В категории: Брой 1-2/2009, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Новите акумулаторни отвертки и бормашини на Metabo – по-леки, по-компактни, по-мощни, по-производителни

Когато човекът си пада техничар по природа и сърцето го тегли властно към всяка нова и по-съвършена машина, дойде ли време да попълни арсенала в своята работилница, е най-добре сам да избере подаръка, който в действителност си прави. Отвертките и бормашините с акумулаторно захранване са измежду задължителните инструменти за всеки домашен или професионален майстор. По наше мнение преобладаващите случаи в практиката изискват наличието на два такива инструмента. Първият трябва да бъде от класа на миниотвертките с тегло около 500–700 g. Това е идеалният инструмент за ремонт на електроуреди и работа по автомобила, при сглобяване и демонтаж на метални конструкции, такава отвертка се справя с лекота и с винтовете, използвани в мебелите и други дървени конструкции. Освен с винтовете по-мощните модели се справят и с пробиване в стомана на отвори с диаметър до около 3 mm и в дърво – до около 6 mm. Това са леки, малогабаритни и много удобни за работа инструменти.

Втората група, вече със значително по-широк обсег от приложения, са акумулаторните бормашини, работещи с напрежение 14,4 V. Те са еднакво подходящи за завиване и отвиване на винтове, за пробиване на отвори в различни материали, а някои модели и за ударно пробиване в строителни материали (без бетон). Все по-снижаващото се тегло на този клас акумулаторни бормашини позволява успешното им използване и за дейностите, попадащи повече в обхвата на миниотвертките. Затова, ако поради финансови ограничения трябва да се избере само една акумулаторна машина, по-добре е тя да бъде със захранване 14,4 V.

Има и една трета група акумулаторни бормашини, предназначени за екстремни натоварвания, характерни най-вече при строителното дърводелство. Извън тази класация остават перфораторите с акумулаторни батерии, които представляват съвсем отделна тема.

Колкото до това какъв вид да бъде батерията, този въпрос въобще не стои на дневен ред – литиево-йонна, разбира се. Въпросът с повишена трудност обаче е каква батерия да се избере, защото този избор в голяма степен предопределя и избора на самия инструмент. Работата е там, че обозначената от производителя стойност на капацитета все още не дава напълно достоверна и позволяваща реална съпоставимост информация.

Тенденцията в развитието на акумулаторните отвертки и бормашини е да стават все по-леки и компактни, по-мощни, с по-голяма производителност при едно зареждане на батерията, по-дълготрайни и по-удобни за работа.

Без преувеличение може да се каже, че в най-пълна степен на тези изисквания отговарят десетте нови модела акумулаторни отвертки и бормашини, които Metabo пуска на пазара през първите месеци на 2009 година.

По своята мощност новите модели са групирани в три класа, така че най-пълно да покриват преобладаващите приложения и потребности. Всички те използват най-ново поколение литиево-йонни батерии с работно напрежение 14,4 V и 18 V, имат идентичен процес на зареждане и съответно едни и същи зареждащи устройства. За конкретните технически характеристики на тези батерии ща стане дума по-нататък, а тук изпреварващо ще подчертаем, че най-доброто свидетелство за тяхното необичайно високо качество е гаранцията, която дава производителят. Известно е, че от години вече Metabo предлага на своите клиенти тригодишната XXL гаранция за електроинструментите си. Тази гаранция е валидна и за България. По-специалното в случая е, че при новите акумулаторни отвертки и бормашини тази гаранция вече се разпростира и върху батерията.

Макар че при професионалните инструменти цената не е определящ фактор, все пак не може да не подчертаем още, че новите модели ще се продават на приблизително същите цени като по-старите. А в сравнение с пуснат в края на миналата година впечатляващ модел на друг световно известен производител, аналогичните по мощност бормашини на Metabo са около два пъти по-евтини.

Първият клас отвертки с обозначение „L“ са предназначени за по-амбициозните домашни майстори, както за професионална употреба. Тази серия машини излиза на пазара още през януари 2009 г. Тя обхваща два модела BS 14,4 Li и BS 18 Li, които се различават основно по стойността на захранващото напрежение, което пък определя по-големия въртящ момент на втория модел. Теглото им е приблизително еднакво – 1,35 kg за първата и 1,4 kg за втората отвертка. Машините имат нов по-мощен електродвигател и оптимизирана предавателна кутия, а размерите и теглото им са значително намалени в сравнение с предишния модел със същото работно напрежение. Теглото и балансираността на машината при държане в ръка са много важен показател за всяка акумулаторна отвертка и бормашина, защото оказват пряко влияние върху умората при по-продължителна работа. Новите „L“ бормашини са с около 35% по-леки от предишните модели (примерно BZ 12 SP) и с 25% по-къси в сравнение с тях.

Те са подходящи за завиване в дърво на винтове с диаметър до 6/8 mm и пробиване на отвори с диаметър до 20 mm в дърво и до 10 mm в стомана.

Тези инструменти са много подходящи за дърводелци и мебелисти, за специалисти, изграждащи различни конструкции в изложбени зали, за електро- и други видове монтажни дейности, ремонт на автомобили и други превозни средства, изграждане на метални конструкции (например зимни градини), ремонт и изграждане на санитарни и отоплителни, климатични и вентилационни инсталации и др.

Следващата серия „LT“ включва общо четири модела. BS 14,4 LT Impuls и BS 18 LT Impuls са отвертки-бормашини, а моделите SB 14,4 Impuls и SB 18 LT Impuls могат да се използват и като ударни бормашини. Всички те имат възможност за използване на технологията Impuls, която е уникална за акумулаторните отвертки и бормашини на Metabo. При нея въртящият момент, прилаган върху главата на винта, има импулсен характер, а не постоянен и плавно нарастващ в зависимост от съпротивлението, което оказва материалът, в който се завива винтът. Благодарение на това електрическата отвертка с импулсно действие се справя много по-добре и успешно в сравнение с обикновените отвертки, когато се налага отвиване на „проблемни винтове“ – силно притегнати, ръждясали или клеясали, включително и когато шлицът в главата е частично повреден. С две думи, за такава отвертка мечтае всеки автомонтьор. Другото съществено предимство на този метод на работа е, че позволява точно завиване на самопробиващи винтове в предмети с гладка повърхност, без да е необходимо предварително маркиране (вдълбаване) на отвора с шлосерски център. Тази функция е много полезна и при пробиване на фаянсови плочки, защото още при първия досег до повърхността върхът на свредлото издълбава конична вдлъбнатина в глазурата, която го задържа и не позволява на свредлото да се отплесне встрани, както често става. С две думи, отпада необходимостта от предварително изкъртване на глазурата с шлосерски център и чук.

Машините от серията „LT“ са предназначени за професионална употреба, включително в производствени условия. Областите на приложение се покриват с тези при машините от клас „L“, като в допълнение два от моделите имат възможност и за ударно пробиване на отвори в строителни материали. Подходящи са за завиване на винтове и пробиване при средно голямо натоварване.

Електродвигателите им също са от ново поколение със значително по-голяма мощност. Използван е и специално разработен за този клас инструменти планетен редуктор с оптимизиран механизъм за превключване на предавките, усъвършенствани са конструкцията и функционирането на механичния съединител за по-прецизен избор на големината на въртящия момент.

Серията „LTX“ отново е с напълно професионална насоченост, като машините са предназначени за голямо, стигащо до екстремно натоварване, характерно при строителното дърводелство и в индустрията. Тези машини с лекота се справят и с най-дългите винтове, с боркорона изрязват в облицовъчни плочи отвори за конзолни кутии на електрическата инсталация, пробиват в тухла отвори с диаметър до 12 mm. Предвидени за екстремно натоварен режим на работа, за тази серия е разработен изцяло нов електродвигател с патентована от Metabo конструкция. Той е четириполюсен, поради което развива значително по-голям въртящ момент при по-ниска честота на въртене. Новият електродвигател има по-висок коефициент на мощност спрямо размерите и теглото му, значително по-мощни, поради използването на редки елементи в металната сплав, магнити създават магнитното поле на статора. Тези електродвигатели имат по-висок коефициент на полезно действие, подобрено охлаждане и усъвършенствана система на четките, която рязко намалява тяхното износване. Всичко това осигурява значително по-голяма мощност при по-ниско тегло и намалена големина на електродвигателя, от една страна, а от друга – придава му издръжливост при високо натоварване и значително повишена експлоатационна дълготрайност на инструмента. В новата редукторна кутия се използват оптимизирани планетни зъбни предавки, съответстващи на по-мощния електродвигател. Всичко това е позволило на Metabo да създадат най-компактните и леки към момента електроинструменти в своя клас. Спрямо предшествениците си новите модели в клас „LTX“ са „отслабнали“ с около килограм, което е съществено постижение.

Подобно на предната и тази серия включва четири модела. BS 14,4 LTX Impuls и BS 18 LTX Impuls са бормашини с импулсно действие, а моделите SB 14,4 LTX Impuls и SB 18 LTX Impuls са също така и пълноценни ударни бормашини.

За по-голяма прегледност техническите данни на новите машини са дадени в таблиците. Не по-малко интересно е да се надникне зад сухите цифри, да се разгадае това, което осигурява превъзходство на новите машини на Metabo пред конкурентните. Освен ново конструираните електродвигател и редукторна кутия, новите машини имат значително усъвършенствана система за електронно управление. Подобренията са в няколко посоки. Ще започнем с функцията Softstart, която осигурява плавно нарастване на пусковия ток. Това намалява натоварването на всички механични и електронни елементи, съответно се намалява тяхното износване, а като краен резултат животът на машината се удължава. Машините се отличават с фино регулиране на честотата на въртене, а след изключване на захранването въртеливото движение спира почти моментално. При завиване на винтове това е предимство. Електронната система изключва захранването на електродвигателя при спадане или повишаване на захранващото напрежение под и над определена граница, както и при претоварване на машината. В първия случай предпазва акумулаторната батерия от прекомерно разреждане, при втория защитата сработва при включена погрешка батерия с по-високо напрежение от предвиденото за този модел.

Мощността, производителност-та и експлоатационните разходи за всеки инструмент с акумулаторно захранване в най-голяма степен зависят от качеството на батерията. Както вече споменахме в началото на статията, от батерия до батерия, макар и еднакви по вид, напрежение и капацитет, има съществена разлика.

Машините от трите класа отвертки на Metabo използват различни батерии. Различават се дори и еднаквите иначе по напрежение и капацитет батерии за класовете „LT“ и „LTX“. Близо до ума е, че в серията „LTX“ се използват най-мощни батерии от типа Heavy-Duty, които са специално пригодени за максимално натоварване. Те имат обозначението Li-Power Extreme, капацитетът е 2,6 Ah, а изходящото напрежение 14,4 V и 18 V. По информация от Metabo в тях са вградени най-мощните литиево-йонни елементи, които се предлагат към този момент.

Бормашините „LT“ работят с батерии Li-Power Plus със същите електрически параметри, като за тях също се подчертава, че са най-мощните, използвани за този клас инструменти.

При серията „L“ се използват батерии Li-Power Compact и Li-Power Plus с напрежение 14,4 V и капацитет 1,3 Ah или с напрежение 18 V и капацитет 1,3 Ah и 2,2 Ah. Оценката на специалистите е, че използваните в тази серия акумулаторни батерии се нареждат в първата редица на най-добрите по мощност на световния пазар.

Известно е, че преобладаващата част от световното производство на литиево-йонни елементи е съсредоточено в няколко компании, сред които са Sanyo, Matsushita, Samsung, Sony др.

Освен оптималният и безкомпромисен подбор на доставчика на елементите за своите батерии, заслуга на Metabo е и тяхното конструиране. Във всяка батерия е вградена електронната система ESCP (Electronic Single Cell Protection), която следи напрежението на всеки елемент поотделно. При задържането му в продължение на повече от 3 s над или под определена граница, изключва било захранващото устройство или пък електродвигателят. За отбелязване е, че системи със сходно предназначение на други реномирани компании следят състоянието на цялата батерия, а не на всяка клетка поотделно. В резултат на това сигурност-та при тях е по-ниска, защото най-често аварийна ситуация възниква в един елемент, а не във всички едновременно. Електронна защита следи и температурата на пакета от елементи и щом тя надвиши критичната граница от 80 °С, прекъсва електрическата връзка с батерията.

Взети са и специални мерки за подсилване на електрическите връзки между елементите в батерията и към контактните пера, както и за намаляване до минимум съпротивлението между посребрените контактни пера на батерията и машината. Батериите (с изключение на Li-Power Compact) имат покритие от дебела гума по долната страна на кутията, което им осигурява допълнителна механична защита. Пакетът с елементи не е закрепен неподвижно в кутията, а може „да плува“ благодарение на еластични връзки. Това го предпазва при удар, например при падане на машината или само на батерията върху пода. Всички батерии имат четиристепенен светодиоден индикатор, който показва степента на зареденост.

Машините и от трите класа използват едни и същи зарядни устройства – ASC 30 и ASC 15 с патентованата от Metabo технология Air Cooled. При нея зарядното устройство има вентилатор, който засмуква въздух през поставената за зареждане батерия и така тя се охлажда. В резултат на това времето на зареждане се скъсява с около 30%, а дълготрайността на батерията нараства. Устройството ASC 15 зарежда батериите за 25–30 min, а времето на зареждане с ASC 30 e 30 min за Li-Power Compact и 50–60 min за останалите два типа батерии.

Когато се избира една или друга акумулаторна машина, най-вече се преценява нейната акумулаторна батерия. Когато те са от един и същ вид, се гледа отдаваното напрежение и се сравнява капацитетът им. При реномираните производители обявената стойност по правило съответства на реалната. Тази стойност обаче не дава достатъчно вярна представа за качеството и съответно за възможностите на една или друга акумулаторна батерия. Не по-маловажни са и други показатели, които по правило се премълчават в ръководството за потребителя. Става дума за максималната сила на тока, който батерията може да отдава, и вътрешното съпротивление на елементите. Максималната сила на тока, който може да се черпи, директно влияе върху мощността, която развива самият електроинструмент по време на работа. Иначе казано, това, че два инструмента имат еднакви по вид, напрежение и капацитет батерии, още не означава, че имат и еднаква мощност. Силата на тока пък се намира в обратна зависимост от вътрешното съпротивление на елементите. Колкото то е по-малко, толкова по-силен ток може да се черпи от батерията. Вътрешното съпротивление също така оказва силно влияние върху отделяната в елементите на батерията топлина. Тук зависимостта е право пропорционална, т.е. колкото вътрешното съпротивление е по-ниско, толкова температурата на батерията се задържа по-ниска. Това от своя страна повишава нейната енергийна ефективност и значително удължава срока на експлоатация.

Тестовете, извършени по тези именно показатели, поставят батериите на Metabo на челно място при сравняването им с еднакви или съвсем близки по капацитет батерии на други производители.

Така например сравнението на батерията Li-Power Compact с капацитет 1,3 Ah с аналогична батерия, използвана при най-близко стоящия конкурентен модел бормашина, показва, че батерията на Metabo е способна да отдава ток с 25% по-голяма сила. Още по-голяма е разликата (33%) в полза на батерията Li-Power Plus при сравняването ù с батерии с капацитет 2,6–3,0 Ah на други водещи производители, а също така и с по-старите бормашини от серията BSZ на Metabo. С две думи, новите бормашини са между 25% и 33% по-мощни от конкурентните модели, включени при сравнителните тестове. При машините от серията „LTX“, използващи батерии Li-Power Extreme, тази разлика е още по-голяма – 67% в полза на Metabo.

Количеството на „консервираната“ в една батерия електрическа енергия често пъти значително се отличава от стойността, пресметната по посочения от производителя капацитет. Реалните енергийни възможности на батерията се оценяват по продължителност-та на разреждането ù с ток с постоянна сила, в случая 25 A, до пределната граница на напрежение. По този показател батерията Li-Power Compact също надминава своя конкурент с 25%, като при нея е отчетена съхранена електрическа енергия 13,5 Wh, срещу 10,8 Wh за конкурентния модел. От практическа гледна точка това означава, че батерията на Metabo ще осигурява на машината близо една четвърт по-продължителна работа с едно зареждане на батерията.

След това проучване на фирмена информация за новата серия акумулаторни отвертки и бормашини на Metabo, със сигурност няма да устоим на изкушението лично да ги изпробваме в редакционната работилница.

 

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото