В категории: Брой 7-8/2003, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство

Новата фамилия ударно-пробивни бормашини SPARKY BUR2 250 E

Новата фамилия включва три бормашини, които се различават помежду си единствено по възможностите на електрониката за тяхното управление. Техническите им данни са дадени в таблицата.

Понеже моделът BUR2 250СЕТ притежава пълният набор от възможности, именно него избрахме и получихме за тестване от СПАРКИ ЕЛТОС. Това е мощна електрическа бормашина с широки технически и функционални възможности, по които тя отговаря на най-мощните модели на водещи световни производители. С нея могат да се пробиват отвори с максимален диаметър 16 mm в стомана, в дърво – 40 mm, и в бетон – до 25 mm. Тези параметри значително надхвърлят сектора на типичните домашни приложения и машината определено може да бъде отнесена към професионалния клас. Същевременно с нея може да се завиват винтове и гайки с по-голям диаметър, с които акумулаторните отвертки не може да се справят. За точното регулиране на големината на въртящия момент (задължително изискване при завиване на винтове) машината има десетстепенен механизъм за неговото ограничаване.

Честотата на въртене се регулира тристепенно. Веднъж чрез двустепенна механична скоростна кутия в интервалите 0–1000 и 0–2900 minˉ¹ и втори път, съвсем плавно, в зависимост от степента на натискане на пусковия бетон в ръкохватката. Отделно от това максималните обороти предварително се задават в седем степени (А–G) чрез разположения върху тялото на машината регулатор. Всичко това позволява съвсем прецизен подбор на оптималната за дадения материал или вид дейност честота на въртене. Пусковият бутон е широк, притиска се удобно с два пръста едновременно, а свързаният с него потенциометричен регулатор работи много плавно и позволява съвсем бавно и внимателно повишаване на честотата на въртене. Пред него се намира лостчето за промяна на посоката на въртене, разположено така, че не само е удобно за превключване, но и опасността от неволно задействане по време на работа е практически изключена. Освен това има и предпазен механизъм, който блокира преместването на лостчето и при най-малкото придвижване на пусковия бутон.

Машината има и светодиоден индикатор, който показва избраната посока на въртене и сигнализира при аварийно прекъсване на захранването от предпазната електроника поради претоварване на двигателя.

Отделно бормашината има механизъм за изключване на ударното действие при пробиване в метал, дърво и т.н. Ударното действие се получава вследствие приплъзването на две челно назъбени втулки една върху друга.

Бормашината има класически патронник със зъбен венец, завит върху шпиндела на машината с фиксиране срещу саморазвиване при въртене обратно на часовниковата стрелка. Пригоден е за захващане на свредла с минимален диаметър 1,5 mm и максимален – 13 mm. Приятно усещане създава и удобната за работа ръкохватка с вложка от еластолан за поглъщане на вибрациите. За сигурно държане машината има и втора ръкохватка.

BUR2 250СЕТ е професионална бормашина с широк спектър от приложения, която може да намери място и в домашната работилница. По-голямата мощност, съчетана с малко тегло, е очевидно предимство, защото тази машина с лекота ще се справя, примерно, с пробиването на типичните за домашни условия отвори в бетон Ø8–12. За повечето ударно-пробивни бормашини с мощност около 600 W Ø15 вече е гранична стойност и пробиването на по-голям брой отвори се превръща в мъчение.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото