В категории: Брой 1-2/2009, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Миниотвертката Bosch PSR 7,2 Li е вече в България

Отминалата 2008-а ще се запомни и като годината, в която след професионалните си инструменти, Bosch въведе масово литиево-йонните акумулаторни батерии и в своите любителски ръчни електроинструменти. В края на миналата пролет компанията пусна на пазара серия отвертки с такъв вид батерия, които по мощност, и съответно по предназначение, покриват целия диапазон от потребности в домашната работилница. Серията започва от най-малката, превърналата се в легенда миниотвертка IXO III, и завършва с модела от средния по мощност клас PSR 14,4 Li-2, който еднакво добре се представя като бормашина за пробиване в стомана на отвори с диаметър до 10 mm и като отвертка, подходяща за завиване на винтове с диаметър до 8 mm.

Появата на новата литиево-йонна серия на Bosch бе мощен стимул за многобройната армия от домашни майстори да се разделят със зависимостта си от електрическия контакт и кабела до него и да се сдобият с така желаната и ценена автономност на своя електроинструмент. До този повратен момент се стигна благодарение на непрестанното усъвършенстване на литиево-йонните батерии, съпътствано със също така бързото снижаване на тяхната цена, което направи възможно вграждането им и в сравнително евтините любителски електроинструменти. Както неведнъж сме подчертавали, този вид батерии са най-подходящите за захранване на инструменти, с които се работи спорадично, при възникнала необходимост, а не всекидневно, какъвто е режимът на работа в професионалната работилница. Дори и след четири месеца отлежаване в шкафа с инструменти, отвертката с литиево-йонна батерия е напълно работоспособна, защото тя е съхранила около 85% от първоначалния си капацитет. Освен това тази батерия не е капризна и позволява дозареждане по всяко време. Тя е по-лека и по-компактна с 40–50% в сравнение с еквивалентната по капацитет никел-кадмиева батерия, което прави инструмента по-компактен и по-лек.

Сега само 10 месеца по-късно, благодарение на съдействието на „Роберт Бош“ ЕООД, сме в състояние да публикуваме изпреварваща информация за поредния нов член на семейството любителски отвертки с литиево-йонни батерии. Това е моделът PSR 7,2 Li, който ще замести досегашната отвертка PSR 200 Li, а привържениците на марката Bosch получават поредния по-усъвършенстван и още по-функционален нов инструмент.

Ако при развитието на миниотвертката IXO целта на конструкторите е била да постигнат възможно най-ниско тегло, то новата PSR 7,2 Li с тегло от само 0,5 kg също може да се отнесе към категорията на миниотвертките, но има значително по-голяма мощност и по-големи възможности. Иначе казано, при този модел целта е била да се постигне оптимално съчетание между тегло и мощност, а понеже говорим за инструмент от зелената серия, трябва да се добави и привлекателната цена.

За читателите на списанието, които се интересуват и анализират техническите характеристики на всеки нов модел, ще направим кратка съпоставка между PSR 7,2 Li и нейния предшественик PSR 200 Li. Сравнението между тях онагледява усъвършенстването на даден модел за по-малко от година време. При практически еднакво и за двата модела тегло, капацитетът на акумулаторната батерия на PSR 200 Li е увеличен с 30% (1,3 Ah), което на практика означава, че с толкова нараства и броят винтове, които може да бъдат завити с едно зареждане на батерията. Другото съществено предимство на новата отвертка е, че батерията ù се зарежда за 3 часа, докато при по-стария вече модел за това са необходими 5 часа. Новата PSR 7,2 Li има и повече възможности за регулиране на големината на въртящия момент в зависимост от материала, в който се завива, и големината на винтовете. При нея регулирането е в десет степени, които се задават чрез механичен съединител, докато при модела PSR 200 Li то се извършва в шест степени чрез електронно управление. Несъмнено удобство е и възможността за плавна промяна на честотата на въртене в зависимост от натискането на пусковия бутон, докато при PSR 200 Li честотата на въртене е фиксирана. В добавка честотата на въртене при PSR 7,2 Li е по-висока – 240 min-1 срещу 210 min-1, като и двете стойности са валидни при работа без натоварване. Разликата не е съществена, но особено при завиване на винтове в мека дървесина се повишава производителността при работа.

Когато пусковият бутон не е натиснат, шпинделът на отвертката автоматично се блокира. Това позволява дозавиване на винта на ръка, ако това се наложи.

Както подсказва наименованието, PSR 7,2 Li работи със захранващо напрежение 7,2 V. Електродвигателят осигурява максимален въртящ момент при завиване на винтове в мека дървесина 6 Nm и 10 Nm, когато винтовете се завиват в твърд материал, най-често метал. Тази отвертка е най-подходяща за завиване на винтове за дърво с диаметър до 6 mm.

Към удобствата трябва да добавим разположения в задния край на тялото светодиоден индикатор, който показва избраната посока на въртене и степента на зареждане на батерията. Вграденото осветително тяло вече е почти задължителен елемент за повечето отвертки. Тук то е поставено в основата на ръкохватката.

Битовете се поставят директно в шестостенен отвор (1/4″)в шпиндела на отвертката, като задържането им става с постоянен магнит. Зарядното устройство е изпълнено като зарядна станция, в която се поставя ръкохватката на отвертката.

Отвертката, както и останалите ръчни инструменти на Bosch с литиево-йонни батерии, има вградена система Bosch Electronic Cell Protection (ECP), която защитава батерията срещу претоварване, прегряване и разреждане под опасна за нея граница. При възникване на такава ситуация системата автоматично изключва захранването на електродвигателя. Това значително удължава експлоатационната дълготрайност на батерията и я предпазва от повреждане поради неправилна работа.

Също така показателна е и съпоставката между новия PSR 7,2 Li и неговите преки конкуренти в същия клас. Новата отвертка на Bosch е с 25% по-лека от най-близко намиращия се конкурентен модел на друг производител, тя е и с най-малки габарити в сравнение с конкурентите си.

Трябва да се посочи също много добрата ергономичност на ръкохватката, което се подчертава във всички публикувани досега сравнителни тестове. Ниско тегло, малки размери, удобна ръкохватка, достатъчно голяма мощност за преобладаващите дейности в домашната работилница, увеличен капацитет на батерията и съкратено време за зареждане – всичко това характеризира новата акумулаторна отверткаPSR 7,2 Li.

С това новостите сред фамилията акумулаторни отвертки от зелената серия на Bosch не свършват, защото на хоризонта вече се задава четвърта версия на миниотвертката IXO. На нея се възлага задачата да продължи рекордната серия от продажби на този най-популярен в света електроинструмент с над 8 млн. продадени бройки от 2003 година насам. На нея ще отделим внимание в следващия брой на списанието.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото