В категории: Брой 3-4/2009, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Хоби

Четвърто поколение миниотвертка Bosch IXO

Типичен пример за бързото развитие на любителските инструменти с литиево-йонна батерия е миниотвертката Bosch IXO, чието четвърто поколение от май месец вече ще се продава и в България. Отвертката отдалеч грабва окото с изискания си, определян от самия производител като „елегантен спортен“ дизайн. Прилягаща удобно към дланта, тази тежаща само 300 g

отвертка е в състояние да се справя с почти всички ежедневно възникващи потребности в домакинството за отвиване и завиване на винтове. Захранва се от акумулаторна батерия с изходящо напрежение 3,6 V, като развива максимален въртящ момент 3 Nm. Отвертката е подходяща за завиване в мека дървесина на винтове с максимален диаметър до 5 mm. Според оценъчни изследвания с тази миниотвертка може да бъдат извършвани около 80% от всички случаи при завиване и отвиване на винтове, които биха възникнали при ремонта и поддръжката на дома

При отпуснат пусков бутон, и съответно при изключено захранване на двигателя, въртенето на шпиндела се блокира автоматично, при което отвертката може да се използва като механична за завиване на ръка. Честотата на въртене не се регулира и без товар е 180 minˉ¹. На практика тя частично се саморегулира, защото зависи от натоварването. Новата IXO IV има батерия с капацитет 1,3 Ah, която се зарежда за пет часа. Зарядното устройство е разработено така, че да служи едновременно като удобна за поставяне на инструмента стойка. В него има 10 гнезда за съхраняване на битове, които влизат в комплекта на отвертката.

За тези, на които времето за зареждане се вижда дълго, ще допълним, че всяка литиево-йонна батерия достига около 75% от номиналния си капацитет след 50% от времето, необходимо за пълното ù зареждане.

Миниотвертката има два светодиодни индикатора, които показват избраната посока на въртене, а трети сигнализира при разредена батерия. Удобство представлява и монтираният в предния край на отвертката мощен светодиод, който осветява мястото на работа.

Читателите на списанието навярно си спомнят, че новост при предния модел на отвертката – IXO III бяха двата накрайника. Първият е за стъпаловидното регулиране на големината на въртящия момент. Това позволява безпроблемно завиване на малки винтчета, характерни за електрическите прибори и уреди, както и при различните видове моделизми, без опасност винтовете да бъдат скъсани, шлицът в главата или закрепваният детайл да бъде повреден поради прилагане на прекомерно голям въртящ момент. Вторият накрайник се използва за завиване под прав ъгъл, което не само улеснява, но често е и единственото решение при работа на трудно достъпни места, което често се случва при монтиране или ремонт на мебели.

Сега при модела IXO IV към тези два накрайника се добавя още един, също така изключително полезен, когато потрябва. При него шпинделът с отвора за битовете е ексцентрично изместен встрани, което позволява завиване и отвиване на винтове, разположени в непосредствена близост до странична преграда, например дъното на чекмедже. С обикновена отвертка това не може да стане, защото колкото и компактна да е тя, тялото с разположения в него електродвигател неминуемо ограничава минималното разстояние между винта и края на детайла. Това между другото е характерен проблем при сглобяване и разглобяване на корпусни мебели. Тази наставка е много ценна, защото прави невъзможното възможно. Същото може да се каже и за ъгловата наставка.

И без да се вживяваме в ролята на пророци, с увереност може да се каже, че новата IXO IV с нейните допълнителни функционални възможности уверено ще продължи по пътя, прокаран от трите досегашни версии на този изключително успешен инструмент.

Миниотвертката се продава в три варианта. Базовият включва отвертката, зареждащото устройство и 10 бита. Специалната версия включва допълнително и ъгловата наставка. Пълната – т.нар. Premium версия, освен тази, включва също и наставката с ексцентрично разположение на бита. Тя съответно е и най-скъпа, но наличието на двете наставки неминуемо ще се изплати още след първата възникнала необходимост от използването им. Наставката с регулиране на големината на въртящия момент не е включена в нито един от комплектите и се продава допълнително.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото