В категории: Брой 7-8/2011, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Нискобюджетен професионален циркулярен трион на Skil

Инструментите с марката Skil присъстват често в „Направи сам“. Не би и могло да бъде иначе, защото списанието отразява значителния дял, който те заемат на пазара на качествените електроинструменти с основно предназначение домашната работилница. Причина за честото им „гостуване“ при нас също така е характерното за марката необичайно голямо разнообразие от видове електроинструменти и многократно по-голямото изобилие от модели. При това трябва да направим уговорката, че досега сме представяли само любителски инструменти, които наложиха марката такава, каквато я познават българските майстори. В действителност Skil се представя много силно и в сектора на професионалните електроинструменти, нещо, което се приема за съвсем естествено в САЩ (рожденото място на Skilsaw Incorporated през 1924 г.), но все още е почти непознато в нашата страна.

Преди малко повече от две години Роберт Бош ЕООД си постави нелеката задача след машините от любителската серия да наложи на българския пазар и машините от професионалната серия Skil Masters. Освен че този пазарен сектор бе вече пренаселен от всички водещи производители на такава техника, в това число и лидерът Bosch с неговата „синя серия“, задачата бе допълнително усложнена и от връхлетялата света и трайно заседнала у нас финансова и икономическа криза.

Ето защо едва сега изпълняваме даденото в НС 12/2009 г. обещание като да пръв път представяме в списанието машина от серията Skil Master – накланящия се настолен циркулярен трион Skil 3855. Този вид триони принадлежат към групата на полустационарните машини. Те са специализирани за напречно разкрояване на дъски, летви и други детайли предимно от дърво. Еднакво подходящи са и за използване в работилницата, и за пренасяне до място на място, там, където са необходими. Това означава още, че те трябва да са възможно по-компактни и по-леки.

Новият Skil 3855 е в продажба от април т.г. Като проучвахме техническите характеристики и особености на машината, търсейки най-характерното, това което би я откроило сред останалите професионални машини от този вид, стигнахме до извода, че този модел Skil Master е очевидно повлиян от изискванията, които наложи икономическата криза. Производителите от Skil са положили усилия да създадат циркулярен трион на нивото и с всички възможности на професионална машина, към които обаче са добавили и привлекателна цена. Бихме добавили още, че според нас тази е и поредната стъпка в процеса за заличаване на рязката граница между професионалния и любителския класове, позволяваща на по-амбициозните домашни майстори да обзаведат работилницата си с по-качествени, по-производителни, и по-удобни при работа машини, въобще с инструменти, чието притежание да носи и повече удоволствие.

Новият Skil Masters 3855 принадлежи към групата накланящи се триони с подвижен режещ блок, решение, което позволява значително увеличаване на широчината на рязане – в случая до 305 mm. Максималната дебелина на рязане, която зависи от диаметъра на циркулярния диск (Ø216), е 65 mm. Машината има електродвигател с мощност 1500 W. Лазерен прожектор очертава линията, по която дискът реже. Без да е новост, това решение съществено улеснява прецизното рязане. Така се предотвратява необходимостта от няколкократни опити, докато се уцели точно линията. Проблемът в случая е, че при всеки пробен опит често пъти зъбите на диска оставят неизличими следи върху повърхността на рязания предмет. Машината има и осветително тяло със светодиод, което осигурява добрата осветеност в зоната на рязане. Трионът има и механизъм за ограничаване на дълбочината на рязане. Така лесно се изрязват канали с точно зададена дълбочина.

Подобно на всеки трион от този вид и Skil Masters 3855 може да реже при странично наклонeн диск – до 45°. Плотът, към който е закрепен режещият агрегат, може да се завърта в ляво или в дясно за рязане под ъгъл до 45°. Двата наклона могат да бъдат комбинирани и така детайлът да бъде срязан едновременно под ъгъл и под наклон. За най-често използваните стойности при рязане под ъгъл (0°, 15°, 22,5°, 30° и 45°) механизмът за въртене на плота има сачмен фиксатор, който улеснява точното задаване на една от тези стойности.

От двете страни на плота е предвидено да се поставят допълнителни опори, които увеличават дължината на опорната площ и така склонността на дългите и тънки летви да се огъват е ограничена. Към всяка от тези опори може да бъде закрепена подвижна пластина, която служи за ограничител, улесняващ отрязването на повече еднакво дълги парчета. За стабилното закрепване на рязания детайл върху основата се използва подвижна винтова стяга, която може да се постави така, че да пристяга във вертикална или в хоризонтална посока.

И най-подробното описание на техническите характеристики не може да даде достатъчно осезаема представа за разликите между един професионален накланящ се циркулярен трион и подобна машина от любителската серия. По-точна представа дава визуалната информация, поради което сме се постарали да онагледим статията с повече снимки на машината и работата с нея.

Съществената разлика може да се установи, когато човек я пипне със собствените си ръце, когато придобие известен опит, собствено усещане за нейните качества при по-продължителна работа. Значителни различия има в качеството на вложените материали и възли, в масивната и здрава конструкция осигуряваща необходимата стабилна опора и лагеруване на подвижните механизми. При Skil Masters 3855 тази разлика се усеща и по минималното съпротивление и липса на странично биене при плъзгане на режещия апарат (при неговото изтегляне и избутване назад), в липсата и на най-малкия луфт при странично наклоняване на циркулярния диск, по прецизно разграфените скали за странично наклоняване или завъртане на режещия агрегат, така че зададеният ъгъл да съответства точно на реално получения при рязането и т.н. Трябва да се добавят още леко и плавно завъртащият се прозрачен капак, който покрива долната част на циркулярния диск, удобно разположените органи за управление и ергономично оформената ръкохватка. Едва ли е необходимо да споменаваме, че неотменна характеристика на всяка професионална машина е нейната голяма износоустойчивост и дълготрайност, пригодността й за продължителна експлоатация и високо натоварване.

Очевидно накланящият се циркулярен трион е машината, без която не може нито професионалният дърводелец, нито майсторът-любител, който работи за удоволствие и подобряване на средата, обитавана от него и неговото семейство. Този вид циркулярни триони са най-подходящата машина за напречно разкрояване на летви и дъски, когато се съединяват в рамки, при полагане на подови покрития от дюшеме, паркетни дъски или паркетини, при всевъзможни облицовки на стени и тавани с дъски от масивна дървесина или произведени от дървесни материали облицовъчни панели и др.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото