В категории: Брой 7-8/2003, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Битове Novadrive HiQ

И най-добрата машина е безсилна да изяви възможностите си и да заслужи цената си, ако не работи с подходящия инструмент. При акумулаторните бормашини това са битовете за завиване на винтове, болтове и гайки и свредлата за пробиване на отвори. FESTOOL предлага серията Novadrive, с която неговите машини постигат максималната си производителност. Това са битове и свредла, които със същия успех може да се използват и с машини на други производители. Вярно е, че на пазара се предлагат всевъзможни битове и свредла в много широк ценови диапазон. Същата зависимост обаче се отнася и за тяхното качество. Ако се завиват по няколко винта на месец, изборът не е от кой знае какво значение. За сериозна работа обаче е необходим и сериозен инструмент, който неминуемо се изплаща.

При акумулаторните машини верният избор на свредлото е от много голямо значение, защото от неговата режеща способност силно зависят натоварването на машината и разходът на енергия, а в крайна сметка и броят на пробитите за определено време и с едно зареждане на акумулаторната батерия отвори. FESTOOL предлага специално разработени за акумулаторни бормашини свредла Novadrive HiQ, чиято геометрия доста силно се различава от обикновените свредла за метал. Ъгълът на заточване при върха на свредлото е 135° вместо стандартните за стомана, чугун и твърд бронз 118°. Различен е и профилът на канала за отвеждане на стружките. На схемата са дадени резултатите от сравняване на свредло Novadrive HiQ с обикновено. Най-общо казано свредлото Novadrive HiQ пробива четири пъти по-бързо при четири пъти по-малък разход на електроенергия. Тези свредла се произвеждат с диаметър от 1 до 10 mm.

FESTOOL предлага пълна гама битове Novadrive HiQ за всички възможни винтове – Philips, Posidriv, Torx, шестостенен, за прав шлиц и т.н. За тях са характерни:

(1) Голяма твърдост и износоустойчивост благодарение на двуслойно покритие от титаниев (TiN) и циркониев нитриди (ZrN). Титаниевият нитрид придава голяма твърдост и обща износоустойчивост, а благодарение на своята микроструктура циркониевият нитрид придава по-голяма жилавост и устойчивост на ръбовете срещу износване. Освен това повишената повърхностна грапавост подобрява сцеплението между повърхността на бита и шлица в главата на винта. Така значително се намалява вероятността при прилагане на по-голямо усилие при завиване битът да изскочи. В резултат на всичко това битовете Novadrive HiQ имат трикратно по-голяма експлоатационна дълготрайност в сравнение със стандартните битове позволяват прилагане на по-голям въртящ момент при по-малък натиск върху машината. Намалява вероятността и от повреждане на шлицовете в главата на винта поради превъртане на бита.

(2)В средната си част тялото на бита има зона с повишена еластичност, която абсорбира рязкото нарастване на въртящия момент при завиване в твърди материали и така го предпазва от скъсване.

(3)Оптимизираната форма на върха на бита подобрява предаването на въртящия момент към винта. Значително е редуцирана и силата, която се стреми да изхвърли бита извън шлица. Оттук се намалява и необходимият натиск върху машината. Върхът на битовете Novadrive HiQ пасва идеално в шлица на винта без какъвто и да било страничен луфт.

Шестостенните битове Novadrive HiQ имат специален пружиниращ пръстен, който задържа винта и улеснява работата на трудно достъпни места.

За бърза и лесна смяна на битовете се предлагат специални държатели, които се затягат в патронника. Колекцията Novadrive HiQ съдържа още свредла с оформени като шестостен опашки, зенкери, свредла и зенкери с ограничител на дълбочината на пробиване, приспособления за завиване на куки и др.

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото