В категории: Брой 3-4/2009, Инструменти, Ремонти, Строителство

Свредло за големи отвори в бетон и тухлен зид

При изграждане на различни инсталации за прокарване на тръбите често се налага пробиване на отвори с голям диаметър. В редица случаи това не е по възможностите на обикновените спирални свредла за бетон. Границата за пробиване с SDS-plus свредлата Hawera S4L/S4 е Ø28, а за Quadro-X – Ø30. Със свредла SDS-max Quadro-X може да се пробиват отвори с максимален диаметър до 52 mm.

За пробиване на отвори с диаметър от 45 mm до 80 mm в бетон, зидария от керамични или силикатни тухли Hawera произвежда специални свредла като показаното тук със захващане SDS-max. То има центриращ връх и пробиваща глава с камбанообразна форма и асиметрично запоени по периферията ù твърдосплавни резци. Свредлото има къса спирала за изхвърляне на праха, което силно намалява склонността към заклинване при пробиване на дълбоки отвори. Това обаче създава и известни затруднения при нейното изхвърляне, поради което този тип свредла са предназначени основно за пробиване на проходни отвори и в по-малка степен на глухи отвори. Намаленото триене на свредлото в отвора спомага за увеличаване на скоростта на пробиване. Свредлата имат висока износоустойчивост, което се дължи и на специалната технология за заваряване във вакуум на твърдосплавните резци.

Hawera предлага свредла от този вид с диаметри 45, 55, 65 и 80 mm, с които може да се пробиват отвори с дълбочина до 850 mm.

Пробиването на отвори с толкова голям диаметър много силно натоварва перфоратора, поради което допустимата за пробиване големина на отвора трябва да бъде съобразена с мощността на машината.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото