лесно от създаването и поддържането на затревени площи. Изпитаната рецепта за отглеждане на гъст и жизнен зелен тревен килим е да „поливаш и косиш, косиш и поливаш“. И така само 100 години поред. В действителност обаче грижите са доста повече, като включват още периодично подхранване с изкуствени торове, а също така редовно „сресване“ на тревата за отстраняване на сплъстения около стъблата филц и разрохкване на повърхностния слой почва, за да може корените на тревата да дишат. За тази операция специалистите по озеленяване са възприели понятието вертикутиране.

Дори и при най-старателно и правилно полаганите грижи за тревната площ, след време в основата на стъблата на тревата неминуемо се образува първоначално тънък слой от изсъхнали тревни стъбла и листа, които се вплитат между здравите и жизнени стъбла. Така се образува своеобразен „филц“. До определена дебелина той не вреди, дори е полезен, защото ограничава изпарението на влагата от почвата и през горещите летни дни спомага за нейното съхраняване в близост до корените на тревата. С времето обаче този слой става все по-дебел и което е по-съществено в случая – все по-плътен. Така той постепенно се превръща в преграда, която влошава достъпа на вода и въздух до корените, а също така и засенчва силно основата на стъблата и повърхността на почвата. Резултатът от това проличава скоро, като въпреки обилното напояване и правилно подхранване с торове, тревата започва да расте все по-слабо, да линее и тук-там се образуват петна със силно оредяла трева. Причината за това е, че като затруднява проникването на водата, филцът създава условия корените вместо в дълбочина да се развиват в хоризонтална посока съвсем близо до повърхността на почвата. Тук те лесно биват нападани от болести и загиват. На оголените от трева участъци бързо се настаняват бурени и друга нарушаваща тревния килим растителност.

Ето защо периодично се налага механична обработка на тревната площ, която цели да се отстрани сплъстеният тревен филц и същевременно да се подобрят условията за аериране на почвата чрез надиране на повърхностния слой. Проблемът е всичко това да става без повреждане на стъблата и корените на тревата.

За механичното отстраняване на филца се използват специални ръчни инструменти или машини. Когато затревената площ е от няколко квадратни метра, работата може да се свърши и с ръчен инструмент, който наподобява гребло с остри и същевременно тънки извити назад зъби. За поддръжката на по-големи площи вече е необходима специализирана машина, така както е и при косенето на тревата. Към момента VIKING предлага две такива машини – едната с електрическо захранване, а другата с двигател с вътрешно горене. Избрахме да представим втората – LB 540, защото е независима от електрическата мрежа и практически няма ограничения в нейното използване.

На външен вид машината наподобява четириколесна косачка за трева. Работният инструмент обаче представлява задвижван от двигателя вал с монтирани на него седем двустранни ножа с тесни остриета. При въртенето си те изтръгват филца от повърхността на почвата, като същевременно нарязват и разрохкват уплътнения повърхностен слой, без да повреждат корените. Ставайки рехав, той вече ще пропуска до корените на тревата водата и разтворените в нея хранителни вещества, улеснява се и проникването на въздух до корените. Дъждовната вода бързо попива, без да се създават условия за заблатяване и поради това за загниване на тревата. Тънкостта при тази операция е прецизното регулиране на дълбочината, на която остриетата на ножовете потъват в почвата, за да не наранят корените. Конструкторите на VIKING LB 540 са се погрижили за това, като са улеснили максимално работещия – дълбочината на врязване на ножовете в почвата се настройва в шест степени, а регулиращият механизъм е закрепен на удобно по време на работа място върху ръкохватката на машината. Самата тя може да се сгъва, така че машината при транспортиране или съхраняване да заема минимално място. Освен регулатор на дълбочината на проникване на ножовете, механизмът има и лостче, с което валът с ножовете се спуска в работно положение или се повдига за транспортиране на машината. Това е също така необходимо за по-удобното извършване на маневри при промяна на посоката за обработване на площта.

Широчината на обработваната ивица, която се определя от разстоянието между двата крайни ножа, е 38 cm, а дълбочината на обработка на почвата се регулира плавно в границите 0–25 mm. Машината тежи 32 kg.

VIKING LB 540 се задвижва от четиритактов бензинов двигател (B&S Serie 650 RS) с мощност 5,5 к.с., производство на реномираната американска фирма Briggs & Stratton. Той е с висящи клапани (OHV), има висок въртящ момент (11 Nm), голяма здравина и висока износоустойчивост, намалена емисия на вредни газове и ниско ниво на отделяния шум.

Необходимо е да се подчертае, че са взети ефективни мерки, за да бъде работата с машината напълно безопасна. Работещият е сигурно предпазен срещу изхвърляните назад от ножовете треви, мъх, клонки, камъчета и други по-дребни или по-едри тела. Отделеният филц може да бъде събиран и в специална кошница с вместимост 50 l.

Тази обработка се извършва най-рано 2–3 години след засяване на тревата. Най-подходящите сезони за това са пролетта или есента. Тревата трябва да бъде предварително окосена на височина 2–3 cm, а почвата не бива да бъде нито прекалено мокра, нито твърде суха.

Дълбочината на обработка се регулира така, че ножовете да дълбаят на дълбочина 2–3 mm. Това е достатъчно за изтръгване на филца без повреждане на корените на тревата. Обработката се извършва с равномерно движение на машината, без тя да се задържа продължително на едно място, за да не се повреди тревата.

След завършване на обработката филцът се събира със ситно гребло. Местата с оредяла тревна покривка се засяват със семена, за което способства рохкавата почвена повърхност. Накрая тревната площ се полива обилно – нещо, което трябва да се прави поне веднъж седмично през следващите няколко месеца. Желателно е също така известно време след обработката тревната площ да се предпазва от механично натоварване, което може да ускори уплътняването на повърхността на почвата.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2009, Градина

Ключови думи

,
 
към началото