В категории: Брой 7-8/2011, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Ексцентършлайфмашина с антивибрационна система

Bosch пусна в продажба първата ексцентършлайфмашина с ефективно действаща антивибрационна система. Появата на новата шлайфмашина GEX 125-150 AVE Professional е събитие, което заслужава подобаващо внимание, защото се решава един сериозен проблем, който като че ли досега оставаше малко встрани от вниманието на конструкторите на големите производители на електроинструменти. От няколко години насам в стремежа си ръчните електроинструменти да станат по-безопасни за работещия чрез ограничаване, стигащо до елиминиране, на вредното въздействие на предаваните на ръцете вибрации ЕС въведе специална директива (2002/44/CE), която определя 2,5 m/s² като безопасна граница за нивото на вибрациите за всеки електроинструмент. С инструменти, отговарящи на това изискване, може да се работи безопасно без прекъсване през целия осемчасов работен ден.

Въвеждането на тези норми подтикна конструкторите на електроинструменти да разработят и внедрят в новите модели различни решения, водещи до намаляване нивото на предаваните от инструмента вибрации. Вниманието бе основно насочено към ъглошлайфмашините и перфораторите, докато шлайфмашините като че ли останаха по-встрани от „вятъра на промяната“. Очевидно е настанало време да се обърне по-сериозно внимание и на този вид машини и новият модел на Bosch е първата бяла лястовица на тази промяна. Това че антивибрационната система е разработена и внедрена при ексцентършлайфмашина очевидно е съобразено поне с две неща. Този вид шлайфмашини са най-често използваните и най-широко разпространени. Същевременно характерно за тях са доста силните вибрации, породени от ексцентрицитета, с който се върти работният орган – дискът върху който се закрепва шлифоващият лист. Това не може да се избегне, защото именно на това съставно движение на диска – въртеливо, съчетано с кръгово движение с малък ексцентрицитет (диаметър), което се възприема като трептене, се основава принципът на работа на този вид шлайфмашини.

Ето защо конструкторите на Bosch са избрали кардинално решение – премахнато е твърдото свързване на задвижващия механизъм с корпуса на машината и е заменено с еластични връзки, ефективно гасящи вибрациите. Благодарение на това нивото на вибрациите, които се предават на ръцете е спаднало под границата 2,5 m/s². Това означава, че с новата шлайфмашина GEX 125-150 AVE Professional може да се работи пълноценно, на практика без прекъсване, в рамките на целия работен ден без опасност от поява на симптомите на т.нар. вибрационна болест – изтръпване на пръстите и дланите, поява на характерното пълзящо по ръцете „мравучкане“ и т.н.

Отделянето на двигателната част и редуктора на машината от тялото й има и още едно положително въздействие. Така се елиминира влиянието на неравномерно приложения върху двете ръкохватки натиск при държане и водене на машината. Работният диск и лежи плътно, равномерно притиснат върху обработваната повърхност, което води до повишаване на производителността и качеството на работата.

Повърхността на двете ръкохватки е покрита с гумирана материя, което също спомага за намаляване на нивото на вибрациите, прави държането на машината по-сигурно и удобно.

Шлайфмашината има електродвигател с мощност 400 W, като честотата на въртене може да се регулира плавно, с което честота на ексцентриковото движение на диска се променя в границите 11 000–24 000 minˉ¹. Ексцентрицитетът на въртенето е 4 mm и не може да се променя. Интересно решение е машината да се доставя с два работни диска – с диаметър 125 mm и 150 mm. Това са двата общоприети размери за ексцентършлайфмашини.

Това позволява избор на оптимален режим на шлифоване в зависимост от материала и качеството на шлифоване. Така отпада необходимостта от взимане на често нелекото решение за избор на големината на диска при покупката на нова машина.

Предвидени са две възможности за събиране на отделената при шлифоването прах – чрез засмукване от прахосмукачка или събирането й във вграден към машината филтър. Той има впечатляващо голям филтриращ елемент, способен да задържа и най-фините частици прах. Филтърът е разглобяем и събраната прах се изсипва на подходящо място. Теглото на GEX 125-150 AVE Professional е 2,5 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото