В категории: Брой 1-2/2009, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Хоби

Домашна дърводелска работилница с инструменти Raider

Диапазонът от потребности при подбора на инструменти за домашната работилница е изключително обширен. За едни работилницата се свежда до чекмеджето с ръчни инструменти или шкафа на балкона, други са обзавели своя кът за майсторене в мазето, а трети са превърнали гаража или пристройка в двора в работилница, на която може да завидят и професионалисти.

Голяма е групата любители на домашното майсторене, които търсят най-вече евтини, максимално опростени и с по-малка мощност електроинструменти, колкото да са им под ръка, когато макар и рядко, потрябват за някой дребен ремонт. Други се нуждаят от хоби-инструменти с по-голяма производителност и издръжливост на по-продължителна работа, с които може не само да се поддържа домашно стопанство и градина, но и да се майсторят оригинални мебели и друго обзавеждане, да се сглобяват дървени конструкции в градината.

За тези две групи любители майстори-дърводелци се опитахме да подберем от гамата електроинструменти Raider на фирма „Евромастер“ подходящи машини за извършване на основните видове дърводелски операции: пробиване, рязане, рендосване, фрезоване и шлифоване.

Електроинструментите с марката Raider активно присъстват на пазара на хоби-инструменти у нас от 2002 г. насам. Те покриват широк диапазон от дейности при строителните ремонти, обработката на метали и дърво. Към момента се предлагат общо около 260 машини и аксесоари с тази марка.

Преди близо три години „Евромастер“ създаде и втора линия ръчни електроинструменти, наименована Raider Pro, които са предназначени за по-претенциозните домашни майстори. Тази серия машини се отличават и по външната си окраска – комбинация между тъмно червено и черно. Взети са конструктивни мерки за повишаване на мощността, производителността и износоустойчивостта, редица от пластмасовите детайли са заменени с метални, уплътняването на отделни възли и охлаждането на двигателя са подобрени, подсилена е защитата на намотките на електродвигателите и т.н. За тези машини са характерни подобреният дизайн и енергономичността, което ги прави по-удобни при работа.

Повечето машини от тази серия се продават в пластмасови куфарчета. Тези подобрения естествено имат своята цена и затова машините Raider Pro струват по-скъпо от любителските модели Raider Power Tools. Всички електроинструменти Raider се продават с две години гаранция.

Инструментите от първата група имат обозначение RD, а от втората – RDP.

Инструментът, без който домашната работилницата не може, е бормашината. Каквото и човек да подхване да майстори, било с дърво, метал, пластмаса или дори корниз за пердета да закрепи, без бормашина няма да се справи. Пробиването на отвори за дюбели в тухлен зид или бетон налага и задължителното изискване бормашината да има ударно действие.

 

Ударни бормашини

RD-ID06

Това е ударна бормашина с мощност 500 W. Предназначена е за пробиване на отвори с максимален диаметър в дърво – 25 mm, в стомана – 13 mm и в бетон – 16 mm. Честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–2500 min-1 с възможност за предварително задаване на максималната честота. Възможността за промяна на посоката на въртене и плавната промяна на честотата на въртене правят бормашината подходяща за използване и като електрическа отвертка. Патронникът е челюстен със зъбен венец, което е типично решение за ниския ценови клас. Минималният диаметър на опашката на свредлото, което може да захване патронникът е 1,5 mm, а максималният – 13 mm.

 

 

RDP-ID23

По своите технически характеристики тази бормашина е идентична с предната. Честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–3000 min-1. Има минимална разлика в дизайна, различават се и по изведените върху корпуса превключватели за промяна на посоката на въртене и на режима на работа – със или без ударно действие.

Очевидно различията са скрити във вътрешността на машината и се свеждат до използваните материали и конструктивни решения, повишаващи износоустойчивостта на инструмента.

Прободни триони

Това са триони с универсално предназначение, което им отрежда предпочитано място в домашната работилница. С тях се режат материали от масивна дървесина и други дървесни материали, а така също пластмаси, цветни метали, тънка стоманена ламарина, керамични плочки. При детайли от дърво този вид триони служат основно за напречно рязане, а най-силната им страна, в което са незаменими, е рязането по крива линия и изрязването на отвори с голям диаметър. Според вида на материала се използват различни триончета, като широчината им зависи от радиуса на кривината на рязане. В зависимост от модела трионите имат механизъм, който придава допълнително възвратно-постъпателно движение на триончето. Съчетано с движението във вертикална посока двете заедно образуват сложно съставно движение, наречено пенделообразно. Ходът на постъпателното движение се регулира на няколко степени и зависи от вида на материала. При мека дървесина може да се използва максималният ход, което осигурява най-бързо рязане. Твърди материали, включително метали, се режат при изключено напречно движение. С малък ход или напълно изключено движение се реже и при кривини с малък радиус. Основата на машините може да се наклонява странично до ъгъл 45о, при което трионът реже под същия ъгъл. Има различни системи за закрепване на опашката на триончето. При описаните тук модели Raider е използвана класическата и най-опростена, но същевременно универсална система с притискателна пластина и два винта. Това прави смяната на триончето малко по-бавна, но за сметка на това машината може да работи с триончета с различна форма на опашката. И двата прободни триона имат водачи за паралелно водене по продължение на канта на рязания материал. И двете описани тук машини се доставят с резервен комплект четки за двигателя и с по едно трионче.

 

RD-JS13

Трионът има електродвигател с мощност 500 W, който позволява рязане на мека дървесина при максимална дебелина на материала 65 mm. Честотата на движение на триончето може да се регулира в границите 500–3000 min-1, което прави възможно рязане и на термочувствителни материали. Ходът на пенделообразното движение се регулира в три степени, от които едната е нулева, т.е. то е изключено.

 

RDP-JS18

На външен вид, на големина и тегло тази машина видимо се отличава от предния модел. Мощността на двигателя е 800 W, като трионът може да реже предмети от мека дървесина с дебелина до 100 mm и от стомана – до 10 mm. Честотата на движение на триончето се регулира в границите 800–3000 min-1. Има четири степени за регулиране на хода на пенделообразното движение на триончето. Машината има и лазерен прожектор за очертаване на линията на рязане. Захранването на светодиода става чрез трансформиране и изправяне на мрежовото напрежение. С помощта на два винта блокът, в който е поставен светодиодът, може да се измества странично, така че светлинният лъч да съвпада точно с линията на рязане. Горната повърхност на ръкохватката е покрита с мека гума, което прави държането по-удобно и намалява предаваните на ръката вибрации.

Трионът се доставя в пластмасово куфарче.

 

Ръчни циркулярни триони

Този вид триони са предназначени за надлъжно и напречно рязане на различни дървесни материали. Сред ръчните електроинструменти те са без конкуренция при разкрояването на плочи от дървесни частици. Понеже машините са любителски, не се предвижда работата им със специални водещи метални шини. За целта може да се използва предварително закрепена към плота летва с прав кант. В противен случай линията на рязане няма да стане права. Когато се режат плочи с декоративно покритие, те се поставят така, че покритието да лежи отдолу. По този начин се избягва нащърбването по ръбовете на канта.

Основата на циркулярния трион е подвижна и чрез нея се регулира дълбочината на рязане според дебелината на материала. И при двете машини тя е изработена от щампована оребрена за по-голяма устойчивост стоманена ламарина. Дълбочината на рязане се нагласява така, че дискът да стърчи около 5 mm под плочата. Така се постига оптималният за доброто рязане прав ъгъл, под който всеки от зъбите удря рязания материал.

Основата може да се наклонява и странично за рязане под ъгъл. Освен това машините имат метален водач, който се води по канта на плочата и служи за изрязване на ивици с точно зададена широчина.

Циркулярните триони Raider се предлагат с дискове с твърдосплавни зъби. С тях се реже по-бързо, а дълготрайността им е по-голяма, включително при рязане на твърди плочи от дървесни частици.

 

RD-CS185

Наименованието на машината очевидно е свързано с диаметъра на циркулярния диск – Ø185. За да бъдем изчерпателни ще добавим, че има 24 зъба с твърдосплавни резци.

Електродвигателят е с мощност 1200 W. Максималната дебелина на рязане е 55 mm. Честотата на въртене на диска е постоянна – 4500 min-1. Неподвижният предпазен щит е отлят от алуминий, а подвижният е от стоманена ламарина.

Машината има лазерен прожектор за обозначаване линията на рязане. Той се захранва с две батерии. След разхлабване на фиксиращите винтове светодиодът може да се премества странично за точно настройване на лъча по линията на рязане на диска.

 

RDP-CS20

Мощността на електродвигателя също е 1200 W. Трионът се доставя с диск с диаметър 185 mm и 18 зъба с твърдосплавни резци, което го прави по-подходящ за грубо разкрояване на детайли от дърво. Реже материали от дърво с дебелина до 63 mm. Честотата на въртене на диска е 4500 min-1 и не се регулира. Използван е същият лазерен прожектор за маркиране на линията на рязане. Забележимата външна разлика между двата модела е, че този има по-удобни за държане основна и предна ръкохватки. Машината се доставя в пластмасово куфарче.

 

Рендета

Рендето е предназначено за подравняване и изглаждане на повърхността на детайли от масивна дървесина, например дъски и летви, които са купени от склада без допълнителна обработка след разбичването им. В редица случаи чрез рендосване се напасват окончателните размери (напречното сечение) на даден детайл. Рендето е подходящият инструмент и при окончателната подготовка на детайлите от мебелни плочи за сглобяване на шкафове, защото дълбочината на рендосване може плавно да се регулира в границите от 0 mm до 2–3 mm. Така се постигат необходимите точни размери. Твърдите плочи от дървесни частици или MDF бързо захабяват ножовете, но това е цената, която трябва да се плати, за да пасват детайлите точно при сглобяване.

Поради високата честота на въртене на ножовете (16 000 min-1) рендето оставя след себе си гладка повърхност, която се нуждае от минимално довършително шлифоване. По същата причина електрическото ренде рендосва отлично и чепове, вместо да ги изкъртва или нащърбва, както би станало при ниска честота на въртене на барабана с ножовете.

И двете описани тук рендета имат метален водач, с който се водят успоредно на канта на дъската. При модела EP-10 този начин на водене позволява издълбаване на фалцове, което с рендето става по-лесно отколкото с фреза и цилиндричен фрезер.

 

RD-EP09

Рендето е с мощност 600 W. Широчината на рендосване е 82 mm, а дебелината на отнеманата стружка може да се регулира плавно от 0 mm до 2 mm. Използват се два стандартни ножа с двустранно заточване, така че когато остриетата от едната страна се затъпят или повредят от удар в пирон например, ножовете се изваждат, обръщат се и работата може да продължи. Рендето има метален водач, който позволява точното, паралелно на канта, водене. Тук обаче това не може да се използва за издълбаване на фалцове, защото разстоянието между кожуха, покриващ ремъчната предавка и основата на машината е само 3 mm. По осевата линия на предната основа на машината, има оформен V-образен улей, който се използва за по-стабилно водене при скосяване ръба на кант.

Рендето има система за засмукване на стружките, която е пригодена за поставяне на платнена торбичка.

 

RDP-EP10

Това е значително по-мощна машина с двигател 1020 W, което позволява отнемане при един ход на стружка с дебелина до 3 mm. Широчината на рендосване е същата – 82 mm. Най-същественото предимство на тази машина, по наше мнение, е възможността с нея да се издълбават фалцове с дълбочина до 15 mm. Широчината им е ограничена от широчината на основата на рендето (82 mm), но толкова широк фалц едва ли някому ще се наложи да прави.

Системата за засмукване и събиране на стърготините е като при предния модел. Предавката между шайбата на електродвигателя и вала с ножовете става чрез клиновиден пластмасов ремък, като в комплекта и на двата модела има по един резервен.

Рендето се доставя в пластмасово куфарче.

 

Лентови шлайфмашини

Лентовата е най-подходящата от всички шлайфмашини, когато се цели по-грубо и бързо обработване предимно на дървени повърхности. Тя е отличен инструмент за първоначална обработка, за сваляне на стари лакови покрития, а също така за окончателното, съвсем прецизно напасване на детайли, включително от мебелни плочи, преди сглобяването им. С нея идеално се изглаждат и кантовете на плочите преди да се кантират с ленти от естествен фурнир или самозалепващи се меламинови кантове.

 

RD-BS04

Шлайфмашината има електродвигател с мощност 800 W. Основата ù е с широчина 76 mm и работи с по-късия вид ленти, чиято големина е 76х457 mm. Без натоварване лентата се движи със скорост от 100 до 290 m/min, която се регулира плавно в тези граници. Задвижващ е задният гумен вал. Предната ролка позволява осево преместване, чрез което лентата се центрира спрямо основата на машината. Под натиска на силна пружина предната ролка опъва лентата. Чрез изтегляне на лостов механизъм (от здрава пластмаса) тази ролка се издърпва назад и лентата се освобождава за смяна с нова. Отделената при шлифоването прах се събира в платнена торбичка.

 

RDP-BS05

Тази шлайфмашина е малко по-мощна (900 W), което съответства на по-голямата работна площ на основната плоча. Тя работи с най-разпространената и най-често използвана големина ленти 76х533 mm. По-дългата работна площ означава по-бързо шлифоване и постигане на малко по-равна повърхност поради това, че машината копира по-слабо неравностите. Водещата ролка при тази машина е от пластмаса. Лостът за опъване на лентата е изработен от стоманена ламарина, а като цяло механизмът опъва лентата с по-голямо усилие, което намалява вероятността от приплъзването ù върху задвижващата ролка поради претоварване.

Шлайфмашината има удължена основна ръкохватка, което я прави по-удобна за държане. Същото се отнася и за предната ръкохватка, като горната повърхност и на двете е покрита с еластична гума.

И двете шлайфмашини имат предавка с клиновиден пластмасов ремък, който приплъзва при претоварване и така електродвигателят се предпазва от изгаряне.

 

Плоскошлифовъчни машини

Този вид шлайфмашини се отличават с висока гладкост на шлифованата повърхност и бавно отнемане на материала, който се обработва. Те се използват основно за крайно, завършващо шлифоване, както преди нанасяне на лаковото покритие или политура на мебелни повърхнини, така и при подготовката на автомобилното купе за боядисване. По време на работа плочата със закрепения върху нея шлифовъчен лист извършва кръгово движение с малък ексцентрицитет, поради което се създава впечатление, че тя вибрира. Затова този вид шлайфмашини често ги наричат и вибрационни. Това движение се осъществява чрез ексцентрично монтиран към вала на електродвигателя сачмен лагер.

Характерно и за двата модела Raider е, че закрепването на шлифовъчния лист се извършва в двата му края механично с две скоби, всяка от които се повдига или притиска посредством лостов механизъм. Бихме добавили още, че при сравнението между тези две шлайфмашини най-отчетливо изпъква разликата между двете серии машини.

 

RD-SA04

Това е типична любителска машина, в която всичко, което е възможно, е изработено от пластмаса включително шлифоващата плоча. Това естествено е дало отражение върху цената, както и за намаляване на теглото на машината. Малката маса на шлифоващата плоча има и предимството, че се намаляват неизбежните вибрации при нейното трептене.

Машината се задвижва от електродвигател с мощност 135 W, а големината на шлифоващата плоча е 90х187 mm. Честотата на трептене на плочата е постоянна 10 000 min-1 при ексцентрицитет 2 mm.

Перката на аксиален вентилатор създава въздушен поток, който през отвори в шлифоващия лист и плочата засмуква отделената прах. Тя се събира в платнена торбичка.

 

RDP-SA17

Веднага прави впечатление, че тази машина е и по-голяма, и по-масивна. Работната ù плоча е с размери 115х230 mm, което от една страна повишава производителността при шлифоване, а от друга, позволява постигане на по-равна повърхност. Мощността на електродвигателя е 330 W. Честотата на вибриране на плочата може да се регулира плавно в границите 600–11 000 min-1. Ексцентрицитетът на движението на плочата е 2 mm. Двете ръкохватки, и особено предната, имат удължена форма. Предната е покрита отгоре, а основната изцяло с еластична гума. Двете спомагат държането и воденето на машината да бъде по-удобно и по-малко натоварващо ръцете.

Шлифоващата плоча е метална – отлята е от алуминий, усъвършенствана е и системата за засмукване на прахта, включително по периферията на плочата има каналчета, през които се засмуква прахта, намираща се встрани от листа. Усъвършенстван е и механизмът за фиксиране на краищата на шлифовъчния лист.

Отделената прах са засмуква през отвори в листа и плочата, и се събира в платнена торбичка.

 

Ръчни фрези

Фрезата е инструментът за издълбаване на различни нутове и фалцове, за декоративно оформяне на кантовете, за издълбаване на отвори с различна форма, включително за монтиране на панти и мебелни дръжки. Тя може с успех да се използва и за дърворезба. Многообразието от фрезери позволява оформяне на кантове с декоративен профил. На пазара вече преобладават фрезерите с твърдосплавни резци, които имат повишена износоустойчивост в сравнение с фрезерите от инструментална стомана (HSS). Произвеждат се фрезери с диаметър на опашката 6, 8 и 12 mm, като в домашната работилница се използват първите две големини. Фрезерите имат по два режещи ръба, но благодарение на много високата честота на въртене – до около 31 000 min-1 обработените с тях кантове добиват гладка повърхност.

В сравнение с шлайфмашините при ръчните фрези разликата между машините от двете серии Raider е минимална и се проявява преди всичко във външния дизайн.

 

RD-ER07

Фрезата има електродвигател с мощност 1020 W. Честотата на въртене на фрезера са управлява по електронен път в границите 11 500–31 000 min-1.

Ценно качество на машината е възможността за работа с фрезери с диаметър на опашката 6 mm или 8 mm, за което се доставя с две големини цанги. Максималната дълбочина на фрезоване е 50 mm. Тя се нагласява с помощта на милиметрова скала, а също така има механизъм, който позволява предварително нагласяване на три дълбочини на фрезоване, които след това се избират бързо и лесно. Притягането на цангата с фрезера се извършва с гаечен ключ, като валът на електродвигателя се застопорява предварително чрез натискане на специален бутон.

И двете фрези имат монтиран към основата прозрачен плексигласов щит, който покрива зоната на фрезоване и така способства за улавяне чрез засмукване на по-голяма част от стружките.

Фрезата има водач за паралелно водене, а също така център за фрезоване в кръг, както и копирна втулка, която позволява водене на фрезата по канта на предварително изрязан шаблон.

 

RDP-ER12

Тази фреза има малко по-мощен електродвигател – 1200 W. Формата на тялото ù безспорно е по-модерна – с по-заоблени форми и широко разположени встрани удобни за държане ръкохватки. В едната от тях е монтиран пусковият бутон, а в другата – регулаторът на честотата на въртене. Това решение осигурява по-стабилно и удобно държане на машината, улеснява се нейното точно водене, което е важно изискване за получаване на равен профил на канта. Дълбочината на фрезоване се регулира плавно до максималната 40 mm. Регулиращият механизъм позволява стъпаловидно задаване на 6 дълбочини с постоянна стъпка от 2,5 mm една от друга. По нов начин е решено и застопоряването на вала на електродвигателя за смяна на фрезера. Честотата на въртене се регулира в границите 9000–30 000 min-1.

Фрезата работи само с една големина фрезери – с диаметър на шийката 8 mm. Не споменаваме водача за паралелно водене и копирната втулка, защото те са задължителни елементи за всяка ръчна фреза.

С две думи сравнението по технически характеристики и външни белези не дава решително предимство на този пред другия модел. Все пак по-удобно разположените ръкохватки, улесненото управление и по-голямата мощност наклоняват везните към този модел.

 

Отвертка за серийно завиване на винтове RD-ES45

Оставихме този инструмент за накрая, защото със сигурност не се вписва в задължителния арсенал на домашната работилница. За сметка на това тази специализирана отвертка е безценна, когато се налага завиване на голям брой винтове при монтиране на облицовъчни плочи на гипсова основа или при изработка на мебели с множество винтови съединения. Отвертката има мощност 450 W, а честота на въртене се регулира плавно в границите 0–3000 minˉ¹ чрез натискане на пусковия бутон. В бутона е монтиран и регулаторът, който позволява предварително ограничаване на максималната честота.

Най-съществената разлика и същевременно предимство на тази отвертка е, че има съединител, който се включва или изключва от поставената в предната част ограничителна втулка. При пускане на машината двигателят се завърта, но битът остава неподвижен, докато върху машината не бъде оказан лек натиск. При това битът с вала се преместват навътре, съединителят зацепва и битът заедно с винта започва да се върти. Вследствие завиването и потъването на винта настъпва момент, в който ограничителната втулка опира в детайла. В този момент натискът върху винта се преустановява, защото се поема от втулката и съединителят прекъсва въртеливото движение. Завиването на винта се преустановява.

Този механизъм позволява бързо и лесно завиване на много винтове при еднаква дълбочина, което на практика се извършва автоматично, без човек да трябва много да внимава и да контролира завиването на всеки винт поотделно. Така се предотвратява опасността от по-дълбоко потъване на главата под повърхността на материала, което може да предизвика разрушаване на плочата от гипсокартон или гипсофазер или пък разцепване при завиване на винтове в близост до краищата на плоча от дървесни частици. Ограничителната втулка предпазва от повреждане на повърхността на детайла поради отплесване встрани на бита от гнездото на винта.

Дълбочината на завиване се регулира чрез завъртане на втулката и веднъж нагласена, завиването на всички винтове става бързо, лесно и най-важното точно.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Домашна дърводелска работилница с инструменти Raider”

Свилен Русев | септември 21st, 2015 at 11:01 am

Имам ел. ренде RDP-EP10 1050W. Ножът на рендето се счупи. Може ли да ми бъдат доставени такива ножове или да получа информация как да се снабдя с такива ножове?
„Направи сам“:
Резервни ножове за електрическо ренде може да закупите във всеки от магазините на „Евромастер Импорт Експорт“, както и от търговските фирми, които предлагат продукти с марката Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото