В категории: Брой 5-6/2003, Електроника

Охрана чрез видеонаблюдение

Всяка година по време на летните отпуски мнозина заминават на почивка със свито сърце. И не без основание, защото мисълта им все ги тегли към дома – към сигурността на жилището или офиса, към съвсем реалната заплаха собствеността им да стане плячка на апаши, пардон, на криминално проявени лица, както гальовно наричат у нас този тип хора. Затова повечето врати на жилищата ни заприличаха на блиндиран вход към противоатомно скривалище, а прозорците, особено на по-ниските етажи, са окичени с масивни метални решетки.

Частично спасение са различните по сложност, цена и степен на съвършенство електронни охранителни системи. Но при едно условие – да са свързани чрез високочестотен предавател към някоя охранителна фирма – било най-популярната засега СОТ 161, към държавния СОД или друга. В повечето случаи охранителните екипи реагират бързо и в интервал от няколко минути пристигат на обекта, от който е подаден сигналът за аларма. Все пак реакцията им не може да бъде светкавична, а в случай на задръстване по улиците, на паднал сняг и поледица в планинска местност, това време се удължава. От своя страна крадците са станали по-чевръсти и съумяват за три-четири минути да претършуват всичко, което им попадне под ръка и бързо-бързо да офейкат. Щетите могат да бъдат силно ограничени, като електронната охранителна система се съчетае с различни средства, които да възпрепятстват или забавят проникването в жилището и достъпа до по-ценни предмети.

Много добър ефект има и съчетаването на охранителната система със система за видеонаблюдение. Така не само имате възможност във всеки момент да наблюдавате площадката пред входната врата или улицата пред плътната дворна порта, да контролирате отдалечени помещения, а най-вече да разполагате с пълен видеозапис на събитията в жилището или офиса ви през цялото денонощие и най-вече, когато сте извън тях. Така даже и най-бързите крадци няма да избегнат заснемането на видеофилм и впоследствие да бъдат разпознати.

Тези системи, естествено, не са новост, но доскоро техните обективи можеха да се видят само в луксозни офиси, банки и въобще на места, центрове на благосъстояние. Високата цена на системите за видеонаблюдение в голяма степен обезсмисляше тяхното приложение в дома, защото тя, в известна степен, трябва да отговаря на стойността на охраняваното имущество.

Бързото развитие и поевтиняване на компютърната техника направи възможно създаването на евтини и същевременно ефективни системи за видеонаблюдение, напълно приложими и в обикновените жилища. Системата е базирана на най-обикновен персонален компютър, който вече не е рядкост за българския дом, а още по-малко за офисите. Според нас изграждането на такава система става все по-лесно и достъпно, защото, даже и при сегашните темпове на развитие на компютърната техника, за година или две компютрите остаряват морално. След този срок те най-често се подменят, независимо че имат още години ресурс и са напълно работоспособни.

И така, как да изградим в жилището, вилата или офиса си система за видеонаблюдение? 23-годишната ни практика в издаването на „Направи сам” ни е научила, че не е възможно човек да знае и да може всичко. Важното е да знае кого да попита, кой е най-достоверният източник на информация.

В областта на системите за видеонаблюдение въз основа на персонален компютър това, според нас, е известната столична компютърна фирма Комел Софт Мултимедиа. Характерно за нея е, че предлага голямо разнообразие от стоки в областта на компютърната техника и електрониката, много от които не могат да се намерят на друго място. Фирмата има много силно развито направление в областта на проектирането, изграждането и експлоатацията на системи за видеонаблюдение.

Затова потърсихме помощта на нейни специалисти, като ги помолихме да споделят опита си при изграждане на системи за видеонаблюдение по най-лесния и с минимални средства начин.

И така, какво е необходимо за изграждане на малка система за видеонаблюдение с до шест видеокамери? На първо място това е персонален компютър, при това от доста нисък за съвременното ниво клас – процесор Pentium, с тактова честота, не по-малка от 266 MHz, оперативна памет 128 Mбайта и дисково пространство поне 10 Гбайта. Това е съвсем скромна система, която на практика вече е излязла от употреба, а на старо не струва повече от 120–150 USD. Най-съществен е изборът на специализирана цифрова платка и на самите видеокамери. Ако се нуждаете от система с по-голям брой точки за наблюдение, най-добре е да се консултирате с фирма, специализирана в изграждането на системи за сигурност. Ако обаче шестте камери са ви достатъчни, безпроблемно ще може да се справите със задачата и със собствени сили.

Първото, което трябва да направите, е реална преценка на обстановката, възможните слаби места, които бихте желали да наблюдавате, подстъпите към тях и т.н. Вие най-добре познавате своя бизнес и никой, дори професионалистът не може да свърши тази работа по-добре от вас. Направете скица на обекта с точните размери, за да можете да се консултирате и с продавача, когато избирате камерите.

Сърцето на системата за видеонаблюдение е цифровата платка, която преобразува аналоговия сигнал от камерите в цифров и го записва на твърдия диск, като го подрежда хронологично според реда на приемане. Обикновено системите за видеонаблюдение позволяват да се прави запис, само когато в обсега на съответната камера сензорите са установили наличие на движение. Всъщност това е единственият начин да се побере видеоинформацията за цели две седмици (колкото, например, трае една нормална отпуска) върху толкова малко дисково пространство (10-20 Гбайта). Проблемът лесно може да бъде решен чрез монтиране на по-голям твърд диск, като се има предвид, че цената на диск с капацитет 80 Гбайта вече е паднала до около 80 USD.

Някои от цифровите платки за видеонаблюдение позволяват да се записва и звук в синхрон със записа на камерите, като практиката е показала, че това е голямо предимство – например да прослушате разговорите на крадците помежду им, откъдето може да узнаете и техните имена.

Безспорно най-популярни към момента са цифровите платки на фирмата GeoVision Inc. и това не е случайно. Системите на GeoVision са лесни за настройка и предлагат пълен набор от средства за отдалечено наблюдение – включително чрез модем по телефона или чрез Интернет. Иначе казано, независимо в коя точка на страната или в чужбина се намирате, може да имате визуална връзка и да виждате охранявания обект.

В зависимост от броя на камерите, които се обслужват, скоростта на запис, поддръжката на звуков канал и т.н. цената на платките варира от 300 до 1000 лв. Тъй като често изборът е свързан с наличния бюджет, ще се въздържим от съвети, но при всички случаи е по-добре да прецените избора си така, че системата да има резерви за бъдещо разширяване, защото след време със сигурност ще имате нужда от повече камери.

Най-деликатната част от задачата при изграждане на системата за видеонаблюдение е изборът на подходящи камери. От тях в най-голяма степен зависи какво и как ще се вижда на екрана на монитора. Камерите могат да бъдат разделени по няколко основни признака – черно-бели/цветни, за вътрешен/външен монтаж, ниско- (12V, 24V) и високоволтови (220V).

Когато става въпрос за камери, които ще наблюдават търговски площи и много непознати хора, задължително трябва да се избере цветна камера. Цветното изображение носи много информация, която впоследствие би се оказала крайно полезна. От друга страна черно-белите камери по правило имат по-висока светлочувствителност и работят по-добре в сравнително тъмни помещения. Ако искате камерата да „вижда” и в пълна тъмнина (например в склада или подземния гараж през нощта), то трябва да купите и подходяща за тези условия видеокамера, която работи с инфрачервена светлина.

За камерите, които ще наблюдават пространства извън сградата (паркинги, витрини или двора), ще трябва да предвидите и кожуси, в които да бъдат поставени. Така те ще бъдат защитени срещу влагата, прах, както и от студа през зимата. Добре е да се прецени доколко самите камери биха могли да станат обект на атака и съответно да ги поставим на места, които хем да позволяват добър оглед на терена, хем да бъдат на недостижима височина или защитено зад решетки място.

Запомнете също, че е добре камерите, разположени отвън, да се „пазят” една друга. Когато изборът на място за поставяне на камерата е ограничен от конструкцията на сградата или по друга причина, може да се прибегне до използването на камери, чиито кожуси са специално защитени от посегателства (устойчиви на удар, трудно се демонтират без специални инструменти и т.н.).

Системите за видеонаблюдение се изграждат, като се използва коаксиален кабел – 75 Ом. Професионалистите използват BNC накрайници, които се поставят на кабела с помощта на специални клещи, но вие можете да използвате куплунги BNC, които се поставят и без помощта на специални инструменти. Това става малко по-бавно, но със сигурност е достатъчно надеждно. За захранването на самите камери е добре да се използва кабел със сечение, не по-малко от 0,75 mm². Ако камерите сe захранват с 12V, то спокойно може да използвате захранването на самия персонален компютър (черно (–) и жълто (+) са цветовете на съответните проводници).

Когато всичко е готово и вече работи, не забравяйте да поставите предупредителни надписи на видни места в обекта, например: „Обектът се охранява от 24-часова система за видеонаблюдение”. Така ще респектирате злосторниците и ще разширите ефекта от работата на охранителната система.

Б.Р. Статията е от 2003 г. и за актуална информация в този изключително бързо развиващ се сектор на електрониката посетете сайта на Комел Софт Мултимедия.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2003, Електроника

Ключови думи


 
към началото