В категории: Актуални статии, Брой 7-8/2011, Водопровод и канализация, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Избор на триончета за саблен трион

Поставяйки точката в края на статията за новите саблени триони на Bosch GSA 1300 PCE и GSA 1100 E, у нас се загнезди убеждение, че работата не би била завършена, ако не допълним темата с преглед на триончетата, с които работят този вид триони. Защото именно от тях в много голяма степен зависят възможностите за рязане на различни материали. Оттук и сферите за приложение на електрическия трион, производителността и качеството на рязане. Задачата ни да направим такъв преглед бе улеснена от факта, че Bosch е не само водещ производител на електроинструменти, но също така и на инструментите, с които те работят – триончета за цялата гама електрически триони (саблени, прободни, тандем-триони и др.), свредла за метал и дърво, свредла и боркорони, шила и длета за пробиване и къртене в строителни материали и много други. Високото качество на тези инструменти и унификацията на системите за захващане към машината обясняват голямото им търсене не само за електроинструментите на Bosch, но и за всички останали марки.

Само каталогът с триончета за саблени триони от най-разпространеният вид с универсална опашка, чрез която те се закрепват към машината, наброява 29 страници. Всеки, който се интересува може да избере необходимите му триончета от българската Интернет страница на Bosch, а ние ще улесним този нелек поради голямото многообразие избор, като хвърлим светлина върху основните групи триончета според специализацията им за рязане на различни материали.

Най-общо казано триончетата се подбират според вида на рязания материал, желаното качество на срязване, дебелината на материала и начина на рязане – праволинейно или криволинейно. Групирани са най-вече според вида на материала, за чието рязане са предназначени. За по-лесно разпознаване триончетата във всяка група имат характерно оцветяване и наименование, а в каталозите се използват лесно разбираеми пиктограми, обозначаващи вида на материала, вида и качеството на среза, и др.

Триончета за рязане на мека и твърда дървесина без пирони

Те са оцветени в сиво и са изработени от въглеродна стомана (HCS).

basic for Wood – триончета с универсално предназначение за грубо рязане на дървесни материали. S 617 K и S 1617 K са подходящи също за рязане на клони на живи дървета (съответно с дебелина до 100 и 200 mm), а моделът S 1111K – на дърва за огрев с диаметър до 175 mm. Триончето S 617 K е подходящо за криволинейно рязане, както и за врязване в материала, чрез пробиването му с върха на триончето.

progressor for Wood – тези триончета с променяща се височина на зъбите са предназначени за рязане на дъски и греди с дебелина до 150 mm, на плочи от дървесни частици и MDF плочи с дебелина от 6 mm до 60 mm, на материали от пластмаса с дебелина до 150 mm. Режат лесно, бързо и чисто.

top for Wood – тези триончета имат специално шлифовани зъби. Моделът S 644 D е предназначен за рязане на детайли за дървени конструкции, включително за стени, с дебелина до 100 mm, на плочи от дървесни частици и плочи MDF с дебелина 6–60 mm, на пластмаси. Подходящ е за врязване в материала чрез пробиване на отвор с върха на триончето. Триончето S 1531 L е подходящо за грубо рязане, включително на клони с дебелина до 190 mm, както и на дърва за огрев със същата дебелина. S 1542 K е специализирано за рязане на дърва за огрев, включително с висока влажност, при дебелина до 190 mm.

Триончета за рязане на дърво и метали

Тези триончета са биметални (стомани HCS и HSS), което им придава висока износоустойчивост и голяма гъвкавост. Те са оптимално решение при рязане на дъски и греди за кофражи, покривни и други конструкции, които се употребяват неколкократно и поради това неизбежно съдържат набити в тях стоманени пирони. Режат с лекота както дървото, така пироните, които им се изпречат. Триончетата са оцветени в бяло.

flexible for Wood and Metal – характеризират се с голяма устойчивост на счупване и висока дълготрайност. Подходящи са за рязане на дървени детайли (с дебелина 100–175 mm в зависимост от модела на триончето) с набити в тях стоманени пирони, ламарина и метални тръби, алуминиеви профили с дебелина от 3 mm до 12 mm. Има и модели, които в добавка режат още детайли от стъклопласти и епоксидни смоли с дебелина до 150 mm.

progressor for Wood and Metal – този вид триончета имат същото универсално приложение. Поради специалната геометрия на зъбите с променяща се височина, те се отличават с по-висока скорост на рязане. Подходящи са също така за рязане на плочи от дървесни частици с обща дебелина до 150 mm.

heavy for Wood and Metal – както говори наименованието, това е специална серия, предназначена за рязане при тежки условия на работа, триончета, позволяващи стабилна и бърза работа. Особено подходящи са за премахване на стари каси на прозорци и врати, за изрязване на отвори в дървени стени при спасителни работи. Има модели (например S 1411 DF, S 1210 VF), които позволяват рязане на греди и стени с дебелина до 250 mm, други пък (S 711 D) са подходящи за криволинейно рязане, има и триончета (S 611 DF), пригодени за врязване в материала чрез пробиването му с върха.

Триончета за рязане на метали

Тази група триончета, оцветени в синьо, е най-многобройна. Всички, с изключение на endurance for Cast Iron с диамантни зърна, са биметални. Новост при биметалните триончета е серията heavy for Metal, които се отличават със специална патентована геометрия на зъбите (наречена 2х2) и серията endurance for heavy Metal, която съчетава в допълнение и иновативния профил на режещите ръбове, получен чрез специално фино заточване (Micro-Edge).

Назъбването 2х2 се отличава с редуващи се двойки зъби. Първият във всяка двойка реже материала по-агресивно, докато вторият осигурява по-високата износоустойчивост на триончето. Стъпката между всяка двойка зъби е по-голяма отколкото между двата зъба, които я съставят. Увеличеното разстояние между двойките зъби улеснява отделянето на по-голяма стружка, което пък увеличава скоростта на рязане. Намалената стъпка между зъбите във всяка двойка, съответно по-малкото разстояние между тях и усилената задна част на втория зъб, осигуряват близо два пъти по-голяма износоустойчивост. В резултат на това триончетата endurance for Heavy Metal са признати като най-устойчивите на износване и позволяват около два пъти по-продължително рязане отколкото обикновените триончета за метал. С тях се реже и около два пъти по-бързо.

basic for Metal – тези триончета са най-евтини и са подходящи за рязане на ламарина с дебелина до 8 mm в зависимост от модела, затворени профили и тръби с диаметър до 100 mm.

flexible for Metal – отличават се с повишена еластичност и по-голяма устойчивост срещу счупване, като цяло имат и по-голяма дълготрайност. За тях е характерно също улесненото рязане и получаване на по-чист срез. Подходящи са за рязане на ламарина с дебелина до 8 mm, на масивни тръби и затворени профили с диаметър до 175 mm (в зависимост от модела на триончето). Отделно ще посочим само модела S 422 BF, който е специализиран за криволинейно рязане на ламарина с дебелина 1,5–6 mm.

progressor for Metal – триончетата режат ламарина, тънкостенни и дебелостенни профили с напречно сечение до 100 mm. Отличават се с по-висока скорост на рязане.

heavy for Metal – както вече пояснихме, тези триончета са изключително здрави и износоустойчиви, което се дължи на специалната геометрия на зъбите им (2х2). Подходящи са за рязане на ламарина с дебелина до 12 mm, на дебелостенни масивни тръби и профили (до 250 mm), за грубо и фино рязане, включително при провеждане на спасителни операции. Позволяват прецизно рязане под точно определен ъгъл.

endurance for heavy Metal – тези триончета стоят най-високо в класацията по износоустойчивост, което се дължи на специфичната форма на зъбите по двойки (2х2) и финото заточване Micro-Edge. Имат същото приложение, както и триончетата heavy for Metal.

endurance for Cast Iron – рязането се извършва от диамантни зърна с едрина 50. Предназначени са за рязане на чугунени тръби с диаметър до 150 mm, на материали от стъклопласти и епоксидни смоли. Те са много подходящи и за рязане на силно абразивни материали.

special for Inox – триончетата са предназначени за рязане на неръждаема стомана – ламарина с дебелина до 4 mm, тръби с диаметър до 50 mm и профили със сходно по големина напречно сечение, на материали от стъклопласти и епоксидни смоли. Реже се с ниска честота на триончето при изключено махаловидно движение, с добавяне на охлаждаща течност.

Триончета със специално предназначение

Триончетата от тази група са оцветени в черно и са предназначени за рязане на различни неметални, предимно строителни, материали. Интересът към някои от тях през последните години рязко нараства поради масовото навлизане на нови материали в строителството – облицовъчни плочи гипсфазер и гипскартон, плочи на циментова основа (Aquapanel и др.), кухи керамични блокове за зидане, блокове от газобетон и др.

special for Plaster – предназначени са за рязане на плочи гипскартон и гипсфазер. Могат да се врязват в плочата, като я пробиват с върха си.

special for Fiber and Plaster – тези триончета имат твърдосплавни пластини на зъбите си. Те са предназначени за рязане на блокове от газобетон с дебелина до 350 mm, на материали от фиброцимент, на керамични тухли (червени) с дебелина до 250 mm, материали от стъклопласти и епоксидни смоли, както и на други абразивни материали.

special for Cast and Brick – режещият ръб на триончето (S 1130 Riff) е покрит със ситни (едрина 30) твърдосплавни зърна. Специализацията му е рязане на чугунени тръби (до Ø175), керамични тухли с дебелина до 175 mm, материали от стъклопласти и епоксидни смоли.

special for Soft Material – представлява добре заточен с шлифовано острие нож от въглеродна стомана, предназначен за рязане на стиропор и други меки, предимно изолационни материали.

special for Ice – използват се за рязане на замразени материали.

special for Brick – тези триончета представляват голям интерес и намират все по-широко приложение поради специализацията си в рязане на строителни материали – керамични тухли и блокове, газобетон, материали на циментова основа (фиброцимент) и др. Към момента се предлагат три модела – S 1543 HM, S 1243 HM и S 2243 HM) Всички те имат твърдосплавни зъби. Подходящи са за рязане на материали с дебелини 150 mm, 215 mm и 365 mm.

С казаното дотук се постарахме да дадем обобщена представа за възможностите за рязане с електрически саблен трион и подходящите за всеки вид материал и дейност триончета. С тази информация вече човек значително по-лесно може да се ориентира и да направи правилния избор сред голямото многообразие, което Bosch (www.bosch.bg) предлага и на нашия пазар.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото