В категории: Брой 3-4/2009, Градина

Всеможеща ножица за храсти Metabo PowerCutter Li (Pro)

Винаги е вълнуващо да се пише за нов инструмент, който при това гордо носи титлата „световна новост“. Такъв е градинската ножица PowerCutter Li (Pro) на Metabo. Това, което единствено вгорчава леко радостта да оповестим първи появата на поредната техническа новост, е невъзможността лично да изпробваме инструмента, защото по правило информацията изпреварва неговата реална поява на пазара. Ножицата PowerCutter Li (Pro) ще се появи в България през април.

Тя ще се предлага в две модификации. Първата – PowerCutter Li, е предназначена предимно за хора, които се грижат за собствената си градина. Ножицата PowerCutter Li Pro e насочена към професионалните градинари. Разликата между двата модела е в продължителността на непрекъсната работа. Първата ножица се доставя с една батерия с капацитет 1,1 Ah. Втората е комплектувана с две батерии с двойно по-голям капацитет – по 2,2 Ah, което означава непрекъсваем на практика работен процес, защото докато с едната батерия се работи, другата се зарежда. Втората разлика между двете модификации е в ножа. При PowerCutter Li ножовете са заточени само от едната страна, докато при PowerCutter Li Pro заточването е двустранно. Така щом остриетата от едната страна се притъпят, ножът се обръща и работата продължава. Това удължава двойно продължителността на работа без прекъсване за заточване. Други разлики между двата модела няма.

Новата ножица има широк диапазон от приложения, защото с лекота реже стъбла и клонки от мека или твърда дървесина с диаметър до 8 mm. Тя е еднакво подходяща за грубо и фино оформяне на храсти или за унищожаване на плевели. Изключително подходяща е за придаване на кълбообразни и всевъзможни други сложни форми на декоративни храсти, като чимшир например. По обхвата на дейности PowerCutter Li (Pro) надминава всички известни към момента близки по големина и със сходно приложение акумулаторни ножици.

Поради кръгообразната форма и компактната големина на режещия апарат за тази ножица почти няма недостъпни места за обработка, включително по краищата на цветни и тревни лехи и в непосредствена близост до прегради – стъбла на дървета, бордюри, тротоарни плочи и др.

При тегло от 1 kg с ножицата се работи приятно и с минимална умора, а липсата на захранващ кабел е огромно улеснение. Когато наблизо няма електрически контакт, инструментът с акумулаторна батерия е без алтернатива. Малкото тегло, ниското ниво на вибрациите и удобната за държане с еластично покритие ръкохватка правят ножицата подходящ инструмент за привличане към работа в градината и на представителките на нежния пол.

„Световната новост“ при тази ножица е ротационният принцип на рязане и съответно конструкцията на режещия апарат. При всички останали ножици за храсти и жив плет рязането се извършва между срещуположните зъби на два гребена, единият от които се движи възвратно-постъпателно спрямо другия. При PowerCutter Li (Pro) подвижният нож се върти. Това осигурява по-оптимален ъгъл на рязане между подвижните и неподвижните остриета, при който значително се намалява съпротивлението при срязване на материала. Иначе казано, тази компактна и лека акумулаторна ножица се справя с клонки от твърда дървесина с дебелина, непостижима за конкурентните модели от този клас инструменти.

Режещият апарат на PowerCutter Li (Pro) се състои от два ножа – единият, разположен от горната страна, е неподвижен и същевременно изпълнява ролята на предпазител срещу неволно съприкосновение с въртящия се нож. Осигурена е защита и на ръката, която държи ножицата. За целта между ръкохватката и режещия апарат е поставен прозрачен предпазител, който предотвратява дори допира на краищата на прерязаните клонки до ръката.

Дисковият нож се намира под неподвижния и се върти с честота 1400 min-1. Той има три звездообразно разположени остриета, изрязани с лазерен лъч, а режещите им ръбове са прецизно заточени с диамантен диск. Ножът е много добре балансиран, поради което при въртене не предизвиква вибрации. Въпреки високата твърдост на стоманата, от която е изработен ножът, след време ръбовете неминуемо се притъпяват. Тук изпъква още едно значително предимство на новата ножица, защото ножът ù лесно се заточва чрез триене върху плосък камък – нещо, което може да бъде извършено и в домашната работилница.

Тъй като най-важната характеристика за една ножица е способността ù добре да реже, ще посочим, че докато PowerCutter Li (Pro) реже клонки от твърда дървесина с диаметър до 8 mm, от съпоставимите по размери ножици с акумулаторно захранване на други производители единствено един модел на Gardena се справя с дебелина на клонките до 4 mm, докато всички останали са значително под тази граница. Значително по-голямата мощност при рязане на PowerCutter Li (Pro) не само позволява с ножицата да се оформят и силно запуснати храсти, чиито клони са прораснали и станали дебели, но и рязко повишава скоростта на работа. Това пък се отразява върху по-голямата площ, която може да се обработи с едно зареждане на батерията и за единица време. Крайният резултат е повече свършена работа за по-кратко време.

Новата ножица за разлика от традиционните реже еднакво добре при движение във всички пространствени посоки, което е съществено предимство при по-сложно оформяне и работа на тесни, с ограничен достъп неудобни места. За разлика от нея традиционните ножици с дълъг гребен режат само при странично движение, а малките акумулаторни ножици на други производители режат само при движение напред. За отбелязване е, че страничното движение при рязане натоварва повече ръцете и прави работата по-уморителна, нещо, което е избегнато при ножицата PowerCutter Li (Pro).

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Всеможеща ножица за храсти Metabo PowerCutter Li (Pro)”

Георги Куртев | май 29th, 2015 at 2:04 pm

Може ли ножицата да реже лавандула само цветовете.Къде ще хвръкне отрязания цвят.
„Направи сам“: Понеже в редакцията не сме рязали лавандула, сам може да си отговорите в зависимост от дебелината на стеблото. Ножицата реже като всяка друга електрическа ножица, поради което няма опасност отрязаните цветове да „хвърчат“ встрани.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2009, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото