В категории: Брой 1-2/2009, Представяме ви

Иван Киров е носителят на наградата „Млад мениджър” за 2008 година

Иван Киров, акционер и изпълнителен директор на фирма „Киров“ АД, стана тазгодишният носител на престижната награда ЕВРИКА за „Млад мениджър“. Наградата е учредена от едноименната фондация и тази година бе връчена за деветнайсети път. На тържествената церемония, проведена на 21 януари т.г., бяха раздадени още и наградите ЕВРИКА за „Млад изобретател“, за „Постижения в науката“ и за „Млад фермер“.

Тези годишни отличия се дават на млади хора на възраст до 35 години за техните високи постижения в управлението, науката, изобретателското творчество и селското стопанство. Кандидатите за носители на наградите се излъчват от обществени организации, висши учебни заведения и специализирани медии, а окончателният подбор се извършва от четири журита, всяко специализирано в съответната област. Особено силна е конкуренцията за отличието „Млад мениджър“, в която група по традиция се състезават силно изявени личности, доказали по безспорен начин таланта и управленските си качества. Верният избор на журито нееднократно се потвърждава от по-нататъшното развитие и постижения на всеки от досегашните носители на тази престижна награда. Сред носителите на наградата ЕВРИКА за „Млад мениджър“ са Саша Безуханова, по това време управител на Hewlett-Packard България, Теодор Милев, управител на Microsoft България до 2008 г., Теодор Захов, управител на „Спектър Нет“, Павел Езекиев, награден като ръководител на представителството на Deutsche Bank в България, и др.

Отличаването на Иван Киров с наградата „Млад мениджър“ е доказателство и за зараждането в България на една от най-старите, устойчиви и успешни бизнес традиции в Западна Европа – приемствеността в развиването на семейния тип фирми, при които управлението се предава от баща на син, а основният капитал най-често се държи от семейството.

В подготовката си за своите бъдещи отговорности Иван Киров учи първо в престижния Golden Gate University, Сан Франциско (САЩ), където получава бакалавърска степен, след което завършва и магистратура по бизнес администрация (MBA) в американския Webster University, Виена (Австрия).

През 2001 г. Иван Киров се завръща в страната и веднага се включва в управлението на основаната през 1990 г. от баща му Киро Киров фирма, като поема поста директор маркетинг. През 2003 г. фирмата е пререгистрирана в акционерно дружество, в което Иван Киров е едновременно акционер, заедно с баща си, става член на Съвета на директорите и Изпълнителен директор на дружеството. Тези постове той заема и в момента, като с всяка изминала година постепенно поема управлението на все по-голяма част от дейността на „Киров“ АД. С неговата дейност се свързва маркетинговата стратегия и политика на фирмата. „Киров“ АД е измежду най-успешните и известни фирми у нас. Дружеството е безспорен лидер на пазара на професионални електроинструменти и машини за практически всички отрасли – машиностроене и метални конструкции, авторемонти, мебелно производство, лека и химическа промишленост, лека, средна и тежка строителна техника, машини за строителство на пътища, за миннодобивната промишленост и т.н.

В класацията „Топ компаниите“ на сп. Business week за 2007 г. „Киров“ АД заема петото място измежду петдесетте най-иновативни и бързо развиващи се компании у нас. Тя е отличена и в класацията на най-известните топ 50 марки в България от глобалната независима организация Superbrands през 2008 г.

От самото ù създаване фирмата е специализирана в сектора на професионалната техника. Постепенно бива изградена мрежа от магазини и сервизи, основно за електроинструменти, която покрива повечето от по-големите градове на страната. Разширява се и партньорството с водещи световни производители, подбирани също по признака „висок професионализъм“. Към днешна дата „Киров“ АД работи с над 80 фирми производители, като предлага над 150 000 техни продукта.

През 1998 г. се създава ново направление в дейността на фирма „Киров“ – „Строителна техника“, като първоначално дейността е съсредоточена в леката строителна техника предимно за довършителни и ремонтни дейности. Това решение предхождаше строителната треска, обхванала страната ни до края на миналата година, и бе от решаващо значение за устремното развитие на „Киров“.

Най-успешен за дружеството е периодът 2004–2008 г., през който ярко проличава управленският почерк на младия Иван Киров. През 2005 г. „Киров“ поема представителството за страната ни на японския гигант в производството на предимно строителни машини Komatsu. Направлението „Строителна техника“ се развива изключително бързо, като предлага целия набор от тежки машини за строителството, изграждането на пътища и миннодобивната промишленост. Мениджърският екип отново не изневерява на принципите и привлича за партньори само най-добрите производители в света на един или друг вид техника.

Етапът на изключително бързо развитие на дружеството изисква и нови значително по-мащабни форми на представителство на фирмата в основните регионални центрове на страната, изграждане по нов начин на сервизната база, нова организация на работа и система за управление. Под ръководството на Иван Киров бива разработен и успешно се осъществява мащабен инвестиционен проект за създаване на нови търговски центрове и сервизни бази, обзаведени с техника според най-съвременните изисквания за този вид обекти.

За тези няколко години отварят врати изцяло новите или напълно обновени търговски центрове със сервиз в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Русе, предстои откриването и на центъра в Благоевград. В кв. Люлин на столицата е открит новият административен и търговски център на „Киров“, а през 2007 г. в кв. „Суходол“ отваря врати най-големият за страната сервизен център с възможности за обслужване и ремонт на тежки строителни и пътни машини.

Към момента в десетте най-големи градове на страната „Киров“ АД разполага с общо 25 търговски центъра, 12 специализирани сервиза за електроинструменти и лека строителна техника, 8 сервизни бази за едра строителна техника с общо над 60 000 m2 разгърната площ.

През 2007 г. „Киров“ АД е постигнал обем на продажбите 203 млн. лв., като е отбелязан ръст от 85,52% спрямо предишната година. За 2008 г. оборотът на дружеството надхвърля 220 млн. лв.

В „Киров“ АД работят над 550 служители, а общо в състава на холдинга „Киров“, който включва още шест други фирми, над 730 служители. Около 80% от тях са с висше образование, а средната възраст на работещите в „Киров“ АД е 35 години. Фирмата изпълнява дългосрочна програма за обучение и преподготовка на своите специалисти, като им осигурява разнообразни форми за обучение – двегодишна следдипломна квалификация по мениджмънт и финанси към „Нов български университет“, различни квалификационни курсове във фирмите производители на техниката и други форми на обучение.

Иван Киров е не само мениджър, но силно се интересува и изтънко познава последните постижения на високите технологии в областта на различни сектори на техниката, което ясно проличава от бързото развиване на нови направления в дейността на дружеството – водомоторни и други моторни спортове, озвучителна и друга електронна техника и компютърна техника на най-високо ниво (фирма KIROV HIGHEND) и т.н.

Иван Киров е постоянен дарител на домове за сираци, участва редовно и със значителен принос в инициативата „Българската Коледа“, активен деятел е в множество инициативи за опазване на природната среда и защита на животните. През 2007 г. организира кампания „Животните са невинни“, като дарява 25 000 лв. собствени средства на софийския зоопарк за подобряване на условията, при които се отглеждат животните.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2009, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото