В категории: Брой 7-8/2003, Градина, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Ремонти

Дървена ръкохватка на парапета

Парапетите, направени от метални тръби, сигурно защитени срещу корозията и красиво боядисани, са добро решение при конструкции на открито, защото грижите за поддръжката им са минимални. Те обаче имат неудобството да държат студено, когато се облегнете, и поради това често, дори и за външни балкони и тераси, се предпочитат дървените ръкохватки, монтирани по дължината на парапета.

На пазара се продават готови елементи от качествена дъбова дървесина, оформени с профилни фрези. Те имат един-единствен недостатък – цената им е около 19 лв./m и използването им е оправдано само при вътрешни стълбища. За балконските парапети потърсихме друго „самоправско” решение срещу 2 лв./m и малко личен труд. За целта са подходящи добре рендосани и прави дебели летви (6х4 cm) от иглолистна дървесина с дължина 2 m, които се продават при посочената вече цена. Откъм горната страна двата канта на летвата се заоблят с ръчна електрическа фреза. От долната страна на летвата се издълбават с полуобъл фрезер два надлъжни канала и така се получава профилът на ръкохватката.

Малко по-трудоемко е издълбаването на надлъжния канал, в който влиза вертикалното рамо на хоризонталния ъглов профил на парапета. За тази цел най-често се използват профили 25х25 mm, а широчината на канала трябва да бъде 4 mm. Подходящият инструмент за това е стационарна фреза с фрезер с тази дебелина, но в домашни условия същата работа ще свърши и ръчен циркуляр с метален водач. Понеже дебелината на диска е по-малка, се налага двукратно минаване с машината, докато се получи необходимата широчина. Понеже ръчните циркулярни триони не са предназначени за такъв вид дейност, трябва да се работи много внимателно, особено в началото на летвата, защото има опасност предпазителят да закачи в ръба.

Така подготвените ръкохватки се боядисват двукратно с лазурен или друг декоративнозащитен лак. Накрая се монтират към ъгловия профил на парапета с винтове за дърво.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото