В категории: Брой 5-6/2003, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Монтиране на окачени тавани – монтажна система DONN DX

Окачените тавани безусловно и безвъзвратно овладяха представителните офиси и обществените сгради. Причините за това са няколко. Разнообразието от декоративни пана по повърхностна структура и цвят е толкова голямо, че позволява на архитектите да надхвърлят и най-смело очертаваните граници на творческата си фантазия. При това, щом възникне необходимост, паната с лекота може да се подменят с нови, без да се променя носещата конструкция.

Освен безспорните си естетически предимства окачените тавани имат и ред чисто практически преимущества пред класическите решения. Те позволяват лесно изграждане на най-различни по форма начупени тавани, било за постигане на декоративен ефект, или пък за преодоляване на някоя даденост или недостатък в строителната конструкция. При тези тавани между декоративните пана и истинския монолитен таван на помещението остава немалко свободно пространство, което може да се окаже незаменимо за прокарване на въздухопроводи за климатичната инсталация, както и на различни тръби и проводници. Към това трябва да добавим, че преобладаващата част от паната са специално проектирани и произведени с оглед да изпълняват ролята на шумоизолатор. Окачените тавани предоставят отлична възможност за монтиране на всевъзможни вградени осветителни тела, решения с много предимства. Списъкът продължава с възможността окачените тавани да изпълняват ролята и на топлоизолация откъм тавана на помещенията.

Накрая ще добавим, че съвременните конструкции правят изграждането на окачени тавани лесна и безпроблемна задача, която е по силите и на неспециалисти.

Всичко това е причина този вид тавани да стават все по-предпочитани и в жилищното строителство, стига, разбира се, архитектът да е оставил предвидливо достатъчна височина на помещенията.

Според нас най-неоценимо е приложението на окачените тавани при реконструкцията на стари сгради, някои от които, строени на парче през минали безпарични времена, са с толкова криви и неравни междуетажни плочи, че измазването им по класическите способи е невъзможно.

За да илюстрираме технологията на монтаж, избрахме окачените тавани на световния лидер в тази област – американската фирма USG Interiors. Нейната окачваща система DONN DX се сочи от специалистите като най-успешно продаваната и най-широко използвана в строителната индустрия. Тя има няколко модификации, като всички се характеризират с естетичен дизайн, здравина, бърз и лесен монтаж. Възторг у монтажниците предизвиква уникалният механизъм за съединяване на носачите само с две ръце и без използване на помощни инструменти – системата Quick-Release. Със същата лекота, отново без инструменти, носачите могат да се демонтират и след това – отново монтират. Окачващата система DONN DX осигурява правилни геометрични форми на модулите, здрава и стабилна връзка между носачите и висока устойчивост на цялата конструкция.

Производствената програма на монтажните системи DONN DX предлага широка гама от стилово разнообразни профили и цветове. Всички системи са напълно съвместими с акустичните пана, произведени от USG, както и с пана на други производители на окачени тавани.

DONN DX 24

Тази е най-широко използваната система за монтиране на окачен таван. Тя предлага максимална икономичност, има бърз и лесен монтаж. Видимата част на профила е с широчина 24 mm. Напречните носачи се предлагат в два варианта в зависимост от вида на сглобката – сглобка посредством стъпка и сглобка на откос (butt cut). И в двата случая напречните носачи се съчетават с главния носач.

DONN DX 15

С по-тясната видима част на профила (15 mm) окачващата система DONN DX 15 допринася за създаването на елегантен и изчистен дизайн на окачения таван.

DONN Fineline DXF

Окачващата система DONN Fineline DXF има тясна вътрешна фуга, която създава оригинален визуален ефект, открояващ акустичните пана. В същото време профилите DONN Fineline DXF остават почти незабележими в общия вид на тавана.

DONN Meridian DXM

Заоблените фуги на профилите DONN Meridian DXM създават усещане за мекота и уют.

DONN DP Bandraster

Монтажната система DONN DP Bandraster предлага главни носачи с широчини на профила 50, 75, 100, 125 и 150 mm. Може да се използва за монтаж в коридори (като паралелен бандрастер) или за стандартни помещения (като кръстосващ се бандрастер). Може да бъде изпълнен и полускрит монтаж в комбинация с DONN DX 24.

По-долу са показани конструкцията и технологията за монтиране на системата DX 24.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото