В категории: автомобили, Брой 12/2008, Инструменти, Ремонти, Строителство

Ръчни инструменти Topmaster Professional

За разлика отпреди четири години, когато представихме първите образци от току-що създадената марка Topmaster Professional, днес сме силно улеснени, защото това са добре познати и търсени инструменти, които до голяма степен овладяха този сектор в магазините от веригата Mr. Bricolage и много по-малки магазини на останалите търговски партньори на „Евромастер Импорт Експорт“ в страната. С не по-малък успех те се продават в съседна Румъния, където „Евромастер Импорт Експорт“ има свое поделение, както и в Македония, Сърбия, Русия, редица африкански и държави от Близкия изток.

Не случайно именно инструментите Topmaster Pro оформяха гръбнака на експозицията, с която тази година „Евромастер Импорт Експорт“ се представи много успешно не къде да е, а на световната Мека за инструменти – специализираното световно изложение Eisenwarren-messe/Practical World в Кьолн, Германия, където мери сили с над 2600 изложители от цял свят.

От създаването на марката досега обхватът на инструментите Topmaster Pro непрестанно се разширява и към момента обхваща над 100 ръчни механични инструмента, а като модели и големини броят им надхвърля 600.

Всички инструменти са сертифицирани по действащите в Европейския съюз норми за качество и техническа безопасност – TÜV, DIN, притежават сертификат за съответствие CE. За качеството им говори и фактът, че те се продават с т.нар. доживотна гаранция, която покрива всички дефекти, възникнали поради дефект на материала.

Тук подбрахме няколко съвсем обичайни наглед инструменти – чукове и отвертки, без които е невъзможна каквато и да било дърводелска, строителна или друга дейност.

Тези, както и останалите инструменти Topmaster Pro, се открояват отдалеч по своя характерен дизайн, изпълнен в черно и жълто. Ръкохватките са изработени от двукомпонентен материал, като единият, оцветеният в жълто, е от по-твърда пластмаса и придава устойчивост, а вторият, оцветеният в черно, е от еластичен синтетичен каучук, който улеснява задържането на инструмента, не травмира ръката при по-продължителна работа или нанасяне на удари. Комбинацията от двата материала гарантира едновременно здравина на дръжката и сигурното ù задържане в ръката, а от друга страна, специално оформените по-еластични зони омекотяват ударите, които се предават от дръжката на инструмента върху ръката. Това се отнася най-вече за чуковете, като показаните тук три модела се числят към групата с антивибрационни дръжки, които значително намаляват натоварването или по-точно натъртването на дланта, китката и ръката като цяло при по-силни удари и продължителна работа. Всяка от дръжките е осигурена срещу измъкване чрез масивен нит, който преминава през металната сърцевина.

Дръжките на отвертките също са подчинени на изискването за сигурно и същевременно удобно и нетравмиращо ръката захващане. Повърхността им изцяло е покрита с еластичен синтетичен каучук, който в комбинация с триъгълното напречно сечение ги прави особено удобни за държане, а също така позволява предаване на по-голям въртящ момент, необходим за справяне с по-силно притегнати или ръждясали винтове.

В предния край на дръжките са оформени три симетрично разположени зони с оребрена повърхност, върху които удобно приляга палецът на ръката. Помислено е и за такива дребни наглед подробности, като отчетливата маркировка върху задния край на дръжката, която силно улеснява избора на правилната за случая отвертка според формата на острието (право или Phillips) и големината му.

Най-голямата от показаните тук отвертки е предназначена за завиване и отвиване на винтове с голям диаметър, за което е необходимо и значително по-голямо усилие. За да осигурява по-надеждна опора на ръката, ръкохватката е покрита с еластична със силно грапава повърхност материя, като включва и два срещуположни сектора от по-твърда пластмаса. Често пъти обаче силата на ръката не е достатъчна, за да приложи върху главата на винта необходимия по големина въртящ момент. В такива случаи идва на помощ гаечен ключ, за което задният край на отвертката е усилен и завършва с шестостен.

Повечето от инструментите Topmaster Professional са произведени от висококачествена хром-ванадиева стомана, други от неръждаема стомана, а показаните тук отвертки са изработени от силиций-ванадий-хром-магнезиева стомана (SVCM), което ги прави още по-издръжливи на деформация и промяна на геометрията на върха.

Серията Topmaster Professional съдържа най-различни по форма чукове, профилирани според различните видове дейности. Два от показаните тук чукове са специализирани за строително дърводелство – за сковаване на дъсчени кофражи, за направа на дъсчената обшивка на покривни конструкции и други подобни дейности. Поради това предната им част е оформена като „кози крак“ – класическият инструмент за изваждане на пирони. В задната част на всеки от чуковете е оформен прорез, в който се поставя главата на пирона за първоначалното му забиване. За по-сигурното му задържане в основата на това легло има набит силен постоянен магнит. По този начин пиронът се закрепва сигурно към главата на чука и без да е необходимо да се придържа с ръка, може с лекота да се забие. Така едната ръка е свободна, което при работа на високо и въобще на неудобно място позволява работещият да се самоосигурява по-добре и което е още по-важно – свободната му ръка не се намира в зоната на действие на чука и така се елиминира възможността от неволно нараняване.

Третият чук също има оформено като „кози крак“ острие, но единият му край е силно удължен и заострен. Това позволява при необходимост да се използва за изкъртване на части от мазилката или тухления зид.

За отбелязване е, че и при трите модела главата и дръжката са отлети и изковани като едно цяло, а не се състоят от две части, както е при чуковете на други производители. Това, заедно със специално подбраното напречно сечение на дръжката за по-голям съпротивителен момент и висококачествената закалена стомана, ги прави силно издръжливи и при най-безжалостно експлоатиране.

Когато говорим за ръчните инструменти на шлосера и автомонтьора, бил той професионалист или любител по мерак или принуда, това най-вече означава набор ключове, познати с придобилото гражданственост наименование „гедоре“ по името на едноименната немска фирма с деветдесетгодишни традиции в този вид производство.

Необходимо е да отбележим също, че в продуктовата листа на „Евромастер Импорт Експорт“ тази група инструменти, както и редица други, предназначени основно за авторемонтни дейности, се ползват с особено уважение, дължащо се на доброто им качество. То пък се свързва с техния произход, защото Made in Taiwan вече е респектираща гаранция за качество.

Тук показваме, комплекта ключове, който най-много ни допадна и който покрива целия диапазон от видове и големини винтове и гайки, с които би се сблъскал в работата си един автомонтьор. Това очевидно е и основното предназначение на комплекта, защото съдържа и два накрайника за демонтиране и монтиране на автомобилни свещи с големина на шестостена 16 и 21 mm. В тях има специално оформени гумени вложки, които задържат електрода на свещта и не ù позволяват да изпадне при изваждане от дълбоко разположено в главата на двигателя гнездо. Комплектът съдържа 108 елемента.

Те са изработени от качествена хром-ванадиева стомана, което е позволило накрайниците да имат максимално тънки стени, което е от решаваща важност при работа с винтове и гайки, намиращи се на трудно достъпни места.

Гедорето е предназначено за винтове и гайки с големина от 4 до 32 mm, като сменяемите накрайници са разделени в два набора. Единият, с големина от 4 до 14 mm, има квадратен отвор (1/4”) за захващане към по-малката от двете ръкохватки (тресчотки) в комплекта. Другият, с големина от 10 до 32 mm, се използва в комбинация с по-дългата ръкохватка (1/2”). За отбелязване е, че зъбното колело на ръкохватките е с 48 зъба, което е намалило ъгъла на завъртане на рамото при един работен ход до 7,5о. Това е съществено предимство при работа на трудно достъпни места.

Освен за шестостенни гайки, комплектът съдържа и накрайници за винтове и гайки по стандарта Torx – с големина от 4 до 24 mm. За развиване и завиване на гайки върху дълга шпилка има специални накрайници с удължено тяло и големини от 6 до 22 mm. Комплектът съдържа два преходника с карданно съединение. Съдържа и различни по форма и големина накрайници за винтове с прав шлиц, Philips, Pozidriv и Torx. За тях има специален накрайник с вградена в него плоска пружина, която го задържа и предпазва от изпадане.

За тези, които вече разполагат с тресчотка, накрайници може да се купят и отделно, като показаният тук комплект. Характерно при тях е, че вътрешният им отвор е оформен не като шестостен, а има 12 изпъкнали ребра, между които влизат ръбовете на главата на болта или гайката. Предимство на тези накрайници е, че изискват завъртане на наполовина по-малък ъгъл, докато „захапят“ главата на болта. Това е особено полезно, когато мястото за въртене на ръкохватката е ограничено. Освен това те може да се използват и при болтове и гайки с форма различна от шестостенната.

Каталогът с инструменти Topmaster може да намерите на сайта https://topmaster.bg.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Ръчни инструменти Topmaster Professional”

Rumen | март 22nd, 2012 at 12:47 pm

Interesuvam se na TopMaster Gedoreto ot 108 4asti kakva mu ecenata na drebno i s kakvi otstapki rabotite s firmi i za kolko broiki- na edro.Blagodarya.
„Направи сам“: Препоръчителната крайна цена на комплекта е 169,90 BGN с ДДС. Препратихме запитването Ви до фирма „Евромастер Импорт Експорт“, които ще се свържат с Вас за уточняване на възможната отстъпка при закупуване на повече бройки.

явор | май 16th, 2013 at 2:39 pm

Имаше навремето едни отвертки на топмастер – електричарски изолирани комплект (6бр + фазомер) в синя пластмасова кутия с прозрачен капак.
Бяха много качествени и на перфектна цена.
С години работя само с такива, смених няколко комплекта, но вече не мога да ги намеря, а старите ми са на доизживяване
намерих ги само в един стар каталог на „Евромастер“. Дадени са отвертките и по единично и в комплект.
Ако някой ми помогне от къде да си купя от същите – все някъде ще ги има на склад останали някоя друга бройка
или по единично или в комплект, все тая.
„Направи сам“: Писмото Ви е препратено на фирма „Евромастер Импорт Експорт“, които директно ще се свържат с Вас.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото