В категории: Брой 3-4/2011, Градина, Инструменти

Инструменти на Skil за градската градинка

С тази статия вярваме, че ще изненадаме мнозина от читателите на списанието, които подобно на нас, познават марката Skil като производител на обширна гама от ръчни електроинструменти, основно предназначени за домашната работилница. Тези инструменти съчетават две много съществени качества, които имат определящо значение за избора на домашния майстор – маркова техника на техническо равнище и с качество, гарантирано от световен производител с над 90-годишно присъствие на международния пазар, от една страна, и от друга – цени, успешно конкуриращи инструментите на вносители, които разчитат единствено на ценовия фактор за продажба на стоките си. По-отскорошните читатели на списанието лесно могат да се убедят от трийсет и деветте статии за електроинструменти Skil, качени досега на сайта, че умерено ниските цени са само един от факторите за успех на марката, докато водещият е развойната дейност, качеството и безопасността на инструментите. Не случайно първите образци на непознати до момента ръчни електроинструменти и системи за тях, и най-вече ръчният циркулярен трион, са били създадени именно от Skil. Известно е също така, че марката има много сериозно направление и в сектора на професионалната техника, която обаче на малкия, и поради това пренаситен, български пазар, няма сериозен опит за нейното налагане.

Новото направление електроинструменти Skil, което представяме за пръв път в списанието, ще има успех, защото много добре се вписва в изискванията за малката градинка. Не случайно инструментите, които представяме тук, са предназначени за работа в „градската градинка“. Докато у нас десетилетия наред се провеждаше масова колективизация и организирано преместване на пролетаризирани огромни човешки маси в бетонни многоетажни комплекси, които определено не са място за нормален природосъобразен живот, в цивилизованите държави, към които се надяваме все някога и ние да се наредим, хората винаги са се стремели, да съчетават живота в града със запазено лично пространство. С възможността за запазване, макар и с малко, на връзката с природната среда – собствена малка, дори миниатюрна градинка, съчетана с едно-, двуетажна еднофамилна къща. Дори и по-бедните градски райони в Германия например, са масово застроени с т.нар. едноредови сгради, в които всяко отделно жилище е самостоятелно обособено във вид на резен от продълговата торта – от мазето до покрива, като има и своята малка градинка пред входната врата, и по-голяма откъм задния двор. Тук всеки квадратен сантиметър е оползотворен по най-добрия начин – тревният килим е мястото за игра на децата, за посрещане на гости на открито, а вместо масивен нашенски зид, пренесъл строителните традиция на Възраждането в Мутробарока, зеленото райско кътче е оградено с жив плет от декоративни храсти. За да бъде кътчето наистина „райско” са необходими постоянни грижи за поддържане на растителността. Този вид дейност е жизнено необходима и на хората, защото заниманията в градината имат оздравяващ нервите ефект и укрепващо здравето въздействие.

В търсене на зеленина и досег с природата хората проявяват изобретателност, която е улеснена от съвременните материали, които позволяват затревяване на плоски покриви и създаване на градинки върху тях, озеленяване на балкони и тераси. Именно за този вид маломерни градинки, скътани в градовете, са разработени инструментите от фамилията Urban на Skil. Тя включва машини и ръчни инструменти за косене на трева, за поддържане и оформяне на храсти, не липсва и водоструйна машина. С изключение на една, която се задвижва от човешката сила, останалите машини са с електрическо задвижване. В случая това е предимство, защото нивото на шума, който отделят, е минимално и няма опасност удоволствието от градинската работа на едни да се превръща в тормоз за други. Естествено, липсват и изгорели газове, които допълнително да замърсяват и без това не особено чистия градски въздух. Машините от фамилията Urban са с олекотена конструкция, а захранването с електрически ток в случая изобщо не създава проблеми.

Преди да преминем към описание на отделните електроинструменти, е съществено да отбележим, че Skil предлагат и редица дребни наглед, но много ефективни решения за прегледно подреждане и съхраняване на градинските инструменти, така че хем да заемат минимално място, хем да бъдат удобни за досег. Както се вижда от снимките, повечето електроинструменти позволяват окачване на стена, за което Skil предлага оригинални пластмасови закачалки (ЕASY STORAGE). Те са съставени от отделни елементи, всеки от които се закрепва с по два винта за дърво. Елементите могат да влизат един в друг и така наставени образуват закачалка с дължина според броя на наличните инструменти. За прибиране и съхраняване на по-дълги кабели или маркучи, системата включва пластмасови каишки, чийто назъбено изрязан профил позволява лесното им пристягане и лесно освобождаване на краищата. От своя страна всички машини имат приспобление за сигурно задържане края на електрическия кабел, така че при неговото издърпване в процеса на работа, усилието да не се предава на щекера, което може да доведе до прекъсване на електрическата връзка.

Представянето на машините от серията Urban започваме от косачките за трева, защото косенето на тревата е съществен и неотменим ритуал в поддръжка на градинката. Това трябва да се прави почти ежеседмично, за да расте тревата гъста, здрава и зелена.

Косачка за трева Skil 0710

Косачката е задължителният инструмент за поддържане на затревени площи. Четириколесната Skil 0710 има широчина на косене 32 cm, което е долната граница при този вид машини. В случая това е предимство, защото се намаляват габаритите и теглото на машината, тя става и по-повратлива. Заедно с коша за събиране на тревата тежи 12 kg. Мощността на електродвигателя е 1100 W, което е напълно достатъчно при тази широчина на косене. Височината на косене се регулира стъпаловидно на три степени – 30-50-70 mm, което покрива най-често поддържаната височина на тревата – 3,5-5 cm. Косачка с тези технически параметри е подходяща за поддържане на тревна площ с големина до около 300 m². Кошът за събиране на тревата има вместимост 28 l, което позволява по-продължителна работа без чести прекъсвания за неговото изпразване.

Електродвигателят е асинхронен с голяма дълготрайност и ниско ниво на шума. Косачката има система за бързо преустановяване въртенето на ножа, което е елемент от мерките за повишаване на сигурността при работа с нея. Ръкохватката е конструирана така, че да може да се сгъва, с което се намалява заеманото от машината място с около 50% – удобство при съхраняване (в изправено положение) и транспортиране. Задният край на ръкохватката е покрит с еластична материя, което прави воденето на машината по-комфортно и сигурно.

Косачка за трева Skil 0720

Този модел ни връща към времето на механичните инструменти, но във вариант на съвременно изпълнение с висококачествени материали. Така например ножовете на косачката са самозаточващи се и поради това не се налага тази операция да се извършва периодично на ръка. За разлика от електрическите косачки, при които режещият тревата нож се върти с висока честота от електродвигател, при тази машина въртенето на барабана с ножовете е в резултат на прилаганото от човека усилие за бутане на косачката. Поради по-ниската честота на въртене ножовете са пет и са разположени така, че образуват своеобразен косящ барабан. Диагоналното им разположение спрямо оста на цилиндъра и точно изчислената усукана форма на всеки един от тях, осигуряват оптимален ъгъл, под който остриетата срязват тревата, а не я удрят челно, както е при косачките с двигател.

Поради липсата на електродвигател и бързо въртящ се нож тази косачка работи още по-тихо, по-лека е (7,1 kg заедно с торбата) и е значително по-компактна. За това спомага и замяната на пластмасовия кош с торба от специална мрежеста тъкан, която празна практически не заема място.

Това са все качества от съществено значение, защото е ясно, че пропорционално на големината на градинката, мястото за съхраняване на инструментите е ограничено. Въпреки „спартанските” си технически характеристики – широчина на косене 30 cm и торба с вместимост 25 l, Skil 0720 може да се използва за поддържане на площи, съизмерими с площите, за които е пригодена електрическата косачка. При тази машина височината на косене може да се регулира в границите 12-44 mm. С две думи, това е евтина, здрава и дълготрайна машина, съвсем лесна за поддържане, заемаща възможно най-малко място. А с оглед тоталното обездвижване на градския човек, дори бихме казали, че необходимостта от прилагане на по-голямо физическо усилие при косенето може да се разглежда и като предимство.

Тримери

Серията Urban включва два тримера с електрическо задвижване и сходни характеристики – моделите Skil 0730 и Skil 0735. Те имат електродвигател с мощност 250 W и честота на въртене на косящата глава 12 000 minˉ¹ (без натоварване). Широчината на косене е 25 cm. И в двата тримера е използвана глава, в която е навита найлонова корда с диаметър 2,5 mm и дължина 2х2,5 m. При прекъсване на някой от двете диаметрално разположени стърчащи от главата края на кордата (поради удар в твърд предмет, например камък), е достатъчно да се опре и леко притисне към почвата изпъкналата централна част на главата, при което кордата се отпуска и под действие на центробежните сили краищата й се изтеглят до необходимата работна дължина. Така отпада прекъсващото работа изтегляне на краищата на кордата на ръка. Skil 0735 може да се разглобява на две части. Това позволява долната част с косящата глава да бъде завъртяна на 180°. Така се улеснява обрязването тревата по краищата на тревната площ, покрай и около различни прегради като бордюр например.

Моделът Skil 0730 има телескопична конструкция, което позволява промяна на дължината на тръбата на тримера и така той се регулира според височината на работещия. Има и допълнителна втора ръкохватка, което прави държането и насочването на инструмента по-лесно и удобно. Ръкохватките и на двата тримера имат куки, с които могат да бъдат окачвани на пластмасовите закачалки EASY STORAGE.

Ножица за жив плет и храсти Skil 0740

Ножицата за жив плет се задвижва от електродвигател с мощност 450 W. Дължината на режещия апарат е 52 cm. Разстоянието между всяка двойка зъби е 14 mm, което показва, че Skil 0740 е предназначена за обрязване и оформяне на храсти с тънки клонки. Честотата на движение на зъбите (броят на ходовете на двата зъбни гребена) един спрямо друг е 3200 minˉ¹. Зъбите на двата гребена са оформени чрез изрязване с лазерен лъч и са заточени с диамантни дискове. В предния край на режещия апарат е поставен предпазител, който позволява рязане в близост до земята и до твърди тела, които биха могли при досег да повредят ножовете.

Подобно на останалите технически параметри и теглото на ножицата напълно се вписва в диапазона на характерните за такъв вид електрически ножица параметри – 2,8 kg. Двете ръкохватки са ергономично оформени, като предната е съчетана с предпазителя срещу неволно включване на машината. Както е илюстрирано и на снимките – лека, повратлива и достатъчно мощна ножицата за жив плет Skil 0740 е добър помощник за оформяне на редовно поддържани храсти.

Ножица за храсти Skil 0750

Това е малка, елегантна и удобна за работа универсална ножица с акумулаторно захранване. Подходяща е за оформяне на короната на подходящи за това растения, включително на храсти, отглеждани на балкони и тераси, на малък жив плет, за изрязване на тревата на трудно достъпни места. Тя е универсална, защото има две режещи гарнитури, които се сменят според вида на извършваната работа – оформяне на храсти и жив плет или рязане на тревна растителност по краищата на тревни площи и малки градинки, в непосредствена близост до прегради, където друга машина не може да достигне. Максималната дебелина на клонките, които ножицата може да реже, е 8 mm. Дължината на режещия апарат (за жив плет и храсти), съответно на рязане, е 150 mm, а широчината на ножицата за рязане на трева – 100 mm.

Ножицата се захранва от никел-металхидридна акумулаторна батерия с напрежение 4,8 V и капацитет 1,3 Ah. Времето за зареждане е 3 часа. С едно зареждане на батерията ножицата работи около 40 min, което на практика се удвоява, защото ножицата се продава в комплект с две батерии. Теглото на акумулаторната ножица е 1 kg.

Водоструйна машина Skil 0760

Бихме се учудили, ако фамилията Urban на Skil, не включваше и водоструйна машина. Както се знае, силната точно насочена водна струя е единственият начин за лесно, бързо и най-вече добро почистване в градината и дома на всевъзможни повърхности от естествен камък, керамични плочи или на специалните, предназначени за външна употреба дъски, на различни инструменти, на велосипеди или автомобили, стига условията да позволяват това. Максималното налягане на водната струя е 100 bar, а дебитът й – 300 l/час. Формата на водната струя може да се променя от точковидна в плоска и обратно.

Водната помпа е изработена от алуминий, което я прави защитена срещу корозия на метала. Мощността на електродвигателя е 1400 W. Водоструйната машина Skil 0760 тежи 4,5 kg, което е впечатляващо ниска стойност. Маркучът и захранващият кабел имат дължини по 5 m, което означава че обсегът на работа с машината е до 11 m от точката на захранване с електрически ток.

В комплекта на водоструйната машина е включено и приспособление за разпръскване на миещ препарат – чудесно решение за пране на килими и други меки текстилни подови покрития.

Запознаването с техническите характеристики на електроинструментите от фамилията Urban неизбежно води до заключението, че макар тези машини да са специално разработени за миниградини в градска среда, те биха намерили приложение за поддържането и на по-големи дворни градини. Колкото до цената, тя е типично привлекателната, характерна за любителските инструменти на Skil.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Инструменти на Skil за градската градинка”

Петър Муташки | септември 9th, 2011 at 1:43 pm

Уважаеми Господа ,
Моля за съдействие от Ваша страна за доставка на комплект зъбни колела за ножица за жив плет модел Skil 0740 .

С уважение:Петър ***
Направи сам„: Бихме Ви посъветвали да се обърнете към сервиза на „Роберт Бош“ ЕООД, който се намира на бул. Черни връх 51Б, София.
Може също така да поръчате резервни части директно от сайта на Bosch.
https://www.powertools-aftersalesservice.com/public/skil/service;jsessionid=64gohsqsjOOTl3dLe_GxaoV?lgRedirect=true&country=BG&lg=en

Todor Todorov | април 1st, 2012 at 7:30 pm

Здравейте! Харесах много вашата тема относно Skil продуктите….закачалката за инструменти на Skil – Easy Storage ми се вижда доста практична…Потърсих я в гугъл и в официалният им сайт, но така и не я открих….Точно за това и реших да ви пиша…ако можете да ми помогнете да намеря от каде мога да си закупя няколко такива закачалки….БЛАГОДАРЯ
„Направи сам“: За да отговорим най-точно и вярно на нашия читател препратихме запитването в представителството на Bosch у нас. Негов специалист се е свързал с г-н Тодоров по телефона и е дал търсената информация, а ние публикуваме същината на отговора, защото той представлява интерес и за други читатели.
„По принцип елементите от системата Easy Storage не се продават отделно, а се подаряват. Единственият начин да бъдат получени, при това напълно безплатно, е да се закупи градински инструмент на Skil.“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2011, Градина, Инструменти

Ключови думи


 
към началото