В категории: Брой 12/2008, Инструменти

Електроинструментите Skil Masters вече и в България

В началото на идната година на нашия пазар стъпва още една марка професионални електроинструменти – Skil Masters. Те ще се продават паралелно с добре познатите от години инструменти от любителската серия на Skil. Това е събитие, което безспорно ще даде отражение на и без това силно изострената конкурентна борба на българския пазар, на който са представени практически всички водещи производители на професионални и любителски електроинструменти. А както се знае, конкуренцията работи в интерес на потребителите. Тя отсява и оставя на пазара най-добрите, действа регулиращо и на цените.

Случайно или не, появата на машините Skil Masters в България съвпада с 85 годишнината на марката Skil. За фирма, която от създаването си досега е тясно специализирана в производството на електрически инструменти това е, бихме казали, патриаршеска възраст, а изминатият от нея път трасира развитието на ръчните електроинструменти до вида, в който ги познаваме днес. След като се утвърждават на американския пазар, откъдето води родословието си марката Skil, успехът на тези инструменти се пренася и в Европа, където миналата година бе отбелязана продажбата на сто милионния електроинструмент с тази марка.

Благодарение на активната маркетингова политика на Роберт Бош ЕООД и неговите търговски партньори в страната ни инструментите с марката Skil са добре познати и от години намират радушен прием. Причината за техния успех обаче преди всичко се дължи на качеството, на голямото разнообразие от модели и на изключително атрактивна им цена. Това обяснява и факта, че нерядко електроинструменти от любителската серия на този, станал вече европейски производител след присъединяването му към групата Bosch, у нас нерядко се използват и за занаятчийски цели.

От идната година привържениците на марката и у нас вече ще имат избор дали да си купят любителска машина или от серията Skil Masters. Skil от години произвежда професионални електроинструменти, които не се продаваха в България. По наши наблюдения тези машини досега основно бяха насочвани към пазара в Щатите. Промяната в политиката на компанията в посока на пазарите на стария континент, в това число и българския, вероятно се дължи на все по-отчетливото търсене на качествени, производителни и издръжливи на натоварване машини, каквито изисквания безусловно налага професионалният сектор. От друга страна, все по-често и любителите, да ги наречем ентусиазирани домашни майстори, залагат именно на тези качества при избора на инструмент за своята работилница. При това ниската продажна цена „на всяка цена“ все по-рядко е водещ мотив при покупката, а за мнозина пределно ниската цена вече звучи дори подозрително. Ето защо най-широк пазар имат машините, които доказано съчетават оптимално тази съвкупност от изисквания.

Skil определено е измежду тези производители, като поддържането на оптимално ниска цена, нещо характерно за любителските инструменти, се запазва и при професионалните им електроинструменти.

Спрямо любителските модели електроинструментите Skil Masters се отличават с повишена мощност и производителност, предназначени са за работа в условия на високо и продължително натоварване, имат дълъг експлоатационен живот и по-рядко се нуждаят от сервиз. За постигане на всичко това при тяхното конструиране е използван 85-годишният опит на компанията, най-новите разработени от нея технологии и технически решения, използват се висококачествени материали и завишен качествен контрол върху входящите елементи и крайната продукция. Това са все фактори, които изпълват със съдържание понятието „професионален инструмент“.

Понеже досега не сме държали в ръцете си инструмент от серията Skil Masters, се доверяваме на историята на компанията и реномето на нейните електроинструменти.

Марката Skil се свързва с пускането в производство от тогавашната фирма Skilsaw Incorporated през 1924 г. на първия в света ръчен циркулярен трион с електрическо захранване, който бива наречен Skilsaw. Първоначалното му предназначение е било рязането на захарна тръстика, но много бързо той бива преквалифициран в рязането на материали от дърво и така става родоначалник на един от най-разпространените дърводелски електроинструменти – ръчния електрически циркулярен трион.

Оттогава компанията непрестанно разширява и усъвършенства палитрата от ръчни електроинструменти с марката Skil. На нея принадлежат редица изобретения и патенти, които днес се прилагат от всички производители. Такива са електромеханичният ударен механизъм при перфораторите, създаден през 1988 г., електронният модул за безстепенно регулиране на честотата на въртене (1964 г.), системата за промяна на посоката на въртене (RBR), която повишава с 10% мощността на двигателя и намалява износването на четките, механизмът за автоматично центриране на лентата върху задвижващата и водещата ролка (1978 г.) при лентовите шлифовъчни машини, семейството ръчни електрически инструменти Flexi-charge (1992 г.), ползващи една и съща акумулаторна батерия, механизъм (Auto-Scroller), който позволява завъртане на 360о по време на рязане на триончето на прободния трион (1983 г.). През последните години марката Skil се свързва още с технологията за отчитане на силата на натиск, приложен върху шлифовъчната машина, приставката Equalizer, която подобрява качеството при шлифоване на по-големи площи с лентова шлифовъчна машина и др.

Каталогът на български език включва пълната палитра ръчни електроинструменти с марката Skil Masters. Гамата акумулаторни отвертки и бормашини включва модели със захранване 4,8 V, 12 V, 14,4 V и 18 V с никел-кадмиеви и никел-металхидридни батерии. Моделът 2144 има литиево-йонна батерия с напрежение 14,4 V, а моделът 2498 е с ударно действие. Серията Skil Masters включва също семейство перфоратори, ударни и обикновени бормашини, ъглошлифовъчни машини с диаметър на работния диск от 115 mm до 230 mm, миксери за строителни разтвори и др.

Разнообразна е и палитрата от ръчни дърводелски машини, която включва прободни и ръчни циркулярни триони, фрези, шабъри, шлайфмашини, рендета, фрези и др.

Бихме казали, че повечето от любителските електроинструменти имат своя професионален аналог от серията Skil Masters. Подробности за разликите между тях ще споделим на страниците на списанието ни, когато имаме възможността да получим и изпробваме лично машини Skil M

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2008, Инструменти

Ключови думи

,
 
към началото