В категории: Брой 5-6/2011, Градина

Най-леката бензинова ножица за жив плет

Най-новото попълнение в програмата от ножици за жив плет, които „Андреас Штил“ предлага на нашия пазар, е моделът STIHL HS 46. Ножицата се задвижва от бензинов двигател и най-характерното за нея е ниското й тегло – само 4,0 kg. Към момента тя е най-леката от този вид ножици на водещия немски производител. Тя е и най-леката в света ножица с бензинов двигател и двустранно режещ апарат.

За инструмент, с който се работи продължително време в разнообразни пространствени положения, включително и над главата, с движение в хоризонтална и вертикална посоки, всеки грам снижаване на теглото е от значение. Като се добавят подобренията за намаляване на предаваните на ръцете вибрации, усъвършенстваната конструкция на двигателя и други решения, целящи още по-комфортна работа, очевидно това е машина, която не само прави по-ефективен труда на професионалиста, но и несъмнено спомага работата в градината да се превърне в още по-голямо удоволствие. Именно такава е била и целта на конструкторите на тази ножица – да предоставят на любителя градинар оптимален инструмент за работа в градината.

Широчината на рязане 45 cm също подсказва, че машината е предназначена за поддръжката на жив плет и декоративни храсти в неголеми дворове и градини, което я прави желан инструмент сред домашната градинска техника. Общата дължина на ножицата е 90 cm, което, заедно със специално направения отвор в ръкохватката за окачване на стена, улесняват съхранението на инструмента.

Двигателят с работен обем 21,4 cm³ развива мощност 0,65 kW (0,9 к.с.). Той е представител на последно за момента поколение в развитието на създадения от STIHL специален двутактов двигател 2-MIX, особено подходящ за задвижване на ръчни инструменти. Понеже за него е писано нееднократно в списанието, тук ще добавим само още, че той е станал още по-лек, с още по-добро ускорение на честотата на въртене, а съдържанието на вредни съставки в изгорелите газове – още по-ниско. Това естествено го прави още по-дружелюбен към работещия с машината, намиращите се наблизо хора и природната среда. Запалителната система е изцяло електронна, което осигурява улесненото запалване на двигателя и оптимизиране на горивния процес. Така се постига по-пълно изгаряне и съответно намаляване на разхода на гориво. Системата е поставена в капсулован блок, което я предпазва от повреждане и се гарантира нейната дълготрайност Двигателят STIHL 2-MIX е с около 20% по-икономичен от обикновените двутактови двигатели и замърсява околната среда с около 60% по-малко.

Разстоянието между едностранно заточените зъби на режещите гребени е 30 mm, което определя и максималната дебелина на клонките, които ножицата може да реже. Очевидно освен за редовна поддръжка на добре гледан жив плет, ножицата е подходяща и за първоначално по-грубо оформяне на запуснат плет, при което се налага рязане на по-дебели клонки. За това подсказва и честотата на движение на подвижния гребен – 3600 minˉ¹, която е характерна за ножица с универсално предназначение, подходяща за по-грубо рязане, както и за по-фино оформяне на плета. Благодарение на двустранния режещ апарат машината може да работи еднакво добре при движение в хоризонтална и вертикална посока, много добре се справя и с оформяне на ъглите на плета. Формата на зъбите при STIHL HS 46 е променена така, че да се намали допълнително съпротивлението при рязане и като цяло режещата способност на ножицата е повишена в сравнение с предходния модел. Зъбите са изрязани и оформени така, че да се предотврати вероятността от неволен досег до тях по време на рязане и да се осигури по-висока безопасност при работа. Върхът на подвижния режещ гребен е обезопасен, което позволява да се работи в непосредствена близост до твърди предмети без опасност от допир с тях и повреждане на зъбите.

Не би било зле да припомним, че режещите гарнитури на ножиците за жив плет се произвеждат в завод на STIHL в Швейцария. С две думи машините са Made in Germany, а произведените чрез лазерно рязане и шлифоване с диамантни дискове режещи гребени носят емблемата Made in Schwitzerland.

За максимално удобство при работа органите за управление на двигателя са комбинирани и разположени удобно за работещия. Задействането на смукача при студен двигател или неговото изключване при топъл, привеждането на запалителната система в готовност, както и нейното прекъсване за спиране на двигателя, се извършват с едно-единствено лостче. То е поставено в непосредствена близост до бутона за газта и съвсем лесно се достига с палеца на ръката, без тя да се отделя от ръкохватката. Избутването му напред до упор прекъсва работата на двигателя. След като бъде отпуснато, то се връща от само себе си в положение на готовност за повторно запалване на двигателя.

Към дребните наглед, но съществени удобства, ще споменем още капачката на резервоара за гориво, която е пригодена за отвиване и завиване само на ръка, както и ръчната помпа за подкачване на гориво в камерата на карбуратора, което улеснява запалването на двигателя след по-продължителен престой на машината.

Двигателният блок е монтиран чрез антивибрационна система с девет гумени тампона, която намалява с около 40% (спрямо предходния модел) нивото на вибрациите, които се предават на ръцете.

» Ниво на вибрациите ляво/дясно – 4,5/4,9 m/s² (K-фактор съгласно директива 2006/42/EО=2 m/s²).

» Звуково налягане – 95,0 dB(A), звукова мощност – 106,0 dB(A) (K-фактор съгласно директива 2006/42/EО=2,5(dB(A))

На двете снимки, илюстриращи работа с ножицата, е показан моделът HS 46 C, който в допълнение има фабрично поставен предпазител на върха на режещия апарат.

За допълнителна информация, посетете сайта на „Андреас Штил„.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2011, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото