В категории: Брой 1-2/2009, Градина

Водоструйни машини на STIHL

В предишния и последен за миналата година брой на списанието представихме едно сравнително ново направление в производствената листа на STIHL – производството на промишлени прахосмукачки. Сега продължаваме да разширяваме обсега на представените в списанието ни машини на немския производител с друга тясно свързана с поддържането на градината тема – водоструйните машини. Този вид машини отдавна станаха неразделна част от техниката, необходима за почистване на двора, на автомобила и други превозни средства, на селскостопанска техника и на всякакви инструменти с полепнала по тях глина и кал след работа в градината.

Няма двор без настлани с плочи или с щампован бетон алеи, пътеки и стълбища, без площадка за паркиране, без иззидани от камък или излети от бетон дувари и подпорни стени. И най-красивите облицовъчни плочи, особено ако са от пясъчник, за броени месеци се замърсяват до такава степен, че човек не може да познае красивата преди настилка. Единственият начин те да бъдат почистени и да възвърнат първоначалния си привлекателен вид е именно измиването им със силна струя вода. Възможните приложения, при които водоструйната машина е безценен помощник са много. Ако предстои бетониране из двора, с нея лесно, бързо и най-вече качествено ще бъдат измити камъните, които иначе не могат да бъдат споени с цимент. Ако се прави нова замазка върху стара бетонна основа, доброто измиване на повърхността ù е неизбежно. Водоструйната машина е необходима и за измиване на фасадните стени на къщата (ако мазилката или боята позволяват), било за възстановяване на добрия външен вид, или пък за подготовката им преди залепване на топлоизолационни плочи. В много случаи силната водна струя е отлично решение и за почистване на затлачените с листа или борови иглички улуци на покрива. За да не удължаваме прекомерно списъка с възможните приложения, ще споменем накрая и друго типично приложение на тези машини – лятното изпиране на килимите, задача с която водоструйната машина се справя с лекота.

Заслужава да се отбележи също, че работеща със силно фокусирана струя под високо налягане, водоструйната машина е изключително икономична откъм разхода на вода.

STIHL предлага обширна гама от водоструйни машини с максимално налягане на водата от 110 bar до 220 bar, работещи предимно със студена или хладка вода, като има и модели, които загряват водата до 80/140 °С. Именно затова такива машини биват наричани пароструйки. За отбелязване е също, че при всички машини на STIHL налягането на водната струя може да се регулира в много широки граници – от минималните 10 bar до максималното налягане за дадения модел. Това е съществено предимство пред машините, които нямат тази възможност, защото силната водна струя може да причини и немалко повреди – например да смачка тънките медни ребра на автомобилния радиатор.

В България се предлагат няколко модела на водоструйни машини на STIHL, работещи при максимална температура на входящата вода до 60 °С. Те са подбрани така, че оптимално да съответстват на нуждите за поддържане на двора, къщата и превозните средства.

Най-малък сред тях е моделът RE 108, докато вторият, RE 128 PLUS, заема междинна позиция. През миналата година моделът RE 108 участва с още осем други машини в сравнителен тест на немското списание за домашни майстори Selbst ist der Mann. На практика той дели първото място с модел на фирма, специализирана основно в производството единствено на този вид машини. По редица съществени показатели, например обсегът на действие, зависещ от общата дължина на нагнетателния маркуч, машината на STIHL превъзхожда всички останали участници в теста.

Тези два модела са машини отлично пригодени за поддръжка на пространството около къщата. Те са сравнително леки (15 kg и 17 kg), което е голямо предимство, когато трябва да се пренасят от единия до другия край на двора при наличие на стълбища. Придвижването им по равна повърхност е силно улеснено, защото имат колела и удобна транспортна ръкохватка с телескопична конструкция. RE 128 Plus е не само по-мощен с налягане на водната струя 135 bar, но има и барабан, върху който се навива маркуча за високо налягане. Това е много голямо удобство, защото влачейки се, този маркуч не само често пречи, но има неприятното свойство да се усуква, като при невнимателна работа може да се пречупи и повреди. За предпазването му помага и друго много полезно и удобно при работа решение – връзката между маркуча и разпръскващата ръкохватка не е твърда, а посредством специален съединител, който позволява свободното му въртене. По подобен начин става свързването и на дюзите. Нагнетателният маркуч е с дължина 8 m при първата и 9 m при втората машина, като при RE 128 PLUS той е допълнително усилен с метална оплетка.

Тук е мястото на споменем, че STIHL предлага не само машини, но и много широк набор от приспособления към тях, които значително разширяват обсега на възможните приложения, правят работата по-бърза, по-удобна и по-ефективна. Такива са различни удължители на ръкохватката, на нагнетателния маркуч, за отпушване на канализационни тръби, накрайници за почистване на трудно достъпни места, както и различни четки, включително и ротационни, които превръщат измиването на витрини, остъклени веранди и зимни градини от непосилна работа в удоволствие.

Моделът RE 162 PLUS попада в следващата група по-мощни водоструйни машини и дори я оглавява с максимално налягане на водата 150 bar. Съответно на това и електродвигателят му е по-мощен (3,3 kW), а теглото е 24,5 kg. Дължината на маркуча е 12 m. Тази машина има резервоар за почистващия препарат, докато при предните два модела за целта към ръкохватката се поставя специален накрайник за разпръскване на препарата с резервоар за миещия препарат.

Към несъмнените предимства на този модел, освен регулатор на количеството вода и нейното налягане, ще посочим и манометърът за отчитане на налягането на водната струя. Друго голямо предимство е усъвършенстваната конструкция на водната помпа, което е позволило на производителя да даде 3 години гаранция за този модел. При нея се използва устойчива на износване и корозия глава от месинг, а буталата имат силно устойчиво на износване керамично покритие.

С две думи този модел не само изцяло покрива нуждите за поддръжка на пространството около къщата и почистване на автомобила, но с лекота се справя и с по-тежки задачи като почистване на работилници, гаражи и други помещения с производствено предназначение.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2009, Градина

Ключови думи


 
към началото