В категории: Брой 3-4/2009, Облицовки и настилки, Ремонти

Саморазливащи се декоративни подови настилки

Изборът на подовата настилка е много отговорна и нелека задача, защото нейният добър вид се отразява решаващо върху интериора, а същевременно тя е подложена на значително, често и разнообразно, натоварване. Това е особено силно изразено при обществените сгради с интензивно движение на хора, където изискванията за естетика и износоустойчивост са максимално високи. Затова и изборът на подови покрития по вид на материала, неговите експлоатационни свойства и външен вид е доста голям.

Освен на натиск, включително от колелата на колички или столове и от удари на падащи предмети, покритието е подложено особено силно на изтриване вследствие на пешеходния трафик. Освен това то се замърсява и най-интензивно. Следователно материалът, от който то е направено, трябва да има възможно най-голяма механична устойчивост, да задържа колкото е възможно по-малко замърсяване и да се почиства максимално лесно. Доказано е, че не цената на подовото покритие и полагането му са решаващи в общата сметка по неговата експлоатация през годините. Разходите по почистване и поддържане формират около 80% от общите разходи през периода на експлоатация.

Освен това в зависимост от предназначението и използването на даденото помещение, към подовото покритие в една или друга степен се поставят и допълнителни изисквания, като твърдост, еластичност, устойчивост на драскане, светлоустойчивост и устойчивост на ултравиолетовите лъчи, издържливост на почистване с миещи препарати, бактерицидни свойства. При подове в жилищни помещения е желателно също така настилката да има нисък коефициент на топлоусвояване, за да не се усеща като студена при допир – например стъпване с бос крак.

В повечето случаи подовото покритие трябва да има добри звукоизолиращи свойства срещу преминаване на ударен шум. Често се поставя и изискването покритието да не позволява подхлъзване на крака.

С две думи изборът на едно или друго подово покритие би следвал да се прави след анализ на неговата функционалност, естетически качества и експлоатационна дълготрайност.

В много голяма степен изброените дотук изисквания се изпълняват от новата серия подови покрития MASTERTOP 1300. Те се произвеждат на основа на полиуретанови смоли и се характеризират с висока устойчивост на механично натоварване, приятна при стъпване еластичност, много добър, а в зависимост от изпълнението и нестандартен външен вид.

За разлика от останалите конфекционни материали за подови настилки, които се доставят готови и се лепят върху пода, полиуретановите MASTERTOP 1300 се правят на място. Отделните съставки представляват течности, които се изливат, разнасят и самонивелират върху предварително подготвената основа. Втвърдяването на покритието става чрез полимеризация. Материалите са напълно инертни и не оказват физиологично влияние върху човешкия организъм.

При тази технология се получава хомогенно покритие без каквито и да било фуги и шевове по цялата повърхност на пода. В зависимост от дебелината на слоя то може да покрие дребни неравности върху пода, а при наличие на по-едри песъчинки, те няма да се открояват, както става при тънките меки PVC настилки. Технологията чрез разливане на материала върху пода улеснява в много голяма степен направата на настилка в помещения със сложна форма на пода – с повече чупки, колони и други препятствия, защото няма рязане, напасване и залепване на съседните парчета. Напълно равното, плътно и без пори по цялата повърхост, без каквито и да било шевове и снадки, така направеното подово покритие се почиства лесно и позволява поддържане на високи хигиенни стандарти.

Системата MASTERTOP 1300 включва пет разновидности на подови покрития. Всяко от тях има своите отличителни свойства, като различията са най-вече по отношение на еластичността и шумоизолацията при ударен шум от ходене и изпускане върху пода на тежки предмети, от влачене на столове на колелца или колички. Стъпването върху настилка с повишена еластичност облекчава натоварването на ставите и гръбначния стълб, предпазва ги от травми. Повърхностната структура на подовото покритие варира в доста широки граници от напълно гладка, което силно улеснява почистването, до грапава, която макар и мокра, осигурява достатъчно стабилна опора при стъпване без подхлъзване. Тази грапавина се постига чрез добавяне на специални стъклени перли. Поддържането на хигиената обаче не се затруднява, защото повърхността на покритието няма пори, които биха улеснили задържането на замърсявания, включително на микроби, спори и други болестотворни микроорганизми.

С две думи системата MASTERTOP 1300 позволява избор на подово покритие с оптимални за даденото помещение експлоатационни характеристики и уникален дизайн. Чрез използване на материали с различно оцветяване се създават подови покрития с оригинално, дори уникално, цветово и декоративно оформление. Различно оцветените материали се разливат върху пода, при което те не се смесват един с друг, а образуват ясно очертана граница. С помощта на шаблони може да се получат вградени в подовото покритие фигури, надписи и други декоративни елементи. Същевременно съседните пластове се свързват един с друг и полимеризират като едно цяло, без каквито и да било шевове помежду им. Възможностите, които предоставят материалите от системата MASTERTOP 1300 за изпълнение на подови покрития с неповторим дизайн, е и най-голямото предизвикателство при тяхната употреба, защото майстори много, ала художниците са кът. Особено пък тези, които владеят технологията и могат да реализират творческите си идеи и проекти чрез тези материали (виж www.jhdesign.nl).

Тъй като проектите, показани на този сайт, са защитени с авторски права, за илюстрация показваме демонстрационна подова настилка, чрез която вносителят на тези материали у нас – фирма „Лийф група строителна химия“ ЕООД представи за пръв път на изложението „Българска строителна седмица“ подовите настилки MASTERTOP 1300.

В обобщение ще изброим накратко основните характеристики и предимства на новите полиуретанови подови покрития:

» Те са плътни по цялата си повърхност, без каквито и да било шевове

» Има плътно сцепление между покритието и основата по цялата ù повърхност. Поради това и при липсата на фуги подовото покритие е напълно водонепропускливо срещу проникване на влага откъм пода.

» Покритията имат различна дебелина, еластичност, звукоизолация срещу ударен шум, различно съпротивление срещу подхлъзване. Улеснен е индивидуалният избор на експлоатационните характеристики в зависимост от режима на експлоатация на помещението.

» Възможно е да се подбере комбинация между максимална еластичност на покритието в съчетание с достатъчно висока износоустойчивост и експлоатационна дълготрайност.

» Материалите са самонивелиращи се, покриват малки неравности или пукнатини върху основата.

» Те позволяват широк избор на цветове и комбинации на декоративни елементи. Подовото покритие се вписва оптимално в интериора на помещението.

» Подовите покрития се почистват изключително лесно, позволяват поддържане на висока чистота и хигиена, без да е необходимо използването на специални силно действащи миещи препарати.

» Покритията са устойчиви на въздействието на редица химически вещества.

» Изпълняват се много лесно, включително при подове със сложна конфигурация, с колони и други препятствия.

» Самите покрития са напълно инертни – по време на втвърдяване и експлоатацията не отделят каквито и да било вредни за здравето вещества.

Серията MASTERTOP 1300 включва пет модификации, които са подходящи за приложение в жилища, обществени сгради и индустриални помещения. Всички те имат средна експлоатационна дълготрайност 40–50 години при натоварване от ходене. Освен това на всеки 10 години покритието може да се шлифова и покривният запечатващ слой да се подмени с нов, включително и с различно оцветяване. Така то винаги ще изглежда като ново.

Покритията MASTERTOP 1324, 1325 и 1326 имат дебелина 2–5 mm. Състоят от три пласта: грунд в зависимост от вида на основата, основен пласт от оцветен полиуретан с различна степен на еластичност, връхно покритие от защитен полиуретанов слой, чиято задача е да осигурява и защита срещу ултравиолетовите лъчи.

Покритията MASTERTOP 1325 REG и 1326 REG са значително по-дебели – 8–10 mm и имат общо по 6 слоя. Те са значително по-дебели, а добрите им звукопоглъщащи свойства се дължат основно на пласт с дебелина 6 mm от полиуретан с гумени гранули.

В заключение серията MASTERTOP 1300 позволява лесно и бързо отливане на място на подови настилки с отлични експлоатационни качества и уникален дизайн.

За повече информация се обърнете към вносителя.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Саморазливащи се декоративни подови настилки”

Виолета | ноември 2nd, 2013 at 2:16 pm

Каква е цената за кв.м. и от къде може да се закупи
„Направи сам“:
В статията е посочена фирмата вносител. От нея може да получите търсената информация.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2009, Облицовки и настилки, Ремонти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото