В категории: Брой 7-8/2011, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Лек настолен циркулярен трион за домашната работилница

След като представихме първата машина от професионалната серия Skil Masters – накланящ се циркулярен трион, сега да видим какво ново предлага в същия този пазарен сегмент концернът Robert Bosch в двете основни направления – любителска и професионална техника с марката Bosch.

Най-напред ще представим циркулярния трион PCM 7S, който бе пуснат на пазара през април т.г. С него Bosch допълва своята любителска серия от вече четири модела такива машини. С новия PCM 7S компанията предлага на домашните майстори накланящ се циркулярен трион, чийто режещ агрегат може да се изтегля за увеличаване на широчината на рязане. Същевременно машината е силно олекотена – тежи само 11,8 kg. Ниското тегло, компактната форма и удобната за държане ръкохватка, чието местоположение е съобразено с центъра на тежестта на висящата машина, в максимална степен улесняват нейното пренасяне. Това е несъмнено предимство и за домашния майстор, защото освен да работи в жилището и вилата си, той безпроблемно може да сложи машината в багажника на автомобила и на място, в склада за строителни материали, да разкрои дългите дъски или гредички по необходимите размери, побиращи се в колата, вместо да търси камион за превоза им.

Новият PCM 7S може да извършва всички операции, характерни за този вид циркулярни триони – напречно рязане под прав или друг ъгъл – до ±47°, рязане при страничен наклон на диска до 45°, комбинирано рязане под ъгъл с наклонен диск, изрязване на нутове с предварително зададена дълбочина.

Циркулярният трион има електродвигател с мощност 1200 W, който при диаметър на диска 190 mm (Standart на Bosch с 40 твърдосплавни зъба) позволява рязане на детайли с дебелина до 40 mm. Чрез изтегляне и хоризонтално плъзгане на режещия агрегат максималната широчина на рязане достига 220 mm, което е достатъчно за типичното майсторене в дома, вилата и градината – направа на дъсчени подови вътрешни и външни настилки, на стенни обшивки и т.н.

Машината има лазерен прожектор, очертаващ линията на рязане. По оригинален начин е решена задачата за осигуряване на по-голяма опорна площ за рязаните детайли. Вместо типичното решение чрез метални подпори, закрепвани от двете страни на основата на машината, тук се използват две пластмасови „тухлички“, които могат да се скопчват странично помежду си чрез съединение нут и федер тип „лястовича опашка“. Това решение позволява по-гъвкаво разполагане на опорите – симетрично от двете страни, само откъм едната страна или откъм предния край на машината, в зависимост от дължината, широчината и мястото на рязане. Отделените при рязането стърготини се събират в платнена торбичка или се засмукват от свързана към триона прахосмукачка.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото