В категории: Актуални статии, Брой 3-4/2011, Водопровод и канализация, Декорация и защита, Инструменти

Пистолети за горещ въздух на STEINEL – майсторски секрети за работа с тях

Пистолетите за горещ въздух отдавна имат трайно присъствие в професионалните и домашни работилници. Това се дължи на широкия спектър от приложения, за повечето от които те са единственият, или поне най-подходящият, инструмент. Не случайно почти всички производители от световна величина предлагат в продуктовите си листи такива пистолети – собствено или ОЕМ производство, т.е. произведени от друг производител по специална поръчка и с марката на поръчителя. Когато представихме в „Направи сам” за пръв път немската фирма STEINEL с нейните интелигентни осветителни тела със сензорно управление (НС 11/2011) бе споменато, че компанията е специализирана и в производството на пистолети за горещ въздух, както и на пистолети за лепене със стопяеми лепила. За разлика от гигантите, STEINEL e значително по-тясно профилирана компания, което позволява заделяне на по-голямо внимание и изследователски ресурси за създаване на високотехнологични продукти. Затова освен при осветителните тела със сензорно управление, марката STEINEL е мярка за най-високо професионално качество и в сферата на споменатите два вида пистолети – за горещ въздух и за лепене.

Тук ще заделим внимание на пистолетите за горещ въздух от серията HL, които са еднакво подходящи както за професионално, така и за използване в домашната работилница. Правим тази уговорка, защото STEINEL произвежда и друга, изцяло професионална серия пистолети за горещ въздух (серията HG), които на външен вид се отличават от характерната за пистолет форма. Те са особено подходящи за нагряване на големи повърхности. Поради това тези пистолети имат значително по-мощни нагреватели, а дебитът на въздушната струя достига 800 m³.

Темата за работа с горещ въздух заслужава по-обстойно внимание, защото често притежателите на такъв пистолет не познават достатъчно неговите пълни възможности и разностранни приложения. В много голяма степен обсегът от приложения зависи от техническите възможности на самия пистолет за горещ въздух, от наличния набор дюзи и добавъчен материал за термично заваряване на пластмаси. Последните две изисквания са особено важни, защото това е една от отличителните черти на пистолетите за горещ въздух на STEINEL – широкият набор от дюзи и приспособления, нещо което ще се опитаме да илюстрираме с примери за най-типичните приложения.

Може да бъдат изброени над 100 приложения – все дейности, които се извършват чрез нагряване с насочена струя въздух с точно определена температура. Палитрата от приложения обхваща традиционното премахване на стари лакови покрития, огъване или ремонтиране на деформирани предмети от пластмаса, заваряване на изделия от пластмаси с идентичен добавъчен материал, спояване с мек припой на медни тръби или подмяна на електронни компоненти върху печатни платки, изолиране на електрически кабели с термосвиваем шлаух, опаковане с термосвиваемо фолио, полагане на ски вакса и ремонт на надуваеми лодки, улесняване отвиването на „заяли” ръждясали винтове чрез тяхното нагряване, размразяване на водопроводни кранове и тръби, включително от полипропилен, залепване и подлепване на краищата на битумни керемиди и хидроизолационни мушами, ускоряване изсъхването на шпакловани и боядисани повърхности и т.н. докато стигнем до премахване на бурени, прорасли между настилката от плочи на градинската пътека и разпалване на дървените въглища в скарата. Този широк диапазон от приложения е възможен благодарение на прецизното регулиране на температурата и дебита на изходящия от пистолета горещ въздух, и, повтаряме отново, наличието на специализираните за дадената операция дюзи и евентуално, помощни материали.

Към момента тази серия пистолети обхваща пет модела, които се делят на две групи – със или без електронно микропроцесорно управление. Първата група, несъмнено по-съвършени и с повече възможности инструменти, е представена от моделите HL 2010 E electronic и HL 1910 E electronic. При първия от тези пистолети регулирането на температурата на изходящия въздух се извършва прецизно през 10 °C, докато при втория това може да става на девет степени. Най-същественото предимство на пистолетите с електронно управление е възможността за автоматично поддържане на зададената температура на изходящия въздух при промяна на дебита му. Тя се измерва от сензор, чиято информация служи на микропроцесорно управляваната електронна система да регулира мощността на нагревателя, така че да се поддържа постоянна температура. Най-същественото предимство на тези пистолети, което оправдава по-високата им цена, е че с тях може да се използва пълният набор от дюзи, включително и дюзата с най-малък диаметър (9 mm). Това се отнася и за приставката за челно заваряване на различни пластмасови изделия. Стесненият отвор на дюзата неизбежно води до увеличаване на местното аеродинамично съпротивление и съответно до намаляване на дебита. Ако пистолетът няма електронно управление, което да поддържа постоянна температура на въздушния поток, използването на такава дюза не е възможно, защото температурата на въздушната струя значително ще се повиши и може да причини повреждане на топлочувствителния материал – пластмаса, печатна платка и др. Затова единствено тези пистолети са подходящи за заваряване на пластмасови детайли, както и за пълния спектър от дейности, които се извършват чрез нагряване с горещ въздух.

Втората група пистолети, моделите HL 1810 S, HL 1610 S и HL 1400 S, нямат такова управление, а температурата на въздуха се регулира грубо – най-често на три степени. Поради споменатите вече причини, част от дюзите, и съответно дейностите, не могат да бъдат извършвани с тях.

Пистолетите за горещ въздух от серията HL имат най-често срещаната при този вид инструменти форма от пистолетен тип. Масата им е балансирана така, че центърът на тежестта да се намира в областта на ръкохватката, поради което ръката се натоварва минимално. За удобното държане на пистолета способства и грижливо проектираната форма на ръкохватката с еластично покритие откъм челната страна. Тялото на пистолетите е изработено от здрава, ударо- и топлоустойчива пластмаса, а соплото за изходящата въздушна струя е от неръждаема стомана. Върху него е нахлузен предпазител от пластмаса, който ограничава до минимум досега с откритата метална част, която е нагрята с температурата на изходящия въздух. Този предпазител може да се демонтира лесно, което позволява пистолетът да се приближава по-близо до мястото на нагряване, когато има пречки за това. Отворите за засмукване на въздуха са покрити с филтрираща мрежа, която не допуска засмукване на по-едри частички, които биха могли да причинят повреда или ускорено износване на турбината, нагревателя или други елементи във вътрешността на инструмента. Пистолетите на STEINEL имат патентован от производителя керамичен нагревател с голяма дълготрайност. Те са снабдени с дублирана система за защита срещу прегряване.

Всички могат да се използват и поставени вертикално върху работната маса. Те имат оформени в задния край на тялото и ръкохватката три опори, които осигуряват стабилното положение на инструмента в изправено положение. Така и двете ръце на работещия са освободени, за да могат да държат и евентуално огъват нагрявания предмет.

Пистолети с електронно микропроцесорно управление

HL 2010 Е electronic за момента e топ моделът на STEINEL. Температурата на въздуха може да се настройва в границите 50–630 °C през стъпка от 10 °C. Той е единственият с LCD дисплей, на който се изобразява избраната температура. Дебитът на въздуха се регулира в три степени – 150/300/500 l/min. Освен за нагряване пистолетът може да се използва и за охлаждане чрез обдухване със студен въздух, за което нагревателят се изключва. Мощността на нагревателя е 2000 W, а теглото на пистолета е 860 g.

Пистолетът HL 1910 E electronic има сходни технически параметри, като ще посочим само различията между тях – температурен диапазон 50–600 °C, като регулирането на температурата става на 9 фабрично определени степени. Неговото тегло е 850 g.

Пистолети без електронно управление на температурата на въздуха

Тези пистолети са подходящи за по-груби дейности, при които не се изисква прецизно регулиране на температурата на въздуха. Те не са подходящи за работа с част от дюзите и приставките, поради което и обсегът на извършваните с тях дейности е по-ограничен.

Моделът HL 1810 S е най-мощен от трите. Нагревателят му е с мощност 1800 W и може да нагрява въздуха при три избрани температури – 50, 400 и 600 °C. Съответно на избраната температура дебитът на въздуха се променя също на 200, 300 или 500 l/min. Пистолетът може да се използва и за охлаждане при изключен нагревател. Теглото му е 780 g.

Моделът HL 1610 S има нагревател с мощност 1600 W. Температурата на изходящия въздух се задава на две степени – 300 °C и 500 °C, съответно дебитът на струята е 240 l/min и 450 l/min.

Пистолетът HL 1400 S е с по-ограничени възможности, но и с най-ниска цена. Подходящ е основно за размразяване или изсушаване, ускоряване втвърдяването на лепила, премахване на стари лакови покрития, изолиране с термосвиваем шлаух, за улесняване отвиването на ръждясали винтове и др. Използва се без поставяне на редуциращи дюзи. Мощността на нагревателя е 1400 W, а температурите и дебита на въздушната струя се настройват, както е при модела HL 1610 S. Той е и най-лек – тежи 550 g.

 

Техника на работа с пистолети за горещ въздух

Както вече стана дума, пълните възможности за извършване на различни дейности с горещ въздух са достъпни само за пистолетите с електронно управление. Това най-вече се отнася при работа с тънка, силно насочена въздушна струя, за което е необходима и съответната по диаметър на изходящия отвор редуцираща дюза – 14 mm или 9 mm. Единствено с тези пистолети може да се заварява качествено пластмаси. За целта се използва показаната тук приставка и подбрани според вида на пластмасата пръчки от същия материал. Приставката е подходяща за пръчки с диаметър до 6 mm и се нахлузва върху редуцираща дюза с изходящ диаметър 9 mm. Тя има два отвора – през единия се подава горещият въздух, а през другия – пръчката, чийто край се стопява заедно с краищата на заварявания материал. Процесът силно напомня заваряването на метали с добавяне в разтопената вана на добавъчен материал – в случая пластмаса.

За успеха на заваряването от решаващо значение е правилният избор на пръчките. STEINEL предлага пръчки за заваряване на следните видове пластмаси:

– Твърд PVC. Използва се за производство на тръби, предимно канализационни и фитинги за тях, на плочи, конструктивни профили, различни детайли и др. Заварява се при температура около 300 °C. Признаци за разпознаване: в открит пламък се овъглява и загасва от само себе си след отстраняване на пламъка. Издава остра миризма на киселина. При удар от твърдо тяло издава отчетлив звук.

– Мек PVC. Използва се за производство на меки подови настилки, дебели стенни покрития, маркучи, плочи, играчки и др. Заварява се при температура около 400 °C. Гори с пушлив жълто-зелен пламък, като издава остра миризма на киселина. При удар не издава звук.

– LDPE (мек полиетилен). Използва се за домакински и електротехнически продукти, играчки, съдове за вода и др. Заварява се при температура около 250 °C. Признаци за разпознаване: гори със светъл, жълтеникав пламък. Падащите капки стопена пластмаса продължават да горят. Отделя мирис, наподобяващ миризмата от фитила на току-що изгасена свещ. При удар от твърдо тяло издава тъп приглушен звук.

– HDPE (твърд полиетилен). Използва се за производство на вани, касетки и кошници, бидони и туби, изолационни материали, тръби, съдове за отпадъци и др. Заварява се при температура около 300 °C. Признаци за разпознаване: гори със светъл, жълтеникав пламък. Капките стопена пластмаса продължават да горят. Отделя мирис, наподобяващ миризмата на току-що изгасена свещ. При удар от твърдо тяло издава отчетлив звук.

– PP (полипропилен). Намира приложение при производството на водопроводни и канализационни тръби, градински мебели, автомобилни детайли, кутии за акумулаторни батерии и др. Заварява се при температура около 250 °C. Признаци за разпознаване: гори със светъл пламък със синкава сърцевина. Капките стопена пластмаса продължават да горят. Отделя остър мирис, наподобяващ горящ парафин. При удар от твърдо тяло издава отчетлив звук.

– ABS. Материалът се използва за автомобилни детайли, куфари за багаж, както и за съхраняване на различни електро- и други видове инструменти. Заварява се при температура около 350 °C. Признаци за разпознаване: гори с черен вълнист пушек като отделя сладникава миризма. При удар от твърдо тяло издава отчетлив звук.

 

Типични приложения на пистолета за горещ въздух

Премахване на стари лакови покрития

Тази е дейността, която най-често се свързва с използването на пистолета за горещ въздух. При извършване на ремонт на предмети, най-често от масивна дървесина, чиято повърхност е боядисана с безирени бои, алкидни и други лакове, които образуват повече или по-малко дебел плътен слой, често се налага старото покритие да бъде изцяло премахнато преди да се положи новото. Това може да стане по три начина:

– Механично, чрез шлифоване.

– Чрез третиране с химични препарати (смивки), които причиняват омекване на боята.

– Точно дозирано нагряване, при което пластът боя омеква и вече лесно се премахва чрез повдигане и остъргване с шпахтел.

Най-лесният и бърз начин за извършване на тази операция е пластът боя да се нагрее с горещ въздух, докато омекне, и на места започне да се надига на мехури. Щом върху даден участък това стане, омекналият слой боя се отстранява с шпахтел или специален шабър за премахване на бои. Работи се с широка плоска дюза (най-често с широчина 75 mm) при температура на въздуха 500-650 °C. Дюзата се държи на около 2 cm от повърхността и се движи равномерно без да се задържа продължително на едно място. Тънкостта при тази операция е да се уцели точно моментът, когато пластът боя е омекнал до степен лесно и без остатъци да бъде повдигнат и изстърган от повърхността. Ако се избърза, покритието остава все още твърдо и здраво захванато за основата, поради което острието на шпахтела не може да го подхване и повдигне, а ще се плъзга безполезно върху него. По-неприятно е, когато се прекали с нагряването, защото това може да причини прегаряне и съответно спичане на вече омекналото покритие. Тогава вече ще се наложи упорито продължително шлифоване за неговото премахване. Когато се нагряват повърхности в непосредствена близост до чувствителни към топлината материали, например прозоречно стъкло, при премахване на боята от рамката, се използва специална плоска (рефлекторна) дюза, която отклонява въздушната струя встрани. Така се нагрява основно пластът боя, а стъклото минимално и без опасност да се пукне от високата температура.

Накрая останалите тук там следи от старото лаково покритие се премахват окончателно чрез шлифоване. В зависимост от случая това се прави с подходяща шлайфмашина или на ръка. За ъглите може да помогне и месингова четка.

Премахването на стари лакови покрития чрез нагряване с горещ въздух трябва да се извършва при добро проветряване на помещението, да се работи с предпазни ръкавици и очила.

 

Пристягане и изолиране на електрически проводници

Пристягането на сноп от проводници, изолирането на споени с мек припой или направени чрез пресоване (кримпване) електрически съединения е друго често приложение на пистолета за горещ въздух. За целта на съответно място върху снопа или отделния проводник се нахлузва парче термосвиваем шлаух с подходяща дължина и диаметър. Той се нагрява при температура на въздуха 250-300 °C. Използва се специална рефлекторна дюза, която частично обхваща нагрявания шлаух. Необходимо е да се има предвид, че този вид дюзи имат две разновидности – едната е значително по-широко отворена, което позволява използването й от всеки пистолет, докато втората има значително по-тесен странично изрязан отвор и поради това е приложима само за пистолети с електронно управление.

При подбиране на диаметъра на термосвиваемия шлаух трябва да се има предвид, че при нагряване той се свива до около 50% от първоначалната си големина. Този шлаух се продава на метър или във вид на фабрично подготвени комплекти, които съдържат парчета с различен диаметър и съответно различно оцветяване, което улеснява работата. Продават се и кабелни накрайници за свързване към кабела чрез кримпване или спояване с мек припой, върху които е нахлузено парче термосвиваем шлаух.

По същия начин се работи с термосвиваем маркуч с по-голям диаметър или профилни ленти от PVC за направа на ръкохватки, включително за покриване на метални стълбищни парапети от плоска стоманена шина.

 

Спояване с мек припой

Пистолетът за горещ въздух е особено подходящ за спояване с мек припой на медни тръби, на улуци, водосборни казанчета и водосточни тръби от медна ламарина. За разлика от класическия поялник горещият въздух обхваща и по-равномерно нагрява цялата споявана повърхност. Работи се при максималната температура, която пистолетът постига – примерно 650 °C. В зависимост от мястото и вида на съединяването се използва рефлекторна дюза (при спояване на тръби) или редукторна дюза (Ø9) при точково спояване. Тази дюза изисква пистолет с електронно управление. За получаване на качествена спойка свързваните детайли трябва да бъдат подготвени така, както това се прави при спояване с поялник. Спояваните повърхнини трябва да бъдат почистени до метален блясък, без следи от омасляване, окисляване или друго замърсяване. На пазара се предлагат различни пасти и течности (флюс) за спояване, които силно улесняват работата, защото премахват окисната коричка и предпазват от окисляване по време на спояването. Необходимо е да се спазват указанията за тяхното използване, защото след време остатъците от флюса може да причинят корозия на метала. При всички случаи след втвърдяване на припоя мястото трябва да се измие с топла вода именно за отстраняване на остатъците от флюса. Най-безопасно е при спояването да се използва колофон – отделно или под формата на тинол. Така се работи при спояване на електронни и електротехнически елементи.

Спояването се извършва като мястото на съединяване на детайлите първоначално се нагрява до около 300 °C, за което са необходими от 50 s до 120 s в зависимост от големината и дебелината на детайлите. Едва тогава припоят се подава в мястото на спояване. Той трябва да се стопява при допир до нагретите повърхности и да се стича в мястото на спойката, а не да се топи под въздействие на горещия въздух. Най-удобно се работи с тинол – припой във вид на тел, чиято сърцевина съдържа флюс (колофон).

Разединяване на споени детайли

Освен за съединяване на детайли с мек припой, включително и за осъществяване на електрически съединения, горещият въздух може успешно да се използва и за тяхното демонтиране или разединяване, за което е необходимо свързващият ги припой да бъде разтопен. За целта се използва редуцираща дюза с малък изходящ диаметър (Ø9 или Ø14) и пистолет с електронно управление. При масивни медни детайли като тръби например, пистолетът се настройва на максимална температура (650 °C). За нагряване на спойката са необходими около 90 s, след което нагорещената тръба се завърта леко (при възможност) и изтегля от фитинга, като се държи с подходящи клещи. Допирът с незащитена ръка, ще причини изгаряне на кожата.

По същия начин е възможно демонтирането на дефектни елементи с повече крачета от печатна платка, защото въздушната струя позволява нагряване и разтопяване на припоя едновременно на всички спойки. Това силно улеснява изваждането на повредени елементи, без опасност от повреждане на печатната платка. Работи се при температура на въздуха около 400 °C – много внимателно при минимално загряване на съседните електронни елементи и на платката.

 

Огъване и оформяне на пластмасови детайли

Голямото предимство на пистолета за горещ въздух пред нагряването с открит пламък, е че позволява равномерно и точно дозирано нагряване на детайлите от пластмаса, без опасност от прегаряне и повреждане на повърхността им.

Ето защо огъването и въобще оформянето на плочи, тръби и пръти от различни пластмаси е едно от честите приложения на пистолетите за горещ въздух. Използват се широки дюзи – права при работа с плочи и други детайли с подобна форма или рефлекторна – при огъване на тръби и пръти.

При нагряване на плочи за подови настилки се работи с температура на въздуха около 200 °C. За огъване на тръби и пръти температура на въздуха се нагласява на 250–400 °C. Дължината на нагрявания сектор зависи от радиуса на огъване – най-често е в границите 3–5 диаметъра на тръбата. След като материалът стане достатъчно пластичен, детайлът се огъва на ръка или около твърд предмет (шаблон) с подходяща кривина. След това се задържа неподвижно, докато пластмасата изстине, като процесът може да се ускори с мокра кърпа.

При огъване на тръби, за да се запази вътрешното им сечение и стените да не се смачкат на мястото на огъване, предварително в тръбата се напъхва спирална пружина с диаметър максимално близък до нейния вътрешен диаметър. Друг вариант е тя да се напълни плътно с чист и сух речен пясък, след което двата й края се запушват с конични дървени тапи.

Съединяване на платна чрез припокриване

Често се налага здравото и плътно съединяване листове (платна) от тънко пластмасово фолио или каширани с такова фолио текстилни платна. Те трябва да са от един и същ материал. Това може да се направи чрез частично повърхностно стопяване на материала по продължение на ивицата на застъпване между всеки две съседни платна. Те се подреждат така, че да се застъпват едно друго на ивица с широчина 2–4 cm. Най-напред лежащото отдолу платно се изпъва добре, за да не образува гънки. След това със застъпване се полага съседното платно и също се изпъва, за да приляга добре върху намиращото се отдолу. Заваряването между двете платна се извършва по тяхната дължина, като за постигане на максимална здравина и плътност на съединението, шевът трябва да се получи непрекъснат. Заваряването се извършва чрез едновременно нагряване на двете допиращи се повърхности на платната по ивицата на припокриване. За целта се използва специална широка тясна дюза, която се подпъхва между двете платна. Температурата на въздуха се регулира в диапазона 300–400 °C. Щом платната омекнат в зоната на нагряване и повърхността им започне да се стопява, което става за секунди, те се притискат с валяк от твърда гума или пластмаса, за да се съединят. Това е общо взето деликатна операция, защото съединяваните материали са тънки и много лесно могат да бъдат прокъсани при нагряването. Затова е необходимо придобиване на известен опит, което става чрез пробно заваряване върху непотребни ивици от същия материал. Качеството на съединителния шев може да се прецени при разкъсване чрез силно издърпване на двете парчета встрани. Повърхността на разкъсания шев трябва да има белезникаво оцветяване, което е белег за добре свършена работа. При недостатъчно здраво и плътно свързване трябва да се повиши температурата на въздуха, забави скоростта на движение на дюзата или да се увеличи натискът с ролката.

За тази операция също е необходим пистолет с електронно управление на температурата на изходящия въздух.

 

Челно заваряване на тръби и пръти

Това е друго, също много полезно, приложение на пистолета за горещ въздух – снаждане чрез челно съединяване на пластмасови тръби и пръти с кръгло или правоъгълно напречно сечение, включително на канали за прокарване на кабели. Съединяването е директно – без муфа или друг съединителен елемент. Двата детайла трябва да бъдат от един и същ вид пластмаса. Работи се с пистолет с електронно управление и специална „огледална” дюза. Тя от своя страна се нахлузва върху редукторна дюза с изходящ диаметър 14 mm. След като „огледалната” дюза се нагрее до температура около 300 °C краищата на двата детайла се напъхват едновременно в нея, докато опрат с оказване на лек натиск от двете страни на огледалния стоманен диск. Той има специално покритие, което не позволява на разтопената пластмаса да полепва върху него. Щом краищата на двата детайла омекнат достатъчно и повърхността им започне да се стопява, те се изваждат от дюзата и веднага се притискат челно един към друг. Придържат се неподвижно в това положение в продължение на поне 15 s, докато разтопената пластмаса изстине и се втвърди. Така се получават плътни и здрави челни съединения чрез полифузионно заваряване на материала между челата на двата детайла. Работи се при температура на горещия въздух около 300 °C.

 

Заваряване на пластмасови материали с добавъчен материал

Този метод на заваряване се прилага при надлъжно съединяване – най-често при различни подови покрития от мек или твърд PVC. Така се получават на практика непрекъснати, прахо- и водоплътни покрития. Заваряването им силно наподобява заваряването на метални конструкции с добавяне в заваръчната вана на метал от същия вид под формата на пръчки. При пластмасите нагряването се извършва с горещ въздух и специален накрайник, който през тясна плоска дюза подава въздуха в мястото на заваряване. Същевременно през него се подава и пръчка от същия вид пластмаса, каквато е и заваряваната. Преди да се пристъпи към заваряването двата съединявани, да ги наречем детайла, трябва да бъдат положени един до друг, ако са гъвкави да бъдат добре изпънати, а допирните им кантове обезмаслени. При заваряване на по-дебели детайли, за получаване на необходимата дебелина, оттук и здравина на шева и съединението, се препоръчва скосяване на горния ръб (взимане на фаска), така че да се получи фуга с V-образно напречно сечение. Работи се при температура на въздуха 250–400 °C. Умението за заваряване се свежда до съчетаване на подходящо избрана температура и скорост на движение на накрайника, така че едновременно да се стопяват повърхността по кантовете на двата съединявани детайла и пръчката добавъчен материал. Той трябва да изпълва равномерно фугата, при което полифузионно се свързва здраво със съединяваните детайли.

Подобно на челното заваряване и съединяването на листови материали чрез припокриване и тук се изисква определено майсторство, което се постига чрез тренировка върху непотребни изрезки от материала. Качеството на заварката се изпробва както и при листовите материали – чрез разкъсване на заваръчния шев по дължина и появата на белезникаво оцветяване по повърхността му. Заваряването може да се извършва и с редукторна дюза Ø9, като пръчката се държи с ръка. За тази операция също задължително се използва пистолет с електронно управление.

Дотук описахме само няколко от основните приложения на пистолетите за горещ въздух с ясното съзнание, че е невъзможно да сторим това и за останалите приложения попълващи бройката до стоте. Очевидно е, че при покупката на пистолет за горещ въздух никак не е маловажно каква марка и модел ще бъде избран. От казаното става ясно, че всички „по-тънки” и затова още по-незаменими приложения могат да се извършват само с пистолет с електронно управление. Не случайно наблегнахме върху качеството на пистолетите за горещ въздух на STEINEL, както и върху широкия набор от дюзи и приставки, без които пистолетът си остава една „духалка” за горещ въздух.

STEINEL предлага и различни комплекти, които силно улесняват работата с такъв пистолет – например дюзи с набор от парчета термосвиваем шлаух с различен диаметър, присъединителни накрайници за електрически проводници с шлаух за изолиране на мястото на свързване и др.

В сектора на професионалните пистолети от серията HG се предлага и комплект за ремонтиране и възстановяване до готовност за боядисване на пукнати или деформирани автомобилни брони, които по правило се произвеждат от термопластична пластмаса, както и за ремонтиране на други детайли от пластмаса, каквито изобилстват в съвременният автомобил, както и за ремонт на корпуса на каравани, кемпери и други превозни средства.

За допълнителна информация и покупки на пистолет за горещ въздух на STEINEL, дюзи и добавъчни материали за заваряване на пластмаси посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментари и въпроси

3 Коментари към “Пистолети за горещ въздух на STEINEL – майсторски секрети за работа с тях”

mkuteva | октомври 18th, 2012 at 4:17 pm

Имам проблем с бидона си за зеле, а му идва времето. Можете ли да ме насочите към кого да се обръна да спра теча от кранчето. Имаше някаква лентичка около него, но падна и сега тече. Ще ви бъда много благодарна, ако отделите време и мен-простосмъртната домакиня. Предварително благодаря за помощта. М.Кутева

„Направи сам“: По написаното от Вас може да се съди, че е била използвана специална уплътняваща лента (бяла на цвят), която се използва за уплътняване на резбите при свързване на водопроводни тръби и фитинги вместо класическите калчища. Такива ленти се продават в магазините за водопроводни части. Става дума за уплътняване на съединението между стената на бидона и канелката.

Лалчо Касев | ноември 27th, 2012 at 4:05 pm

Необходима ми е информация за цената и възможността за закупуване на Пистолет за горещ въздух на STEINEL-модел HL2010E с принадлежностите.
Предварително благодаря!Касев

„Направи сам“: Цената на пистолета е 177,86 лв. За окомплектовката му може да прочетете повече тук. От електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ може и директно да го закупите.

Петър Вълков | февруари 5th, 2013 at 4:44 pm

Колко време може да се работи за сваляне на стара боя от дограма без да се изключва пистолета за да се охлади? И ако трябва да се изключва за охлаждане колко време е необходимо за това?

„Направи сам“: Прегледахме ръководството за работа с пистолетите за горещ въздух на Steinel. В него не се съдържа изискване, с което да се определя продължителността на работа с тях. Пистолетите имат термозащита, а част от моделите и прецизно електронно управление, което поддържа зададената температура на въздуха в зависимост от дебита на струята. Все пак би могло да се препоръча след продължителна работа с максимална температура, пистолетът да се остави да работи известно време при изключен нагревател, което да ускори неговото охлаждане.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото