В категории: Бани и кухни, Брой 12/2008, Облицовки и настилки, Ремонти

Фугиращи материали на Ceresit с MicroProtect и Aquastatic защита

Че фугите между облицовъчните плочи трябва да се запълнят, това го знае всяко хлапе. Не всеки професионален майстор обаче знае кои са най-добрите за всеки конкретен случай материали, като единственият ориентир в повечето случаи е цветът. И нищо повече.

В действителност използването на неподходящи материали, както и неправилното им прилагане неминуемо дават своя отпечатък, и то най-вече върху външния вид на облицовката.

Запълването на фугите между плочите изпълнява няколко важни функции. Втвърденият фугиращ материал трябва да бъде напълно водоплътен, да не позволява на водата да се просмуква през него и така да прониква зад плочите. Случи ли се това, щетите са неизбежни. Зидът под облицовката все повече и повече ще се овлажнява, което създава условия за развитие на гъбички и други микроорганизми, може да се стигне и до отлепване на плочи. Ако през зимата температурите в зида паднат под нулата, тази влага ще замръзне и отлепването на плочи е неминуемо. Просмукването на влага през фугите, процес, който продължително време не се забелязва, рано или късно ще проличи от другата страна на стената – тапетите ще се отлепят, а мазилката и гипсовата шпакловка ще се подкожушат и ще започнат да се ронят. Появява се миризма на мухъл и гнилост. Когато пък този процес протича в стена, скрита зад гърба на някой шкаф, пробивът на влагата от банята често се установява едва след като мазилката е напълно повредена и за да се ремонтира, е необходимо изкъртването ù до тухла.

Това обаче са само част от бедите, предизвикани от несполучливо подбраните материали и лошото изпълнение. Първият признак, че фугите са запълнени с неподходящ пълнител, е постепенното им потъмняване, което с времето стига до черно. Освен че силно загрозява облицовката, потъмняването не е само козметичен дефект и не е безопасно за хората. То се причинява в резултат на развитието на различни патогенни микроорганизми, иначе казано, на мухъл, плесени и гъбички, които във фугите намират благоприятна за развитието си влажна среда. Тези микроорганизми се размножават със спори, които пък се разпространяват и чрез въздуха, който дишаме. Те от своя страна са източник на алергични заболявания, причиняват възпаление и подуване на лигавицата на дихателните органи, главоболие, обостряне на астматични заболявания и други крайно неприятни състояния, към които са податливи около 30% от хората. Най-вероятно обаче те и не подозират, че източник на техните болежки и неразположение може да бъдат именно влажните и потъмнели фуги в облицовката на банята или кухнята.

Всичко казано за фугите с пълна сила важи и за уплътненията, направени с неподходящи за целта силиконови пасти. Те са незаменими и се използват широко за запълване и уплътняване на различно широки пролуки – между панелите на душ-кабината и прилежащите към нея облицовани с плочки стени, за уплътняване на коритото в душ-кабината, на пролуката между умивалника и стената и т.н. Поради високата им остатъчна еластичност със силиконова паста се уплътнява и фугата между стенната и подовата облицовки. Списъкът с приложения може да се продължи.

На пазара се предлагат уплътняващи пасти от различни производители. Дали е избрана подходящата за експлоатация във влажна среда, си проличава едва след няколко месеца, че и година време, когато повърхността на уплътняващия шев започне постепенно да потъмнява. И грозно, и нехигиенично, и нездравословно. Вярно, напоследък на пазара се появиха препарати, които след напръскване почистват и възстановяват повече или по-малко първоначалния цвят на уплътняващия шев, но най-често се налага оперативно лечение – целият шев се изскубва и след старателно почистване на здраво залепналите остатъци от него, фугата се запълва наново със силиконова паста. Дотук отново наблегнахме предимно на естетическите дефекти при използване на неподходяща уплътняваща паста. Оцветяването и тук се дължи на споменатите вече микроорганизми, причинители на болестни състояния у хората.

След всичко казано е логично да потърсим и решение на проблема. Като лидер в производството на продукти на строителната химия, за своите системи за лепене на плочи, съобразени с вида на основата и специфичните условия на експлоатация на облицовката, концернът Henkel предлага с марката Ceresit материали, които в най-голяма степен способстват за избягване на посочените проблеми. Характерно за тях е, че в състава им са включени специални съставки, наречени обобщено MicroProtect. За разлика от обикновените пълнители за фуги или силиконови пасти материалите, носещи знака MicroProtect, възпрепятстват захващането и силно потискат развитието и размножаването на патогенните микроорганизми. По-просто казано, фугите, запълнени с пълнители или силиконова паста с качествата на MicroPrоtect имат, над трикратно по-висока устойчивост срещу образуване върху тях на налепи от мухъл и плесени и в същата степен потискат тяхното развитие.

Друго ценно качество на новите пълнители за фуги Ceresit е способността им не само да са водоплътни, а и да не задържат водата, да я отблъскват, поради което водните капки бързо се стичат, а не се задържат върху фугите. Повърхността на фугите, запълнени с такъв материал, е немокреща се за водата, поради което вместо да се разлива, тя образува капки, които по-лесно се стичат.

И така стигаме до същината на статията. Кои от новите материали на Ceresit притежават описаните дотук качества.

Ceresit CE 40 Aквастатик

Това е пълнител за фуги с широчина до 5 mm. Предназначен е за облицовки с керамични, стъклени и каменни плочи. Употребата му за фугиране на облицовки от мраморни плочи не се препоръчва, защото малко или повече мраморът прозира, а фугиращият разтвор може да предизвика нежелано оцветяване по краищата на плочите. Специално за фугиране на облицовки от мраморни плочи се използва Ceresit CE 42. Ceresit CE 40 Aквастатик се използва предимно за фугиране на облицовки в мокри помещения – облицовка на душ-кабини, които контактуват с една или повече стени, на стените и пода в бани, в кухни и т.н. Благодарение на описаните вече специфични качества – Aquastatic и MicroProtect, запълнените с него фуги са водонепропускливи, отблъскват, а не задържат водата, имат гладка повърхност и не променят цвета си поради образуване на налепи от мухъл и плесени.

Друго важно качество на материала е, че след втвърдяване той запазва висока остатъчна еластичност, което го прави подходящ за облицовки върху критични основи – подово отопление, гипсокартон и гипсфазер, дъсчена настилка. По същата причина Ceresit CE 40 Aквастатик е подходящ и за фугиране на облицовки, разположени на открито, т.е. на слънчево греене и зимни студове. Запълването на фугите с Ceresit CE 40 Aквастатик се извършва така, както и с всички останали материали за фугиране. Предварително разбърканият с вода гъст пастообразен разтвор се вкарва до запълване на фугите с помощта на гумен шпахтел или гребло (при по-големи по площ подове), които се движат диагонално спрямо фугите. След около 15 min облицовката се почиства с влажна гъба, а след още няколко часа останалият върху плочите прахообразен налеп се изтрива с чиста суха и мека кърпа.

Ceresit CE 43 Aквастатик

Макар и с малко този материал се различава от Ceresit CE 40 Aквастатик, което го прави особено подходящ за запълване на по-широки фуги – до 20 mm. За да не се напука, той съдържа специални фибри, които изпълняват ролята на армировка. По своите водоотблъскващи качества, потискане развитието на микроорганизми и висока остатъчна еластичност след втвърдяване, този материал не се различава от предишния. Поради това негови типични приложения са фугиране на открити тераси и балкони, както и за облицовка на басейни – от дълбочина 60 cm към дъното.

И при двата пълнителя върху завършената подова облицовка може да се стъпва най-рано 5–9 часа след запълване на фугите. Пълната водоустойчивост на облицовката се постига след 5 дни.

Ceresit Silikon Sanitary CS 25

Това е третият материал, без който изпълнението на облицовки в банята или кухнята е невъзможно. За приложението на силиконовите пасти за запълване и уплътняване на най-различни фуги, при което запазването на висока еластичност на шева е от съществено значение, вече стана дума в началото на статията. Ceresit CS 25 e именно такъв материал. Той притежава защитните свойства MicroProtect, поради което върху него на практика не се отлагат и развиват налепи от мухъл и плесени. Той има много добра адхезия към керамика, стъкло, порцелан, емайл и други материали, използвани при производството на уреди и материали за изграждане и обзавеждане на банята или кухнята. Специално споменаваме кухнята, защото освен при облицовката с плочи на стената зад мивката и печката, силиконова паста се използва още за залепване и уплътняване на умивалника към плота на шкафа, в който е вграден. Това важи и за шкафовете с умивалник в банята. В повечето случаи те се продават в разглобено състояние и за щастливия собственик и домашен майстор едновременно остава удоволствието и отговорността да ги сглоби и монтира.

Ceresit CS 25 е материал, устойчив на влиянието на ултравиолетовите лъчи, поради което също така успешно може да се използва и на открито. Необходимо е да се има предвид, че в процеса на вулканизацията му се отделя оцетна киселина, чиято специфична миризма се долавя от обонянието. Поради това тази силиконова паста не е подходяща за уплътняване на метални предмети, които са податливи на корозия, за лепене и уплътняване на аквариуми, мрамор и други видове естествен камък, защото може да причини промяна на цвета им. Същото се отнася и за лепене на огледала, защото може да повреди амалгамата върху гърба им, за основи от бетон, циментови замазки, цименто-варови мазилки. Това са все материали, които реагират с оцетната киселина.

Повърхностите, които ограждат фугите, трябва да бъдат добре почистени и обезмаслени, както и да са сухи. От двете страни на фугата по нейното продължение се залепват предпазни хартиени ленти (1), които определят широчината на силиконовия шев и предпазват околните повърхнини от зацапване. Върхът на флакона със силиконовата паста се прерязва, накрайникът се завива, върхът му се прерязва под ъгъл и флаконът се поставя в пистолета за шприцоване.

Техниката при запълване на фугата основно се свежда до равномерно изтласкване на пастата и съобразена с това скорост на движение на накрайника, през който тя изтича (2). Ако натискът върху буталото не е равномерен, силиконовата паста се напластява на вълнички. Когато движението не е равномерно, шевът се получава или прекалено дебел, или пък тънък.

След като фугата се запълни, излишната паста се отстранява със специален инструмент, наподобяващ изработена от специална пластмаса чаена лъжичка (3). В краен случай вместо него може да се използва и обикновена лъжичка, а ако челният ù ръб се изостри, още по-добре. Едновременно с това повърхността на шева се заглажда грубо.

Веднага след оформяне на повърхността на силиконовата паста във фугата двете защитни ленти се отлепват и отстраняват. Ако това се забави, при отлепването на лентите има опасност краищата на шева да се повдигнат и тук-там разкъсат.

Следващата и завършваща операция е окончателното заглаждане на повърхността на още пресния шев. Майсторската практика е това да се направи чрез прекарване на показалеца на ръката по продължение на фугата (4). По този начин обаче е почти невъзможно да се получи напълно равна повърхност на уплътнителния шев. Затова окончателното заглаждане на шева е по-добре да се направи с някой от специализираните за целта инструменти. В този случай шевът предварително се напръсква с разтвор на течен перилен препарат, който предотвратява полепване на силиконовата паста върху пръста или инструмента, улеснява плъзгането им и така повърхността на шева става съвсем гладка.

Значително по-добро решение е окончателното оформяне на шева и неговата повърхност да се извърши със специален шаблон (5), като показания тук комплект на Henkel. Той съдържа два шаблона от тефлон, върху чиято повърхност пастата не залепва. При работа с такъв шаблон не е необходимо предварително мокрене с перилен препарат. Това също е предимство, защото върху намокрената повърхност на плочките силиконовата паста не залепва и по краищата на шева може да останат недобре залепени участъци.

Шаблоните са едновременно твърди и еластични, което позволява лесно изтегляне на прави и с еднаква дебелина шевове. Пастата по краищата бива притисната плътно върху ограждащите фугата повърхности и залепва по-сигурно. Същевременно избилата встрани излишна паста бива почти изцяло обрана от ръбовете на шаблона, което пък улеснява почистването на тези места. Кантовете и ъглите на шаблоните са оформени така, че да позволяват изтегляне на различни по форма (права, вдлъбната или изпъкнала) и широчина фуги. Шаблонът може да се прекара неколкократно по фугата до окончателното ù довършване. В случай че първоначално шприцованото количество силиконова паста не е достатъчно за нейното запълване, може да се добави нова и шевът да се оформи окончателно с шаблона.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Фугиращи материали на Ceresit с MicroProtect и Aquastatic защита”

анелия георгиева | септември 16th, 2013 at 12:31 pm

След нанасяне на Ceresit silikon sanytary cs25 по ъгли на изградена вана се появява мухъл след около 3 месеца. Какъв по-устойчив материал да използваме върху фугата в ъглите ?
Благодаря.

„Направи сам“:
От „Хенкел България“ препоръчаха да използвате уплътняващия материал Ceresit Easy for You.

Димитър | юли 7th, 2014 at 9:48 am

От къде мога да си закупя тефлонови шаблони.

„Направи сам“:
За съжаление не можахме да открием търговска фирма, която към момента внася и продава показаните в статията шаблони.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото