В категории: Брой 3-4/2009, Представяме ви, Хоби

Пролетта в магазините Практикер

21 март е. Хипотетично, т.е. астрономически погледнато, пролетта вече близо денонощие е встъпила в правата си. В действителност – навън зимата вилнее и навява кошмарни за шофьорите снежни преспи. Затова потърсихме пролетта там, където със сигурност знаем, че ще я намерим – в магазините „Практикер“. Седмица преди пролетното равноденствие полъхът на събуждащата се след зимен сън природа, усещането за цветна градина и тучни зелени поляни, трепетното очакване на летния отдих посрещат още от вратата посетителите на всеки от веригата магазини. Експозицията от стоки е така преподредена, че на преден план да изпъкнат тези, които са свързани с озеленяването, изграждането и обзавеждането на дворната градина, всевъзможните механични и електрически инструменти, които превръщат градинската работа в удоволствие. Помислено е и за волните натури, които предпочитат да прекарват свободното си време сред дивата природа, да бивакуват далеч от шума и замърсения въздух на градската среда.

Още от входа вниманието на посетителите бива привлечено от големи подвижни щандове с посадъчен материал – предимно семена на всевъзможни цветя и зеленчуци. Тук може да се намерят и опаковани по специален начин корени на рози и други декоративни многогодишни растения. Разнообразието от засадени в саксии декоративни растения е голямо, а в морето от зеленина и цвят умело са аранжирани декоративни фонтани и каскадни езерца, които привличат погледа и събуждат желание човек да ги постави в градината, а някои – и в дома.

Силно представена е гамата от градински мебели, изработени от ратан, масивна дървесина, метал и пластмаса. Последните два вида са устойчиви на атмосферните влияния. Изработените от дърво и особено от ратан са по-чувствителни към дъжда, но са и по-луксозни и представителни, което ги прави по-подходящи за разполагане на открита веранда или под покрива на градинската беседка. Ако беседка няма, това не е беда, защото решение предлагат и обширните платнени шатри, които са удобни за съхранение през зимата, бързо и лесно се разпъват, за да осигуряват в горещите летни дни сянка и прохлада. Люлката с размери на канапе има голям сенник, който може да се завърта около оста си и така се регулира широчината на засенчената площ.

Редовните посетители на магазините „Практикер“ неминуемо ще установят, че гамата машини за поддържане и обработване на градината е станала още по-обширна и разнообразна. Характерно за този тип магазини е предлагането на едно място на голямо разнообразие от марки и модели от един и същ вид машина, примерно колесни косачки за трева и тримери, верижни триони, мотофрези, водни помпи, водоструйни машини и други. Така всеки по-лесно може да избере най-подходящата за себе си машина според предпочитаната марка, практическите потребности и финансовите възможности.

Разнообразието от механични ръчни градински инструменти, на системи и приспособления за поливане е голямо както винаги. Тук бихме препоръчали да заделяте повече време и внимателно да изследвате съдържанието на всеки от щандовете, защото със сигурност ще откриете много приспособления, лесно оставащи невидими в общото многообразие от стоки. Всяко от тях решава специфичен проблем, а за някои човек често и не предполага съществуването им. Такива например са различните прозрачни материи за предпазване на декоративни растения и зеленчуци от студа рано напролет, фини мрежи за предпазване от птици, електронни устройства, чийто ултразвук пропъжда наземни и подземни гризачи, дори котки и кучета.

Този съвсем кратък поглед обхваща само част от видяното под покрива на магазина. Експозицията „Градина“ продължава и на откритите площи, които също трябва да бъдат проучени внимателно, защото се предлагат не само плодни дръвчета и декоративни храсти, съдове за отглеждане на растения, материали за градеж в градината, но и цялостни добре обмислени решения за дворни огради и други конструкции като леки паравани, предназначени за ограждане на обособени кътове в градината и преграда пред любопитни погледи.

За по-волните натури, които предпочитат свободния избор за отдих сред природата, „Практикер“ предлага широка гама специализирани за целта стоки. Сред палатките с олекотена конструкция, надуваемите дюшеци и други съоръжения за къмпинг вниманието привличат два компактни, елегантни и практични комплекта от маса с четири столчета. Към тях естествено се вписват комплектът инструменти за скара, както и различни модели на преносими скари на дървени въглища.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2009, Представяме ви, Хоби

Ключови думи


 
към началото