В категории: Брой 7-8/2011, Мазилки и бои, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

„Кофа“ за почистване на бъркалки

Всеки, който е работил с електрически миксер за строителни разтвори, знае, че лесното и бързо разбъркване има и своята не особено приятна страна – след всяко разбъркване или преди по-продължително прекъсване на работа бъркалката трябва да бъде старателно почистена от полепналия върху нея разтвор и измита с вода. Дори и продължителното й въртене в кофа с вода само частично се справя със задачата, а водата със сигурност ще бъде разплискана встрани. Когато човек бърза да работи с приготвения разтвор, и особено, когато времето за това е ограничено, най-често оставя миксера встрани до следващото му използване. Резултатът е, че след няколко часа работа, без периодично основно почистване, полепналият разтвор се втвърдява и започва да задържа още повече пресен разтвор върху повърхността на бъркалката. В края на деня тя е натежала значително, а и вече не работи така ефективно. Остави ли си в това състояние още едно денонощие, почистването й става задача с повишена трудност – стъргането с шпахтел се отдава трудно, налага се изчукване с острия връх на малко чукче, дори може да се наложи използване на „тежката артилерия“ – стоманена ротационна четка, закрепена в патронника на бормашина или в малка ъглошлайфмашина. Четката върши добра работа, ала вдига голяма пушилка и има опасност от нея да изхвърчат откъснати твърди телчета. Предпазните очила за задължителни, а и маската пред носа – също. Твърдата четка добре и сравнително лесно почиства повърхността на лопатките, но не може „да бръкне“ в ъглите, образувани при съединяването на краищата им с основните пръстени на бъркалката. Тук отново се налага изчукване на ръка.

Споделяме своя изстрадан опит, познат до болка на всеки професионален майстор, за да подчертаем силния интерес, който предизвиква една новост в производствената програма на Collomix – устройство за почистване на бъркалката от полепналия разтвор. Естествено, не сме го изпробвали, ала на фирма, тясно специализирана в производството на машини и инструменти за разбъркване на разтвори, със сигурност може да се вярва.

На външен вид устройството прилича на здрава пластмасова кофа с обем 30 l и масивен капак с отвор в средата. Той е оразмерен за бъркалки с диаметър до 160 mm. Това което не се вижда отвън е системата от четки, закрепена към капака. Те са изработени от високо устойчив на изтриване и скъсване материал. Работата с устройството е много проста. Кофата се напълва с вода, замърсената бъркалка се промушва през отвора и миксерът се включва за няколко секунди. Четките и водата свършват останалото, а бъркалката излиза напълно почистена – стига това да се прави сред всяко разбъркване. Капакът също така не позволява на завихрената в кофата вода да се разплисква навън.

 

За допълнителна информация и покупки на продуктите на Collomix посетете сайта на „Ташев-Галвинг“ ООД.

 

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото