В категории: Брой 3-4/2003, Представяме ви

Новият Mr. Bricolage

На 20 март т.г. отвори врати вторият в столицата магазин Mr. Bricolage – събитие, за което ви информирахме месец по-рано. От интервюто в предишния брой с г-н Андрей Евтимов, изпълнителен директор на “Доверие Капитал” АД, читателите ни получиха възможността да опознаят философията, заложена в световната верига от едноименни магазини, принципите, върху които се гради техният успех, както и предпоставките, довели в рамките на около две години до откриването на третия за страната и втори в столицата магазин Mr. Bricolage.

След като отминаха емоциите около впечатляващото тържествено откриване и последвалите го дни, наситени с множество приятни за клиентите изненади, влизаме в новооткрития магазин, за да се опитаме да открием различията между него и вече добре познатите ни сродни магазини в София и Пловдив.

Самата идея за построяване на нов магазин в столицата, очевидно, означава, че първият Mr. Bricolage, открит преди малко повече от две години, вече не е в състояние да задоволява достатъчно пълно изискванията на все по-големия приток от клиенти. Това, на фона на сриващия се жизнен стандарт и тоталното обедняване на населението, недвусмислено показва силата на магическото привличане на тези магазини, доказва призванието им да запълнят една голяма досега незаета пазарна ниша.

Няма съмнение, че новият магазин ще има още по-голям успех, защото при неговото проектиране е взет под внимание досегашният опит. Магазинът е изнесен извън централната част на града, което улеснява достъпа с автомобил, било по околовръстното шосе, или пък по широкия магистрален булевард “Европа”, който свързва града с международния път за Калотино. В допълнение магазинът разполага с удобен и обширен, за над 200 автомобила, паркинг.

Новият магазинът е израсъл и количествено, и качествено. Веднага прави впечатление увеличената близо два пъти търговска (7000 m² и складова площ. Това е позволило да бъде увеличен асортиментът на предлаганите стоки – над 30 000, както и да се предлагат по-едрогабаритни изделия, типични най-вече за строителството и градината. Познатата от предните два магазина организация при излагането на стоките е запазена, което представлява несъмнено улеснение за вече свикналите с нея клиенти. Същевременно вътрешността на магазина е значително по-просторна, пътеките между щандовете са доста по-широки и рядко би се стигнало до стълпотворение от посетители, които си пречат един-друг пред отрупаните щандове. Увеличените търговски площи са позволили не само количествено, но и качествено обогатяване на асортимента.

Електрически машини – още с първите крачки погледът на посетителя неминуемо бива привлечен от изключително богатата гама електрически машини и инструменти. По традиция този щанд е разположен най-близо до входа и не може да бъде подминат с безразличие. Макар и с риск да прозвучи банално, но по-точно определение от „море от машини и инструменти”, така и не намерихме за описание на гледката. Вниманието, отделено на този раздел, е напълно обяснимо, защото, както се знае, “инструментът прави майстора”. Сега ситуацията в този сектор е силно променена в сравнение отпреди няколко години. В световен мащаб даже се оформя мнението, че най-успешно се развиват двете крайни направления – професионалната техника и най-евтините машини за домашно приложение. Палитрата между тези две крайности е твърде пъстра и щандовете в новия Mr. Bricolage са отлично доказателство за това.

По-внимателният оглед, даже и само на този сектор, издава заложената при създаването на магазина идея за по-професионална насоченост. Делът на машините с професионално предназначение е сериозно засилен. При машините вече може да се видят световно известните марки Makita и Metabo заедно с консумативи за тях. Покрай лесно преносимите 25–50 литрови компресори, подходящи за малка работилница и домашно ползване, се предлагат и внушителни промишлени компресори с обем на ресивера 500 l.

Електрически инсталации и осветление. Този сектор е много силно развит, като е много трудно човек да се сети за нещо, което тук да не се предлага – пълна гама от проводници и елементи за изграждане на всевъзможни електрически инсталации в дома или градината. Гамата от електрически уреди също е доста „пораснала”, като се предлага богата колекция от електрически радиатори и калорифери, подови отоплителни системи, бойлери, климатизатори и т.н. Понеже става дума за отоплителни системи, в магазина се предлагат също слънчеви отоплителни инсталации, а за мераклиите на домашния уют и доста богата гама от метални тела за камини и аксесоари за тяхното изграждане.

Много силно впечатление прави невероятното многообразие от всевъзможни осветителни тела – абажури, аплици, стоящи и настолни лампи, осветителни тела за монтиране на открито и в градината. Заслужава да се отбележи и ненадминатата в български магазин, според нас, колекция от точкови халогенни осветителни тела за вграждане или открито монтиране.

Дърводелство – колекцията от вътрешни врати и врати за шкафове от масивна дървесина или плочи MDF е значително разширена. Предлага се множество готови, в разглобено състояние, мебели – шкафове, бюра, етажерки, библиотеки. Доста повече са и мебелите за обзавеждане на офиса. По-голямо е разнообразието на различните полуфабрикати и готови детайли за сглобяване на парапети, стълби, огради, решетки и т.н. Домашният майстор ще се зарадва и на богатия по размери и с разнообразно оцветяване асортимент от мебелни плочи. Новост са и сгъваемите стълби, които се сгъват върху капака към тавана.

Новост въобще за магазините Mr. Bricolage е услугата проектиране, изработване и монтаж на модулно кухненско обзавеждане. В магазина са монтирани няколко демонстрационни изпълнения на характерни кухни, а оператор на компютър очаква да получи размерите на вашата кухня и според изразените предпочитания за кратко време на екрана на монитора ще разиграе визуално възможните комбинации докато изберете най-подходящата. Следва поръчка, доставка и монтаж.

Появата на специализирани магазини за меки подови настилки и тапети вероятно е амбицирала ръководителите на Mr. Bricolage да отговорят на предизвикателството, като предложат богата колекция от всичко необходимо за облицоване на стените и подовете – меки подови настилки, тапети, помощни материали, лепила и т.н. Изключително богата е колекцията от корнизи за пердета, всевъзможни по форма и големина огледала, самозалепващи се фолиа за мебели.

В специално обособен център се извършва рамкиране на картини, като тук тази услуга е силно разширена с богат набор профили за рамки.

Не липсват и останалите характерни за Mr. Bricolage и много ценени от клиентите съпътстващи услуги: разкрояване на мебелни плочи, рязане на стъкло, тониране на бои, заточване на вериги за резачки за дърво, нарязване на резба на водопроводни тръби, ключарско ателие и др.

Заслужава да се отбележи и секторът на лако-бояджийските материали, като тук най-съществените новости са две: новите бои със силно изразен декоративен ефект и центърът за тониране на автолакове на известната фирма Lesonal. От „кухнята” научихме, че боите на тази отлична марка, владееща преди години щандовете на мечтания за всеки българин оазис на западните стоки Кореком, се предлагат на изключително изгодни цени.

Силно впечатление прави секторът с всичко необходимо за обзавеждане на бани. Всъщност с думи видяното не може да се опише: огромна колекция от подови и стенни плочки, всевъзможна арматура за метални и пластмасови тръбопроводи, вани и умивалници. А колекциите от батерии, шкафове и душ-кабини, навярно нямат равни на себе си дори и в специализираните магазини.

Накрая оставихме сектор „Градина”, който, разположен на 2500 m2, оформя цялостното впечатление от новия магазин. Въображението трудно може да подскаже нещо, което тук да липсва: ръчни и механизирани градински инструменти, всякакви напоителни съоръжения, градински мебели и малки постройки, огради и т.н. Стремежът за задоволяване и на най-претенциозните клиенти личи и от внушителната косачка-трактор на Husquarna.

На колекцията растения за разсад, луковици и семена, може да завиди всеки голям специализиран разсадник.

Ако надхвърлите сумата в портфейла си, тук има банкомат. На разположение е и лекотоварен транспорт, а когато краката ви започнат да се подгъват при обиколката на щанд след щанд, може да поседнете в удобното кафене.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2003, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото