В категории: Брой 5-6/2011, Инструменти, Металообработване

Новата фамилия малки ъглошлайфмашини Sparky HD Professional

Едва дошло, лятото бързо ще се отърколи, есента ще дойде неусетно, а с нея и най-голямото техническо изложение в България – Техническият панаир в Пловдив. На него мерят сили не най-големите, а преди всичко най-иновативните производители, на него се раздават и така желаните от всеки изложител златни медали. За да се стигне до златната жътва обаче, са необходими месеци и години упорита работа за създаване на все по-нови, по-производителни и безопасни, по-удобни за работа продукти.

Още в края на миналата година знаехме, че „Спарки Елтос“ подготвя масиран удар по двете водещи направления на своята производствена програма – при ъглошлайфмашините и перфораторите. Именно тези две основни групи машини вече две десетилетия са носители на най-много златни отличия, те в най-голяма степен изграждат гръбнака на успеха на българския производител не само в България, но и на редица от най-желаните европейски пазари. Малцина знаят, че „Спарки Елтос“ е също така и голям ОЕМ производител, т.е. произвежда по заявка електроинструменти, които след това се продават под марката на други известни и наложили се в своя регион фирми.

С любезното съдействие на инж. Мирослав Калонкин, зам.-технически директор по развойната дейност на „Спарки Елтос“, сега получихме възможността да надникнем зад завесата на информационното ембарго, което винаги се налага преди официалното обявяване на нови модели. А това ще стане именно през септември т.г., очевидно по време на Техническия панаир. Такава възможност не е за изпускане. При това се оказа, че става дума не за един-два нови модела, а за цяла значително обновена серия ъглошлайфмашини в най-търсената и най-често използвана група – малките ъглошлайфмашини, пригодени за работа с една или две ръце. Панаирното участие естествено не е целта на тази масирана и продължително подготвяна продуктова промяна. То е само подиумът, на който новите машини ще бъдат представени, за да бъдат видени и оценени от максимално широк кръг специалисти и крайни потребители, от който ще поемат успешния си път към пазарите в Европа и други краища на света.

Новата фамилия ъглошлайфмашини на ловешкия производител обхваща пълната гама от модели, характерни за този вид инструменти с мощност на двигателите от 750 W до 1400 W – общо 11 нови машини. Всички те работят с дискове с диаметър 125 mm, което веднага подсказва, че новата фамилия е замислена като развитие на политиката на „Спарки Елтос“ в производството на професионални инструменти. Друг е въпросът, че ценовата политика на компанията прави тези инструменти напълно достъпни и за по-масовия занаятчийско-любителски пазар, а съчетанието с качеството им стимулира тяхното традиционно добро от години търсене.

Нещо повече, с новата фамилия „Спарки Елтос“ прави и качествено нова стъпка в посока на професионалните приложения, което личи и от новото разширение на фирменото лого – HD Professional. Разшифровката дава самият производител: „Отчитайки изискванията и потребностите на индустрията, ние разработихме нова Heavy Duty гама ъглошлифовъчни машини с висока надеждност, предназначена за работа в тежки условия на експлоатация”.

Към това няма какво да добавим, освен да се опитаме да разбулим, с какво техническо съдържание е изпълнено и защитено понятието HD Professional.

За да избегнем множество повторения и за по-лесна ориентация, в таблицата са дадени основните технически характеристики на всеки от новите модели. По същата причина поместваме снимката само на един от тях, защото на външен вид те си приличат като близнаци, а и като габарити и маса почти не се различават един от друг. Най-малкият и най-лек модел M 750 тежи 2,1 kg, а най-мощният и най-тежък M 1400 CES plus– 2,4 kg.

Най-напред се набиват на очи промените във външния вид на машините. Отчетливо се откроява изцяло обновената предавателна кутия, която на външен вид е станала по-масивна, с видимо увеличена площ на изходящите отвори за охлаждащия вътрешността на машината въздух. Дизайнерското решение за избор на ярко червения цвят, също приятно грабва окото. Както и досега, редукторната кутия е изработена като отливка от здрава и лека магнезиева сплав. Новата конструкция е подчинена на изискванията за висока износоустойчивост при продължителна работа в режим на максимално натоварване. Понеже прахта, особено когато се обработват строителни материали, е силно абразивна и всепроникваща, дълготрайността на машината силно зависи от максимално доброто уплътняване на редуктора. При новите машини са взети редица допълнителни мерки в тази насока, някои от които са илюстрирани с изображения, взети от компютрите за проектиране.

Взети са мерки и за по-сигурното закрепване на статора с помощта на два винта, вместо досега използваните силиконови притискащи елементи.

С цел повишаване на дълготрайността са направени и редица подобрения в системата за охлаждане на редуктора и електродвигателя, което позволява поддържане на безопасна температура в условия на продължително натоварване. Охлаждащият въздух се засмуква през отвори в задната част на тялото на ръкохватката, където замърсяването му е най-малко. Въздушният поток е оптимизиран така, че да охлажда по-ефективно двигателя и редуктора.

Пусковият бутон е комбиниран и има блокировка срещу неволно включване. Включва се чрез плъзгане напред, много лесно и бързо се изключва чрез натискане в задния му край. При машините от новата фамилия ключът е разположен не отстрани, както досега, а от горната страна на тялото, което ги прави еднакво удобни, без значение с коя ръка се държи – дясна или лява.

Независимо че всички машини са пригодени за работа при държане само с една ръка, и с това са съобразени тяхното тегло, диаметър и формата на тялото, при редица дейности е необходимо машината да се държи с две ръце. Това позволява прилагане на по-голям натиск, по-стабилно държане и водене при рязане и пилене. Поради това всички машини имат втора ръкохватка, изпълнена с антивибрационна конструкция. Доказано е че този вид ръкохватки намаляват с около 40% нивото на предаваните на ръката вибрации.

При външния оглед на машините заслужава да обърнем внимание и на предпазния щит. Той е конструиран така, че да отговаря на двете основни изисквания. Първото е механизмът за закрепването му да позволява лесното, без помощта на инструмент, регулиране чрез завъртане на ръка. Това улеснява работещия да регулира щита така, че да го защитава в максимална степен от потока нажежени до червено метални частички, както и от изхвърлените с голяма скорост парчета при счупване на диск, колкото и рядко да се случва това.

Второто изискване, на което отговарят предпазните щитове, произлиза от въведения в ЕС от 1.12.2009 стандарт EN 60745-2-3. Той изисква в случай на счупване на диск предпазният щит да остане сигурно закрепен на мястото си и да не позволи на удрящите го парчета да го завъртят на повече от 90°. Освен стандартните по форма, отворени отдолу, предпазни щитове „Спарки Елтос“ предлага към своите машини и специални щитове, които съгласно изискванията на този стандарт, осигуряват двустранно покриване на диска на сектор от диска с големина поне 175°.

Освен на различните по мощност електродвигатели многообразието в новата фамилия се дължи и на различните електронни системи за управление на електродвигателя, които са обозначени и в наименованието на модела. Единствено моделът М 750 няма такова управление.

С най-ограничени възможности от гледна точка на електронното управление са моделите с обозначение „Е“. При тях системата осигурява:

» Плавно развъртане на диска и ограничаване на силата на пусковия ток.

» Предварителен избор и регулиране на честотата на въртене.

При моделите с обозначение Е Plus системата осигурява допълнително:

» Защита срещу кратковременно претоварване при заклинване на диска.

» Защита срещу самоволно повторно включване на двигателя след аварийно прекъсване на захранването с електрически ток.

Моделите с обозначение CES към всичко изброено дотук, имат още:

» Защита срещу претоварване на двигателя. При опасност от прегряване, система автоматично намалява мощността на двигателя, без това да се отрази съществено на функционалността на машината.

Моделите с обозначение CES Plus разполагат допълнително с:

» Поддържане постоянна избраната честота на въртене независимо от натоварването.

» Защита при продължително претоварване на двигателя – температурна защита, която изключва захранването му.

Новата фамилия ъглошлайфмашини ще бъде пусната в продажба през септември т.г.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото