В категории: Брой 3-4/2009, Дърводелство и обзавеждане

Ергономично работно място

Болките във врата и кръста са убедили мнозина, че бюрото и столът не са напълно безопасно работно място. Ако те не са съобразени с изведени от медицинската практика ергономични изисквания, продължителната работата в неподходящо положение на тялото, при недостатъчно общо и локално осветление или неудобно разположение на монитора умората бързо настъпва, а след време се появяват и типичните професионални заболявания, характерни за този вид трудова дейност.

Ето защо са разработени предписания за височината на плота на бюрото, за височината и наклона на седалката на стола, за височината и наклона на монитора, височината, на която да се намира клавиатурата и т.н. С тези норми се съобразяват производителите на офис-мебели и какво? – произвеждат конфекция. А тя като всяка конфекция, скроена според усреднени мерки в повечето случаи, не приляга както трябва, защото хората имат различна височина, а и пропорциите на тялото също не са еднакви. Докато проблем със столовете няма, защото всички вече са с регулируема седалка и облегалка, направо невъзможно е за всеки човек да се направи бюро по поръчка. Освен това удобството и производителността при работа в голяма степен зависят от организацията на реда върху бюрото, където по правило мястото все недостига, от шкафовете за съхраняване на различни канцеларски материали и документи.

Ето защо създаването на оптимално работно място е първостепенна задача не само за големите офиси, но вече представлява и домашен проблем, защото все повече хора превръщат част от дома си в кабинет, в домашен офис, откъдето със средствата на Интернет и телефонните връзки пълноценно въртят бизнеса си, без да късат нерви и губят скъпоценно време, висейки в задръстванията по вече непроходимите градски улични джунгли.

Оптималното решение за такова работно място е не просто височината на бюрото да бъде по мярка за работещия на него, но и при нужда да може безстепенно да се променя. Това е не само възможно, но и лесно осъществимо решение, включително и с елементарните умения на домашния майстор. От друга страна идеята, споделена в статията, може да се превърне в златна мина за находчивия и чевръст занаятчия, защото позволява да разгърне бързо и без значителни капиталовложения производството на офис-мебели по поръчка, които гъвкаво да се нагаждат според ръста и желанието на клиента. Това е напълно възможно, когато се използват механизмите на лидера в производството на мебелен обков в Европа, немската фирма Hettich. Тя предлага изключително широка и разнообразна гама от механизми, които остава само да се сглобят и тук-там да се прикачи къде плот, къде страници или врати. Дори и чекмеджетата, пригодени за всевъзможните специализирани канцеларските шкафове, може да се купят готови или да се поръчат по зададени размери. Всичко това е не само възможно, но и лесно осъществимо, защото за всеки конкретен случай Hettich предлага конкретните механизми и елементи в разнообразни варианти, способни да удовлетворят всяко изискване от практична гледна точка или моден каприз.

За илюстрация на казаното сме избрали едно бюро, за което всеки пишещ и седящ с часове пред екрана на компютъра човек може да мечтае. Това, което не става ясно от снимката е, че височината на плота му може безстепенно да се променя в границите от 650 mm до 1150 mm (при системата Change Top). Системата Change Top Flex има още по-широки възможности за регулиране на височината плота – от 602 mm до 1272 mm. Това обаче далеч не е всичко. Регулирането на височината става съвсем лесно и на минутата с натискане само на два бутона, защото повдигателният механизъм е с електрическо задвижване. Така че, ако на бюрото ви седне секретарката миньонче или детето ви да си пише домашната работа на компютър, за броени секунди плотът на бюрото може да се сниши до оптималната височина. Всеки от двата крака на бюрото има телескопична конструкция и задвижващ механизъм, като общата товароподемност на двете устройства е 100 kg. Както се вижда от чертежа, след доставка на комплекта механизми сглобяването на бюрото не представлява никакъв проблем, защото от дърводелската част остава единствено да се направи, купи и монтира плотът. Съществуват аналогични по функциониране механизми за бюра под ъгъл, за маси, пригодени за прилепване до стена, с механична или с газова система за промяна на височината и т.н.

В съвременния компютризиран и телефонизиран офис плетеницата от кабели е нещо обичайно и неизбежно създава трудно решими проблеми. Върху бюрото положението често е аналогично. Hetiich има решение и на този проблем. В плота се вгражда касета (E-Line) с интегрирани в нея два електрически контакта Шуко, куплунг за LAN мрежа, USB куплунг, а при необходимост и RGB куплунг за свързване на монитора. Когато няма включени кабели, касетата се завърта надолу като капакът ù се изравнява с плота, вече не заема място и не пречи. Кабелите към касетата минават и са скрити под плота.

Клавиатурата на компютъра също изисква подходяща конструктивно решение – първо, за да не заема от и без това винаги недостигащото място върху плота, и второ на нея се пише по-удобно, ако се намира по-ниско от нормалната височина на бюрото. Решението отново е показано на снимките. Под плота на бюрото се монтира малък подвижен плот, който служи за поставка на клавиатурата. Когато не се работи с нея, тя се плъзга назад и се прибира под плота, където не пречи. Hettich предлага изключително стабилни и с висока товароносимост носачи със сачмени лагери (Quadro), които позволяват монтиране на подвижния плот на три различни разстояния от основния плот на бюрото. Специално подчертаваме стабилността на механизмите на Hettich, защото клавиатурата трябва да е поставена върху солидна опора, а не да вибрира или дори клати, когато клавишите се натискат по-енергично.

Мониторът не е поставен върху бюрото на собствената си опора, а е закрепен на подвижна стойка, която позволява свободното му преместване във всички посоки, включително наклоняване по вертикала и хоризонтала. От гледна точка на хигиената на зрението това решение е оптимално. Освен това отново се пести място върху плота на бюрото.

Комплексното обзавеждане на работното място не би било пълно без намиращия се под бюрото контейнер на колела, в който се съхраняват най-често използваните канцеларски материали, а според спецификата на дейността, може да се пригоди за съхраняване на документи, с които основно се работи. В този сектор Hettich отново е изключително силна, като предлага множество решения, базирани на принципа на чекмеджетата: носачите Quadro със сачмени лагери и амортисьори Silent System, различни заключващи системи, включително електронно управлявани по безжичен път.

Разнообразието от механизми и обков за офис мебели, производство на Hettich, които фирма „Киров“ АД предлага на нашия пазар е толкова голямо, че този раздел съдържа цели 302 страници от каталога на фирмата.

Важното е да се знае, че за всеки възможен проблем има разработени специални механизми, а когато човек проучи каталога несъмнено ще му хрумнат не една нови идеи.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Ергономично работно място”

Руска Дончевска | юли 11th, 2012 at 1:03 pm

Интересува ме система за регулиране плотове на бюро с ръчно задвижване,
как изглежда и колко струва.
„Направи сам“: В статията са описани механизми на немската фирма Hettich, използвани за създаване на функционални офис-мебели.
Продуктовата гама на фирмата е огромна и включва между 15000 и 20 000 вида обков за мебели.
Бихме Ви препоръчали да посетите магазина на фирма КИРОВ АД (София, бул. Царица Йоана 49), вносител на продуктите на Hettich в България, за да получите най-точна консултация.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2009, Дърводелство и обзавеждане

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото