В категории: Брой 1-2/2009, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти

Акумулаторните инструменти на „Спарки Елтос“ – новите литиево-йонни отвертки

Подобно на останалите водещи производители на електроинструменти, и „Спарки Елтос“ постепенно подменя акумулаторните си инструменти с никел-кадмиеви батерии с ново поколение, работещи с батерии с литиево-йонна технология. Това не е новина, защото още през 2006 г. „Спарки Елтос“ пусна на пазара своя първи инструмент с литиево-йонна батерия –

миниотвертката Sparky Professional GR 3,6 Li. Тя е изключително подходяща за домашната работилница, както и за всякакви електромонтажни дейности, при които решаващи са малките размери и тегло.

Новината е, че в началото на тази година „Спарки Елтос“ пусна на пазара две нови акумулаторни отвертки-бормашини, моделите GR 7,2 Li и BR 10,8 Li. Те допълват семейството от общо 12 акумулаторни инструмента – отвертки и бормашини, които фирмата предлага към момента на пазара. От завода се въздържат да посочат кои ще бъдат следващите модели, захранвани с литиево-йонни акумулаторни батерии, но със сигурност може да се предскаже, че това ще се случи съвсем скоро, защото процесът е необратим. Логичното му развитие е към замяна на съществуващите при това все още успешно продавани отвертки и бормашини с никел-кадмиеви батерии с модели с новия тип батерии. Предвижда се следващото поколение инструменти да бъдат снабдени с литиево-йонни батерии с капацитет 2,6 Ah и продължителност на зареждане до 1 час. Освен това ще се запази практиката всеки комплект да съдържа по две батерии. Паралелно на това се очаква и появата на други видове ръчни електроинструменти, захранвани с литиево-йонни батерии.

„Спарки Елтос“ са не само единственият производител на ръчни електроинструменти в България, но и на Балканския полуостров. Фирмата отдавна е надскочила регионалните рамки и от години нейните инструменти са много добре представени на пазарите в Западна и Централна Европа – най-силно в Германия, Франция, Италия и Полша, в Русия и държавите от ОНД, в съседните на страната ни държави – Гърция, Сърбия, Румъния, Македония. Те пробиват успешно и в държави от Азия и Африка.

На българския пазар инструментите на „Спарки Елтос“ са традиционен лидер, което се дължи не само на национално пристрастие, но и на изграденото за десетилетия доверие към качеството на тези машини. Не е за подценяване и фактът, че по данни от пазарни проучвания, машините на „Спарки Елтос“ се продават с около 20% по-ниски цени от сходни по технически параметри конкурентни машини.

Малцина знаят, че заводът в Ловеч, освен под собствената си марка Sparky Professional, произвежда машини и с други марки по заявка на други производители на електроинструменти и големи търговски вериги. Някои от тях по съответните търговски канали дори се връщат в страната ни, но с друга марка, цвят и етикет. Този вид производства са широко разпространена практика по света, но по-същественото в случая, е че тя е достоверен израз на признание за качеството на произведените в България инструменти.

По данни на EPTA (The European Power Tool Association) търсенето на акумулаторни инструменти през последните години значително изпреварва продажбите на електроинструменти с мрежово захранване. Докато при първите се отбелязва средногодишен ръст от 35–40%, при втория вид продажбите растат със 7–8%. Инструментите с акумулаторно захранване Sparky Professional, основно отвертки и бормашини, не правят изключение от тази световна тенденция, като само на българския пазар през 2008 г. са отбелязали ръст от 37%. Съществен принос за това има широко разгърнатата дистрибуторска и сервизна мрежа, както и големи специализирани търговски вериги като Mr. Bricolage например, където Sparky Professional е измежду най-продаваните марки електроинструменти, а в споменатата верига през последните две години е отбелязан ръст в продажбите над 30%.

За повечето видове инструменти бъдещето очевидно води към захранваните с акумулаторни батерии модели. Без съмнение днес и в близка перспектива това са литиево-йонните.

Затова посрещнахме с интерес възможността да тестваме най-новата бормашина Sparky Professional BR 10,8 Li. Поради своята батерия тя е забележимо по-лека от най-близкия модел със съпоставими характеристики с никел-кадмиева батерия – BR 9,6Е. BR 10,8 тежи 0,95 kg, срещу 1,5 kg за втората машина. Визуално новата отвертка е придобила по-елегантна линия, а в ръката се държи по-удобно и без напрежение поради по-ниското тегло и добре балансирания център на тежестта. При захранващо напрежение 10,8 V

акумулаторната батерия и електродвигателят осигуряват максимален въртящ момент 18 Nm. На практика това означава, че отвертката може да завива в мека дървесина винтове с диаметър до 6 mm. Ние я изпробвахме с винтове 5х50 mm, каквито рядко биха се използвали в мебелното дърводелство, в дърводелската занаятчийска практика, както и в домашни условия. Отвертката се справя с лекота и едва забележимо забавяне на честотата на въртене в самия край поради по-голямото усилие при потъване на главата на винта в дървесината. С оглед на основното ù предназначение – завиване и отвиване на винтове, седемнайсетте степени за регулиране на големината на въртящия момент осигуряват достатъчни възможности за оптимално настройване така, че да не се повреди нито шлица в главата на винта, нито детайла. Разбира се, отвертката е и пълноценна бормашина, с която може да се пробиват в дърво отвори с диаметър до 20 mm и в стомана – до 10 mm. Тези резултати са характерни общо-взето за акумулаторни бормашини със захранване 14,4 V.

Честотата на въртене се регулира в границите 0–500 min-1, като бихме отбелязали значителния ход на пусковия бутон. Това позволява съвсем плавно повишаване на честотата на въртене с цел подбиране на оптималната за случая. Това е особено важно при работа с винтове с милиметрова резба и малък диаметър, характерни за електроуредите.

Патронникът е бързопритягащ и е предназначен за свредла с цилиндрична опашка и диаметър от 0,8 mm до 10 mm. Наличието на патронник удължава тялото на машината, но в преобладаващия брой случаи е голямо предимство, защото я прави пълноценна бормашина. За улесняване на смяната на битовете в патронника се притяга накрайник, в който се поставят битовете.

При всеки инструмент с автономно захранване най-важният елемент е батерията, която му осигурява електрическа енергия. От нея зависи мощността на инструмента, производителността с едно зареждане, зависи и себестойността на поддръжката, която е толкова по-ниска, колкото повече цикъла на зареждане и разреждане издържа батерията. От нея в най-голяма степен зависи теглото и големината на машината, а степента на саморазреждане пък определя поддържането на „боеготовността“ на машината.

Sparky Professional BR 10,8 Li има батерия с капацитет 1,3 Ah, който е характерен за този клас машини. По-същественото в случая е качеството на елементите, от които е съставена батерията. При съвременната тясна специализация всички производители на електроинструменти, включително водещите марки, вграждат в батериите си елементи, произведени от специализирали се в този вид производство компании. Така че качествата на техните батерии зависят основно от качеството на използваните елементи и електронното им управление. Поради известни специфични особености на литиево-йонните елементи при този тип батерии това управление и защита са задължителен елемент. Тъй като производителите на качествени литиево-йонни елементи в света в общи линии са известни, не устояхме на изкушението да надникнем във вътрешността на батерията на новата BR 10,8 Li. Оказа се, че тя съдържа три елемента INR 18650-13P (първите цифра показва диаметъра и дължината на елемента), на един от най-реномираните производители в света на електрониката – корейския гигант Samsung. Ако човек поразрови из Интернет, ще открие, че същите елементи се използват в батериите с капацитет 1,3 Ah и на други водещи производители на акумулаторни инструменти.

Всяка батерия има собствена система за електронно управление, която следи температурата и напрежението, като задачата ù е да я предпазва от повреждане поради прегряване при претоварване или повишено вътрешно съпротивление, както и поради дълбоко разреждане. Третият фактор, от който зависи дълготрайността на батерията, е зарядното устройство. В случая не разполагаме с подробна информация, затова подчертаваме най-същественото за потребителя – батерията се зарежда за 1 час. Добре е да се знае също, че за 50% от времето, необходимо за пълното зареждане на батерията, тя достига 75% от капацитета си. Това е характерно за този тип батерии и не зависи от марката.

Професионалистите ще оценят високо и това, че отвертката се доставя в комплект с две батерии. Това означава, че комплектът позволява да се работи на практика без прекъсване. Удобство представлява и светодиодът, който се включва с натискане на пусковия бутон и особено при максималната честота на въртене осветява силно работната зона.

Вторият модел сред новите с литиево-йонна батерия е GR 7,2 Li, който е типична отвертка. Има по-ниско захранващо напрежение (7,2 V, две клетки) и същият капацитет на батерията –

1,3 Ah. Съответно максималният въртящ момент е 10 Nm, което е типична стойност при това напрежение. Този модел се отличава още по това, че няма патронник, а битовете се поставят директно в шестостенния отвор в челото на шпиндела. Това решение е типично за специализираните отвертки, защото тялото на машината се скъсява, а тя става и по-лека – в случая 0,75 kg. При необходимост отвертката може да служи и за пробиване на отвори, като се използват специални свредла с шестостенно напречно сечение на опашката (1/4″). Друга съществена разлика е, че тук батерията е вградена в ръкохватката на машината, а не се поставя и вади свободно. Това пък е позволило ръкохватката да се скъси с около 2 cm. Времето на зареждане на батерията е 3 часа.

Възможността за промяна на посоката на въртене и блокирането на въртенето на вала при изключено захранване за професионални машини като тези се разбира от само себе си. Ще добавим още, че в задния край на тялото се намира индикатор с три светодиода, които показват степента на зареденост на батерията.

Третата отвертка с литиево-йонна батерия GR 3,6 Li е представител на класа миниотвертки. При тегло от само 0,32 kg, тя развива максимален въртящ момент 4 Nm. Преди две години имахме възможността да изпробваме лично тази отвертка. Тогава установихме, че с нея може да се завиват в мека дървесина винтове Ø4х50, а когато става дума за някой и друг винт тя се справя и с Ø4х50. Освен това благодарение на автоматично застопорения шпиндел, винтът може да бъде завит докрай, като отвертката се върти на ръка. Тестваната от нас отвертка бе с акумулаторна батерия с капацитет 1,1 Ah, но вече се предлага и модел с по-голям капацитет на батерията – 1,3 Ah. С по-малката успяхме да завием в дъска от иглолистна дървесина 65 винта Ø3х25. Действителните възможности на отвертката обаче са по-големи, защото отвертката бе чисто нова и батерията още не бе достигнала номиналния си капацитет. Това се получава едва след 4–5 цикъла на зареждане и разреждане.

Отвертката лежи удобно в дланта и продължителната работа с нея е удоволствие. Ръкохватката е пистолетен тип, а удълженият пусков бутон е много удобен за управление на отвертката. Отгоре ù се намира превключвателят за избор на посоката на въртене. Честотата на въртене не се регулира и тя е 170 min-1. Батерията се зарежда за 3 часа.

Отвертката се доставя в елегантно куфарче от прозрачна пластмаса в комплект със зарядно устройство и набор от най-често използваните битове – общо 19 броя.

За да бъде обзорът пълен, в таблица сме систематизирали основните технически параметри на акумулаторните отвертки и бормашини с никел-кадмиеви батерии, които към момента се предлагат от „Спарки Елтос“. Част от тях имат по-високо захранващо напрежение, по-голям капацитет на батерията, по-голям въртящ момент, има и бормашини с ударно действие. Сред тях се отличава BAR 12E – ъглова бормашина, чиято уникална форма позволява работа на напълно недостъпни за друга бормашина или отвертка места.

Моделите GUR 12 и GUR 12s представляват мощни отвертки с ударно действие, предназначени за силно притегнати винтове и гайки с голям диаметър. Ударното им действие позволява прилагане на въртящ момент, достигащ до 160 Nm при първия и 195 Nm при втория инструмент.

Изборът е достатъчно голям, за да може всеки да намери най-подходящия за нуждите си инструмент.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото