В категории: Брой 5-6/2003, Декорация и защита, Материали, Ремонти, Строителство

Декоративно боядисване

Лято е. За едни – време за почивка и мързеливо излежаване на морския плаж, за други това е най-подходящият сезон за ремонт на жилището и вилата. Всеки сам прави или, по-точно, е принуден да направи своя избор, но когато става дума за избор на материали за ремонт и обзавеждане, изборът е един – най-подходящото място за това са магазините от веригата Mr. Bricolage. При цялото огромно многообразие от около 30 000 вида стоки тук навярно най-силно са застъпени направленията декорация и боядисване. Това са и най-често извършваните рутинни операции за освежаване на жилището или даже за пълното обновяване на интериора. Предлагат се над 2000 артикула за вътрешно и външно боядисване, за боядисване на стени и фасади, за дърво, метали, специални хидроизолиращи бои и така чак до автомобилните лакове.

Водени от стремежа си да избягваме рутината и да търсим нови решения, вниманието ни бе привлечено от секцията, в която се предлагат бои на световно известните марки SIKKENS и Levis, които отдавна имат световна слава, а SIKKENS е с 217-годишна история на водещ в света производител на лако-бояджийски материали. И двете фирми принадлежат към многонационалния химически концерн Akzo Nobel, обединил още такива известни марки като Lezonal, Glasurut и др.

С две думи, боите с тези марки са най-доброто, което се предлага на световния пазар, и то съответно има своята цена. Повечето от тях са бели на цвят, като магазинът разполага със специален тониращ автомат. Цветът се подбира по каталог с 1200 цветови нюанса, който е на разположение на клиентите. С помощта на подбрани чрез компютърна програма добавки тониращият автомат прецизно дозира необходимите количества оцветители измежду 12 основни цвята. След това боята и тониращите съставки се размесват с помощта на специална вибрационна машина, докато се получи напълно хомогенен разтвор. В магазина се тонират всякакви видове бои – латексни, алкидни, различни лакове, включително и байцлакове за дърво. Достатъчно е да изберете боята и желания цвят от каталога. Тук се тонират и автоемайллакове, като практиката е да се свали капачката на резервоара за гориво и по нея да се определи цветът.

Най-силно впечатление обаче прави колекцията бои на SIKKENS и Levis за вътрешно боядисване или по-вярната дума в случая е декориране. Това виждане сме илюстрирали с част от образците на декоративни покрития, които показваме. Все пак те дават доста бледа представа за изключителния декоративен ефект на оригиналните покрития, защото не могат да предадат достатъчно вярно фината грапава структура, перления ефект или ефекта на прозрачност между слоевете боя.

Общото между всички бои е, че дават висококачествени покрития, силно устойчиви на триене и миене – до 5000 цикъла! Освен това те пропускат свободно водните пари и не пречат на стените „да дишат”. Имат много висока покривност и за постигане на достатъчно плътно покритие са напълно достатъчни два слоя боя. Съхнат бързо и не отделят мирис или каквито и да било вредни за здравето вещества.

Подготовка на основата и инструменти

В зависимост от вида и състоянието им стените трябва да се подготвят преди нанасяне на новата боя. Те трябва да се почистят и обезпрашат, лющещите се пластове от стари бои да се отстранят до основа и повърхността да се шпаклова или китва (в зависимост от дебелината на слоя), за да стане достатъчно равна и гладка. Старите лакови покрития трябва да се шлифоват, за да се премахне повърхностният гланцов слой, и да се измият с миещ препарат. По същия начин се постъпва и при боядисване на леки преградни стени или окачени тавани, облицовани с плочи гипсокартон.

За всички бои е валидно изискването предварително основата да се грундира с подходящия за целта грунд. Подготовката за боядисване включва още покриване на всички околни мебели и пода с полиетиленово фолио, както и облепването на первазите на прозорците и вратите със защитни хартиени самозалепващи се ленти. Така се работи значително по-лесно, без постоянното притеснение, че ще бъдат зацапани с боя. След отлепване на лепенките се получава като отрязана с нож ограничителна линия на боядисаната повърхност.

Основният инструмент за полагане на боите е бояджийският валяк в комплект с пластмасова ваничка за боята и решетка, по която валякът се търкаля. Боята се разнася равномерно върху повърхността й, а излишната се отцежда обратно във ваничката. Освен това за постигане на различни декоративни ефекти се използват пердашки – пластмасови или от неръждаема стомана, дунапренови валяци с профилна повърхност, валяци с изкуствена гюдерия, с нагънато полиетиленово покритие, специални ръкавици, гъби и, разбира се, четки. Боите могат да се нанасят чрез шприцоване с пистолет, но трябва да се има предвид, че става дума за специални пистолети, които разпръскват боята под високо налягане – 160–180 bar, а не с помощта на сгъстен въздух, както е при обикновените бояджийски пистолети. Поради това този метод е приложим за професионално боядисване.

Всеки от тези инструменти придава различен декоративен вид на покритието. За всяка от боите се препоръчват подходящите за нанасянето й инструменти, но това съвсем не означава, че предписанията са догма и няма място за индивидуални решения. Всъщност именно декоративните бои предоставят най-широки възможности за творческа изява и неповторима декорация на всяко помещение.

Levis Deco Arena

Това е боя за вътрешно боядисване, която дава покритие с изключително приятна за окото ситнозърнеста кадифена повърхност. Предлага се в няколко основни цвята, които се избират по каталог. За постигане на крайния декоративен вид слоят боя се обработва с маламашка (мраморен ефект), с четка (ефект „четка”) и чрез нанасяне на боята с пистолет (ефект „спрей”).

Преди боята да се нанесе, стените трябва да се грундират – използва се грунд за вътрешни стени Levis Primer Mur Plafon. Той създава подходяща основа за последващо полагане на боите и употребата му се препоръчва за всички бои на Levis.

След като грундът изсъхне, се пристъпва към нанасяне на боята. Това се прави с пердашка от неръждаема стомана. Боята се загребва с шпахтел и се поставя върху пердашката. След това с движения отдолу-нагоре, подобно на фина шпакловка, се нанася върху стената в тънък, равномерен слой. Заглажда се добре, без да се натиска. Полагат се два слоя – вторият се нанася след 5-6 часа, за да може да изсъхне долният. Самата боя съдържа ситни абразивни частички, наподобяващи фин пясък, които придават на повърхността перлена структура. Вследствие заглаждането на повърхността с маламашката се получава т.нар. „мраморен ефект”. При нанасяне чрез шприцоване с пистолет боята трябва съответно да се разреди с добавяне на 5–10% от масата с абразивни частички и вода.

Боята може да се нанася и с помощта на бояджийски валяк. Докато повърхността е още мокра с широка четка и кръгообразни движения се получава релефна повърхност.

SIKKENS Alpha Elegance

Многослойна декоративна система, която дава матово покритие с нежен, полупрозрачен оттенък на един или няколко цвята. Особено силно въздействащи са покритията с т.нар. „перлен ефект”, които се променят в зависимост от ъгъла, под който се гледат и под който пада светлината. Самата боя съдържа фини минерални твърди съставки, които придават повърхностната грапавост на покритието. Има гъста консистенция и се предлага бяла на цвят, като по желание се тонира по каталог.

Основата се обработва предварително, като се стабилизира при необходимост с Aquafix, неравностите се запълват и шпакловат с Alpha Muurplanmuur и се грундира с Alpha Muurprimer.

След това се прави основа, като с дълговлакнест валяк се нанася първият слой Fondo per Elegance, разреден с до 10% вода. Изчаква се малко да позасъхне (времето зависи от температурата и влажността на въздуха в помещението), след което се изпердашва чрез кръгообразни движения с пластмасова пердашка. За да не залепват частички от боята върху пердашката и да оставят по-груби следи върху повърхността, тя се почиства периодично с влажна гъба. Така обработената повърхност се оставя да изсъхне за около 4–6 часа. По същия начин се нанася и обработва и вторият, този път по-плътен слой Fondo per Elegance. Отново се изчакват 4–6 часа, докато изсъхне.

Сега вече може да се положи и връхният слой от Alpha Elegance. Това се прави с късовлакнест валяк. С влажна синтетична гъба или синтетична гюдерия боята се разнася с равномерни кръгови движения. Възможно е двете операции да се съчетаят в една и нанасянето на боята да се извърши с гъбата. Така завършеното покритие трябва да съхне поне 4 часа. За получаване на по-плътни и наситени тонове може да се нанесат още един-два слоя Alpha Elegance. Ако пък желаете покритието да бъде оцветено в по-бледи нюанси, базовата боя Alpha Elegance може да се смеси с безцветната съставка Incolor. Желаният краен цвят се получава чрез тестване от няколко опита.

Боята е оцветена и същевременно е полупрозрачна – през нея прозира покритието от долния слой. Поради това е възможно комбиниране между цвета на декоративния слой и на основата.

За постигане на силно впечатляващия перлен ефект като последен слой се нанася Alpha Elegance – равномерно върху цялата повърхност с късовлакнест велурен валяк или влажна синтетична гъба. Същият ефект може да се постигне и чрез нанасяне като последен слой на перления лак Madre Perla. Така още по-ярко се подчертава декоративният ефект, получен от прозиращия слой боя Sikkens Alpha Elegance.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото