В категории: Брой 1-2/2009, Инструменти

Промоция 85 години Skil

Когато човек има празник, традицията повелява той да уважи своите близки, приятели и колеги, като ги почерпи. Когато фирма празнува своя рожден ден и отбелязва успешно изминатия през годините път, тя постъпва по сходен начин, като зачита своите клиенти било с подарък към закупена машина, било с по-ниски цени. С две думи провежда целева промоционална акция.

Такъв е случат със Skil, която тази година отбелязва своята 85-годишнина. По света са малко компаниите производители на електроинструменти, които могат да се похвалят с толкова дълга и успешна история. Още по-малко са тези, които са завладели последователно двата най-големи пазара – американския и европейския, като на Стария континент още преди две години продажбите надхвърлиха 100 млн. броя инструменти. И съвсем малко са компаниите изобретили и дали на света принципно нова машина. От редица статии през годините читатели на списанието знаят, че марката Skil става световно популярна с пускането в производство на първия в света електрически ръчен циркулярен трион през 1924 г. от тогавашната фирма Skilsaw Incorporated. Той бива наречен Skilsaw и това име се запазва и до днес. Читателите ни знаят също, че на Skil принадлежат редица патенти и изобретения, които се прилагат в електроинструментите на всички останали производители. Знаят също, че в днешно време заводите на Skil, включени в състава на групата Bosch, произвеждат практически всички видове електроинструменти при това с рядко срещано многообразие от модели. В последния за миналата година брой на списанието, наред с новината за предстоящото пускане в България на професионалната серия Skil Masters, бе описан и илюстриран със снимки пътят изминат от Skil за тези 85 години – от патриарха Skilsaw, модел 1924, до съвременните ръчни циркулярни триони.

Два от тях – 5840AE и 5155AG са включени в промоционалната акция, с която компанията ще отбележи своя 85-ти рожден ден. В България тя ще се проведе между 23 февруари и 23 март т.г., като включените в промоцията електроинструменти ще се продават от всички оторизирани търговски партньори в страната. Акцията е оповестена с рекламен плакат, но като всяка реклама, той не може да съдържа по-подробна техническа информация за включените в промоцията електроинструменти. За технически грамотните читатели на специализирано списание като нашето наред с цената техническата информация е не по-маловажен фактор при вземане на решение за покупка. Затова, верни на себе си, ще представим накратко тези инструменти.

Както може да се очаква, акцентът на промоцията са два модела на ръчни циркулярни триони. Към всеки от тях клиентът освен стандартния диск за рязане на масивна дървесина получава и втори допълнителен и безплатен циркулярен диск. Сам по себе си той наистина е ценен подарък. Поради по-високата му цена не случайно не знаем производител, който да включва дискове от този вид в базовия пакет на своите циркулярни триони. Дискът е от серията Skil Allrounder, което ще рече, че е с универсално предназначение. С него може да се режат всякакви видове дебел шперплат, мебелни плочи, включително ламинирани или с покритие от гетинакс (барплотове), плочи MDF и OSB, профили и тръби от цветни метали и пластмаси, плексиглас, гипсфазерни плочи и гипсокартон, материали от фибростъкло и дори дъски с пирони. Дискът има 60 ситни зъба с твърдосплавни резци със специален профил, за да може да режат оптимално толкова различаващи се материали. Големият брой зъби прави диска особено подходящ за фино рязане, необходимо при разкрояване на мебелни плочи, профили или тръби от пластмаса и цветни метали.

Ръчният циркулярен трион Skil 5155 попада в категорията на машините със средна големина и мощност. Те са и най-често използваните и съответно най-разпространените. Мощният 1150 W електродвигател разполага с достатъчен резерв, за да се справя без усилие при рязане на дървесни материали с дебелина до 55 mm. В стандартната окомплектовка на машината влиза диск с диаметър 170 mm и 12 твърдосплавни зъба. Той е подходящ преди всичко за грубо надлъжно и напречно рязане на дъски и други дървесни материали. С две думи дискът Skil Allrounder отлично допълва основния и така се разширяват възможностите за рязане на циркулярния трион. Съчетанието между мощност, честотата на въртене на диска, както и удобствата при работа, правят този циркулярен трион отлична машина за домашната работилница. За по-точно водене при рязане по очертана линия в предния край на основата е поставен специален водач. Той е изработен от прозрачна пластмаса, което осигурява по-добра видимост на линията и в зоната на рязане. Освен това чрез странично изместване той може да се регулира спрямо местоположението на режещия диск.

Подобно на останалите ръчни циркулярни триони на Skil и този има удобно оформени основна и предна ръкохватки, които правят държането на машината по-сигурно, а воденето ù по-лесно. Кожухът и подвижният предпазител на диска са изработени от метална отливка, а основата на машината, макар и от щанцована ламарина, е достатъчно устойчива, за да осигурява стабилна опора. С помощта на преходен накрайник към отвора в предпазния кожух може да се свърже маркуча на промишлена прахосмукачка.

Циркулярният трион Skil 5840 има електродвигател с по-малка мощност, диаметърът на диска е 140 mm и съответно максималната дебелина на рязане е 40 mm. Всъщност единственото му предимство спрямо по-мощния модел е, че този е по-лек. Тежи 3,5 kg срещу 4,1 kg за модела Skil 5155. Погледнато откъм нуждите на домашната работилница, тази машина е напълно достатъчна, защото преобладаващата дебелина на дървесните плочи или дъски при изработката на мебели, дървени обшивки или подови покрития много рядко надхвърля 25 mm. Дори барплотовете са дебели 30 mm. И все пак, ако изходим от максимата „повече е по-добре“ и особено, ако циркулярният трион бива използван на вилата и в градината, където възможностите за дърводелство са многократно по-големи, то по-мощният модел би се ползвал с предимство.

С останалите три електроинструмента, които ще се продават на по-ниски цени през промоционалния период, очевидно се цели попълване на домашната работилница с три различни, най-необходими и често използвани инструменти.

Това са компактната ударна бормашината Skil 6260, за която също може да се каже, че покрива примерно 90% от потребностите при пробиване на отвори в домашната практика. При мощност на електродвигателя 500 W с нея може да се пробиват в стомана отвори с диаметър до 13 mm, в дърво до 30 mm и в тухлен зид – до 16 mm. Честотата на въртене се регулира плавно от 0–3000 min-1, посоката на въртене може да се променя, а патронникът е бързопритягащ.

За включената в промоцията ъглошлифовъчна машина също може да се каже, че отлично се вписва в домашната работилница. За отбелязване е, че вместо измежду най-малките модели, работещи с диаметър на диска 115 mm, организаторите на промоцията са подбрали по-мощния модел Skil 9376 с диаметър на диска 125 mm. Той е типичен представител на класа най-често използвани ръчни ъглошлифовъчни машини не само за домашни цели, но и за занаятчийски приложения. Машината има електродвигател с мощност 750 W и тежи 2,1 kg. По тези от съществено значение за експлоатационните възможности и удобството при работа характеристики може да се каже, че този модел се намира в „златната среда“ на моделите на Skil със същата големина на диска, което е и най-доброто решение за нуждите на домашната работилница. Фиксирането на предпазния щит става чрез системата Clic, която позволява лесното му завъртане в нужната позиция само с една ръка и без да се налага използване на помощен инструмент. Това е не само удобство, но е решение, което повишава безопасността при работа, защото се улеснява поставянето на щита в положение, осигуряващо максимална защита от потока нажежени метални частици, както и от по-опасните парченца, отделени при евентуално нащърбване или дори счупване на диска. Трябва да се отбележи също, че тази, както и останалите ъглошлифовъчни машини на Skil, имат сигурно функциониращ пусков бутон, който се задейства чрез избутване напред, без за това да се налага сваляне на ръкавицата.

Последната машина, включена в промоцията, ни отвежда към дърводелството – това е ексцентършлайфмашината Skil 7440. Макар и с риск да се повторим отново ще кажем, че това също е избор от „златната среда“ поради няколко причини. Този вид машини имат най-универсално приложение и съответно са използват най-често, особено в домашната практика. Те притежават едновременно повишена отнемаща способност от шлифованата повърхност и същевременно с тях се постига достатъчно добро качество, характерно за завършващо фино шлифоване. Шлайфмашината е с мощност на електродвигателя 380 W, а ексцентрицитетът на въртене на шлифовъчния диск е 2 mm – типична за този вид машини стойност.

Тази, както и повечето ексцентършлайфмашини на Skil, има вградена система за засмукване и събиране на отделената при шлифоването прах. Филтърната кутия е от прозрачна пластмаса, което позволява контрол на степента на запълване. Пълната кутия се отделя от машината и събраната в нея прах се изсипва, след което се поставя отново на мястото си, и работата може да продължи. Филтриращият елемент е от нагъната филтърна хартия и осигурява висока степен на очистване на въздуха.

Направеният дотук кратък преглед на техническите характеристики на включените в тази промоция електроинструменти налага извода, че очевидно не става дума за поредната чисто търговска акция, а за жест, с който Skil цели да зачете своите клиенти по повод на един значим празник – осемдесет и петата годишнина от основаването на компанията.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Промоция 85 години Skil”

николай | октомври 9th, 2011 at 7:39 pm

Здравейте, интересувам се от този продукт
Skil 3335-02 16
„Направи сам“: Тази машина не се продава в България, няма я и на сайта на Skil за Европа. Може да се види на http://www.skil.com, като за държава изберете САЩ.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2009, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото