В категории: Актуални статии, Брой 5-6/2010, Градина

Самоходна косачка за трева VIKING MT 5097 Z

Косачките за трева заемат основно място в производствената програма на водещия европейски производител на градинска техника VIKING, част от групата STIHL. Поддържането на изкуствено създадените декоративни тревни площи изисква две основни дейности – редовно поливанe и често косене. При добре проектираната и правилно изградена поливна система намесата на човешка ръка почти не е необходима. При малки площи системата може да се включва периодично чрез спирателен кран с електронен таймер, а при по-големите системи управлението се поема от програмируема микропроцесорна електронна система.

За разлика от поливането обаче косенето е трудоемък процес и наложително изисква човешко участие. Качеството на работата и вложеният труд най-вече зависят от използваната техника. Затова съревнованието между щастливите притежатели на тучни поляни е не само в големината и качеството на затревената площ, която е дело и гордост на техните ръце и грижи, но и в машинния парк. Когато пък става дума за професионално поддържане на паркове, градини, игрища за голф или стадиони, изборът на техниката за косене не може да бъде друг освен най-добрата за момента косачка.

Този избор зависи от редица фактори. Както при всяка група машини, предлагани на пазара, от косачка до косачка разликата е голяма. VIKING предлага голяма гама модели – от косачките с електрическо задвижване, подходящи за полянката пред дома с площ до 300 m², каквито са моделите ME 340/ME 360, през няколко серии бензинови косачки (2-7), да не забравим и косачките със специално предназначение – за косене на високи треви и при силно неравен терен, и се стигне до обособената група на самоходните косачки с голяма производителност, при които човек седи удобно на седалката и подобно на автомобилите за голф игрищата единствената му грижа и усилие е да управлява машината.

Продуктовата гама на VIKING към момента включва общо 51 модела на четири- и триколесни косачки за трева и 11 модела на самоходни косачки, наричани често трактори за косене. Това многообразие позволява прецизен избор според конкретните условия на най-подходящата машина, като в редица случаи при една и съща широчина на косене се предлагат два модела – с електрическо задвижване или с двигател с вътрешно горене. Вторият вид косачки може да обработва около два пъти по-голяма площ от електрическите модели.

Електрическите косачки са подходящи за площи с площ от 300 m² до 800 m². Те са по-евтини, по-леки и компактни, по-лесно се поддържат, консумират по-евтина енергия, отделят по-малко шум и никакви вредни за околното пространство димни газове. Те обаче са „вързани“ за къщата посредством електрическия кабел, а и той като се влачи подир машината, повече или по-малко затруднява работата. Косачките с електродвигател имат и значително по-малка мощност в сравнение с аналогичен по широчина на косене модел с бензинов двигател. Те лесно „се задъхват“ и дори двигателят им често блокира при навлизане на косачката в по-висока и буйно израснала трева.

VIKING обръщат много сериозно внимание и на един проблем, който все още често се подценява – рационалното екологично използване на окосената трева в качеството ù на естествен зелен тор за подобряване на почвата. Това става, като едновременно с отрязването на тревните стъбла ножовете на косачката ги раздробяват на ситни парченца, които се разпръскват върху окосената повърхност, т.е. там, където тревата е израсла и откъдето е черпила хранителни вещества от почвата. Силно раздробените късчета трева се разлагат бързо под въздействие на микроорганизми. През есента заедно с тревата косачката смила по същия начин и опадалите листа, с което почвата допълнително се обогатява с хранителни вещества. По този начин значително се намалява необходимостта от внасяне на изкуствени торове в почвата. Създават се и по-благоприятни условия за размножаване на червеите в нея, които пък от своя страна допринасят за обогатяването ù с хранителни вещества и я правят по-плодородна. С две думи, вместо да се изхвърля, което също създава немалко проблеми, косачките на VIKING връщат окосената трева обратно, за да обогатява почвата и да спомага за интензивно развитие на свежата трева. При добре растяща трева годишно се косят 1,5–2,0 kg/m². Това означава, че добивът на окосена трева от 1000 m² е 1,5–2,0 тона, което само по себе си създава сериозен проблем, защото оставена на купчини, тя бързо се запарва и загнива.

Част от косачките на VIKING работят само на принципа на рекултивирането на тревата, останалите (с изключение на двата най-малки електрически модела) са пригодени за такъв режим на работа – чрез поставяне на серийно доставяното или купувано като допълнително оборудване на машината.

При избора на косачката се вземат под внимание няколко фактора, като водещ е площта, която трябва да се обработва. Обемът на работата може да се пресметне приблизително, като се знае още, че у нас тревата се коси средно около 30 пъти годишно, а в градините и парковете с интензивно движение може да се наложи това да се прави и 2–3 пъти в седмицата.

Разнообразието от косачки, които VIKING предлага на пазара, позволява точен избор на оптималната машина. Там, където свърша работният обсег на ръчно водимите косачки, започва територията на самоходните косачки. Граничната бразда се намира при площи с около 2500 m² площ. Над нея изборът вече ще бъде между двете серии Т5 и Т6 самоходни косачки (трактори). Възможностите за избор на един или друг модел от тази група също не са малко.

Тук представяме най-новия модел MT 5097 Z от серия Т5. Това е машина, която съчетава много добри експлоатационни качества с неподозиран комфорт по време на работа. Тяхното съчетание превръща работата в удоволствие. Този, както и останалите модели от серията Т5 са предназначени за косене на площи до около 6000 m². Поради по-малката си широчина (в сравнение със серията Т6) машините от тази серия са по-подходящи при тревни площи с храсти и дървета, цветни лехи и други препятствия, за чието преодоляване малката широчина е предимство, а често и единственото възможно решение. MT 5097 Z може да работи и в двата режима на косене – със събиране на окосената трева и нейното последващо изхвърляне на подходящо място или чрез рекултивиране, за което се монтира допълнително оборудване.

Косачката MT 5097 Z е не само най-новата, но и най-мощна машина в серия Т5. Тя се задвижва от безапелационно доказалия качествата си по цял свят двигател на американската фирма Briggs & Stratton, превърнал се в „запазена марка“ за повечето „расови“ мотокултиватори, самоходни косачки и други селскостопански и градински машини на редица водещи производители. Двигателят (модел 40, Intek V-Twin OHV) е двуцилиндров с мощност 15,9 к.с. (11,7 kW). Широчината на косене е 95 cm. Височината на косене се регулира стъпаловидно (8 степени) в границите 3–10 cm. Кошът за събиране на окосената трева е с вместимост 250 l, а теглото на косачката е 254 kg.

Управлението на самоходната косачка MT 5097 Z в много отношения наподобява модерен лек автомобил с редица от характерните удобства. Запалването на двигателя става с пусков стартер и ключ. Машината има хидростатична предавателна кутия, което означава, че скоростта на движение се управлява само с един педал (на газта), както е при автомобилите с автоматична скоростна кутия. Липсва педал на съединителя, няма и лост за ръчно превключване на механичните скорости. При натискане на педала на газта машината тръгва бавно, като скоростта на движение се управлява плавно. Щом педалът се отпусне в изходно положение, машината спира. Вторият педал е спирачката. Лостът за превключване на посоката на движение (на преден или на заден ход) е удобно разположен вляво непосредствено до колонката на волана. Машината има и режим „паркиране“, при който след отпускане на натиснатия спирачен педал системата остава задействана и не позволява на косачката самоволно да тръгне (подобно на ръчната спирачка при автомобилите).

Агрегатът за косене има два въртящи се ножа. Той е конструиран така, че да може да се сваля и монтира бързо и без помощни инструменти. Специална патентована от VIKING система улавя стръкчетата трева по краищата на ивицата на косене и ги подава навътре към ножовете. Така се получават ивици с чисто и гладко окосени краища.

Задвижването на двата ножа става с ремъчна предавка. Движението на ножовете се управлява (включва и изключва) чрез съединител, който се задейства чрез завъртане на лост, намиращ се отдясно на волана.

Окосената трева се увлича от въздушната струя, създавана от въртящите се ножове, и чрез нея се транспортира в коша. Степента на запълване се контролира с монтиран в него сензор, който при достигане на определено ниво подава предупредителен сигнал, че е време кошът да бъде изпразнен. Това става, без да е необходимо градинарят да слиза от машината. С издърпване на дъговидно извития лост се освобождава ключалката на коша, а дължината на лоста е пресметната така, че повдигането на задния край и изпразването на коша да става с минимално усилие. Конструкцията му осигурява пълното изпразване без задържане на трева в него.

Седалката е регулируема – може да се премества напред и назад, така че да бъде удобна за хора с различен ръст. Има пружинираща конструкция с удобен за седене профил.

Самоходната косачка е „обута“ с широки с едър профил на протектора гуми, които оказват малко налягане върху терена и не повреждат тревната площ. Машината е изключително повратлива, с много малък радиус на завиване, като кормилната ù система позволява кръгово завъртане почти на място.

Косачката MT 5097 Z има здрава носеща конструкция, двигателната част е защитена с тръбна броня, която я предпазва при досег в дънера на дърво например. Тя е пригодена за прикачване и теглене на ремарке, както и на валяк за валиране на тревата.

Както вече стана дума, косачката MT 5097 Z е пригодена да работи в режим на рекултивиране. За целта кошът се демонтира и на негово място се поставя комплектът за рекултивиране AMK 097.

Накрая ще добавим, че самоходните косачки на VIKING от серията Т5 са отличени през 2008 г. с престижната награда за промишлен дизайн и функционалност iF Design Award.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Актуални статии, Брой 5-6/2010, Градина

Ключови думи


 
към началото