В категории: Брой 3-4/2009, Градина

Леки моторни коси на STIHL

От началото на годината STIHL предлага на клиентите си и почитатели на марката нова серия леки моторни коси. У нас се внасят трите най-подходящи за местните условия модела FS 40, FS 56 и FS 56 C-E. Бързо нарастващото търсене на моторните коси и храсторези се дължи на тяхната универсалност, защото за тях няма недостъпно кътче в паркове и градини, на полето или горската поляна, покрай пътищата и въобще на места, където друга машина би била безпомощна. Те с лекота се справят с различна по вид, дебелина и жилавост на стъблата растителност – нормална или силно израснала, сплетена и жилава трева, бурени, високо избуяла коприва, тръстика и др. По-високият по мощност клас моторни коси, наричани още моторни храсторези, със същата лекота изрязват и храсталаци с по-дебели и жилави стъбла, дори покосяват като сламки леторасли и млади дръвчета с диаметър до 5–6 cm. За всеки вид растителност за косата или храстореза се използва различен режещ инструмент – найлонова корда, глави с пластмасови ножове, дву-, три- или четирилистни метални ножове, циркулярни дискове, включително и с твърдосплавни зъби. Няма други машини, които така добре, с лекота и минимално натоварване на работещия да извършват целия този спектър от задачи по поддръжката на тревните площи най-вече по краищата им, в непосредствена близост или около препятствия, като стъбла на дървета, камъни, бордюри, постройки и др. Най-често моторните коси се използват за окосяване на тревата в недостъпни за колесните косачки места. По-мощните модели са подходящи също за почистване на запуснати и обрасли с висока трева и буренаци терени с неравен релеф и множество препятствия.

Новата серия модели показва ясно тенденцията за развитие на моторни коси на STIHL. Те са станали още по-леки и удобни за работа, по-мощни, с по-малък разход на гориво, по-тихи и още по-малко замърсяващи околната среда.

И трите моторни коси имат модерни двутактови двигатели 2-MIX, разработка на STIHL, които се отличават с висока мощност, по-точно много добра обемна мощност, поддържат голям за обема на цилиндъра въртящ момент в широк диапазон на честотата на въртене. Това са все фактори, от които в най-голяма степен зависи производителността при рязане на машината и намаляването на теглото на двигателя. Втората отличителна характеристика на тези двигатели е много ниското съдържание на вредни съставки в изгорелите газове, което напълно удовлетворява високите изисквания (Степен II) на задължителните предписания на ЕС, които ще бъдат въведени от 2010 г.

Ниската емисия на отделяните при работа на двигателя вредни газове е свързана в голяма степен с по-ефективното изгаряне на горивната смес. Поради това двигателят 2-MIX е с около 20% по-икономичен в сравнение с обикновените двутактови двигатели. При двигателя 2-MIX буталото при движението си надолу едновременно с подготвената в карбуратора гориво-въздушна смес засмуква и чист атмосферен въздух. Той се въвежда в цилиндъра така, че да образува въздушна преграда между вече изгорелите газове и изтласкваната от буталото горивна смес, преди тя да бъде запалена. Предназначението на тази въздушна преграда е да не допуска смесване на част от прясната горивно-въздушна смес с изгорелите газове и заедно с тях да бъде изхвърляна в атмосферата, без да изгори. Така се предотвратява прахосването на гориво, което освен това би замърсявало околното пространство.

Двигателите на трите коси имат еднакъв работен обем 27,2 cm3, като при моделите FS 56 и FS 56 C-E той е малко по-мощен (1,1 к.с.), докато двигателят на FS 40 е с мощност 1,0 к.с. Вместимостта на резервоара за гориво на трите коси е 0,34 l.

Моделът FS 40 е най-малката от трите леки моторни коси. Дължината на косата без режещия апарат е 1,45 m, а теглото ù е 4,4 kg. Предназначена е предимно за косене на трева по краищата на затревената площ, в близост до прегради и на други недостъпни за колесната косачка места. Машината работи с найлонова корда, навита в глава за косене AutoCut. Поради ниското тегло на косата и леката работа, за която е предназначена, тя има изнесена напред ръкохватка, която се държи с едната ръка, докато другата обхваща втората ръкохватка. Тя е оформена като шийка в предната част на двигателния блок. Върху нея са разположени и бутоните за управление на двигателя.

Другите два модела FS 56 и FS 56 C-E представляват една и съща коса, като вторият модел има в повече системата ErgoStart за улеснено запалване на двигателя. Дължината им без режещия инструмент е 170 cm. Освен с найлонова корда, тези коси могат да работят и с метален дву- и четирилистен диск с диаметър 230 mm, което им позволява да се справят и с по-тежки задачи като косене на жилава и сплъстена трева, коприва, други по-едри плевели, дори и тръстика. Поради по-голямото натоварване за работещия тези коси имат напречно разположена на носещата тръба ръкохватка, която се държи с две ръце. Теглото на косата се поема от презрамен ремък (самар), към който тя е окачена, докато ръцете са заангажирани основно да направляват движението на режещата глава. Органите за управление според предпочитанията на работещия може да се намират върху дясната или лявата ръкохватка.

Моторната коса FS 56 C-E принадлежи към класа машини, които предлагат максимален комфорт на работещия с тях. В случая това е изразено най-вече в системата за запалване на двигателя ErgoStart, която досега се прилагаше при верижните триони от „комфортния“ клас машини на STIHL. При нея се използва механизъм с плоска пружина, която се навива и напряга вследствие издърпването на стартово въже. Щом акумулираната в нея енергия достигне определен предел, пружинният механизъм завърта коляновия вал и двигателят запалва. С други думи, директната връзка между стартерното въже и коляновия вал на двигателя е прекъсната, поради което запалването на двигателя става с по-малко усилие, включително чрез неколкократно издърпване на част от въжето. Най-същественото е, че при тази система се избягва силният тласък, който често се предава като удар от ръкохватката към държащата я ръка в момента на запалване.

Всеки от трите нови модела коси има и други конструктивни решения, които в една или друга степен улесняват работата. Такива са специалната конструкция на капачката на резервоара за гориво, която гарантира сигурното ù завиване и лесно отвиване без допълнителен инструмент. Новост е и конструкцията на спирателния бутон, поради което след като прекъсне захранването на свещта и двигателят угасне, електрическата верига се възстановява от само себе си и двигателят е готов за следващо запалване.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Леки моторни коси на STIHL”

Емилия Цекова | юни 16th, 2015 at 1:11 pm

Имам коса SF40 започна да къса корда на какво се дължи това?

„Направи сам“ : Достоверен отговор за решение на проблема може да получите след преглед на машината в сервизен център, упълномощен да ремонтира машините на STIHL.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2009, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото