В категории: Брой 3-4/2009, Строителство, Топлоизолация

Wienerberger – производител №1 на строителна керамика в света

Винаги се радваме, когато за пръв път в списанието представяме поредния производител от световна класа, компания, която е технологичен и производствен лидер в една или друга област. Още повече, когато става дума за компания с 200-годишна история и опит! Особено знаменателно е също, когато става дума за производството на материали, съпътстващи човека през целия му живот и от които в много голяма степен зависят качеството на жилището, което обитава, и работната среда, зависят здравето и работоспособността на поколения наред. За да допълним картината, ще добавим още, че в случая става дума и за компания, предоставила не само продуктите си, но и пренесла своя технологичен и производствен опит в страната ни.

Всичко това е австрийската фирма Wienerberger, която, подобно на останалите икономически гиганти, представлява международна компания. Тя е стъпила с общо 243 производствени мощности в 26 държави от Европа и Северна Америка, а с продуктите ù, обхванати в три марки, се строи по целия свят.

Към момента Wienerberger е най-големият производител или както казват спортните фенове, абсолютният №1 в света по производство на тухли за обща (защитена) зидария с марката POROTHERM и №1 в Европа при производството на облицовъчни фасадни тухли с марката TERCA. В този производствен сегмент в САЩ Wienerberger дели първото място с друг производител – фирма Boral. В сектора на керамичните покривни керемиди Wienerberger заема второто място на Стария континент с марката KORAMIC.

Началото на фирмата е поставено през твърде отдалечената 1819 г., когато започва работа първата тухларна, разположена в хълмистата местност Wienerberg (Виенски хълм) край Виена. Оттук произхожда и нейното име. От 1868 г. тя е регистрирана на Виенската фондова борса и до 1986 г. се развива успешно в рамките на своята страна. Тази година е преломна, защото през нея Wiеnerberger излиза първо на пазара в Германия, след което започва бързото интернационализиране на компанията, което я извежда до световните върхове в производството на керамични строителни изделия. Подобно на други австрийски фирми, и Wienerberger бързо оценява необятните възможности, дори глад за модерни качествени строителни материали в новопоявилите се след падането на Берлинската стена пазари в Централна и Източна Европа. Първата стъпка е направена в близката още от времето на Австро-Унгарската империя съседна Унгария, след което следват практически всички останали държави от региона, включително Русия и повечето балкански държави.

В България Wiеnerberger стъпва през 2004 г., като създава дружеството „Винербергер“ ЕООД, което е 100% собственост на австрийския концерн. Първоначално керамичните блокове с вертикални кухини POROTHERM се внасят у нас от Унгария и Румъния. Това е първата качествена керамична тухла, отговаряща на най-високите стандарти за този клас строителни материали, която става достъпна за българските строители. Съчетанието между липсата на българския пазар на сравним по характеристики продукт за зидария и най-високото качество, което носи марката POROTHERM обяснява факта, че само за година тези блокове и надписите Wiеnerberger върху опаковката им се появиха във всички складове за строителни материали и което е още по-добрата новина за българското строителство – външните стени на новостроящите се сгради към днешна дата отново си върнаха естествения червен цвят на класическия за всички исторически времена материал за зидане – керамичната тухла. Но не тази, която познавахме отпреди двайсетина години, а в нейния съвременен вариант, който единствено по суровината, топлинната обработка и цвета наподобява някогашните тухли.

Тухлите са обемист и сравнително тежък материал. Поради това неутолимият глад на родния строителен пазар и все по-нарастващите изисквания за високо качество от страна на инвеститори и клиенти подтикна Wiеnerberger да извърши следващата логична крачка, като инвестира над 25 млн. евро за покупка и пълна реконструкция на стария завод за керамични изделия в Луковит. Така в края на 2007 г. България се сдоби със завод с най-модерна техника и напълно автоматизиран производствен процес, окачествяван като „завод от ново поколение не само на Балканите, но и в Европа в съответствие с най-високите за момента стандарти за енергийна ефективност, опазване на природната среда и безопасни условия на труд“. Суровината за производство е висококачествена мергелна глина, която се добива в непосредствена близост до завода.

Със завода в Луковит може да се каже, че България стана член на могъщото „семейство“ Wienerberger, което през 2008 г. е постигнало оборот от 2431,4 млн. евро и за което работят 15 162 души към края на същата година.

За допълнителна информация посетете сайта на „Винербергер“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото