В категории: Брой 3-4/2003, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Фугиране и шпакловане на плочи от гипсокартон с материалите SHEETROCK на USG

В България т.нар. „сухо строителство” с плочи, произведени на гипсова основа, гипсофазер и гипсокартон, има десетилетни традиции. В редица случаи те са незаменими, защото с тях бързо и лесно се изграждат леки преградни стени, окачени тавани, вътрешни облицовки и т.н. Със закрепването на плочите към носещата конструкция обаче, работата съвсем не е завършена, защото добрият външен вид на облицовката в най-голяма степен зависи от довършителните работи – затваряне и запълване на всички фуги, оформяне на ръбовете и ъглите, цялостна шпакловка, която заличава и най-малките неравности и създава подходяща основа за качествено боядисване.

Добрият краен резултат зависи най-вече от използваните материали, а продуктите на американската корпорация USG са, несъмнено, измежду най-добрите в света. Зад нейните продукти стои над стогодишен опит в производството на различни изделия на гипсова основа. С отлична репутация се ползват специалните шпакловъчни и фугозапълващи материали с марката SHEETROCK част от които вече са достъпни и на българския пазар, благодарение на USG Interiors East. Те са подходящи за нанасяне върху всички видове плочи на гипсова основа, независимо от производителя им. Изключение правят само специалните импрегнирани гипсокартонени плочи.

Шпакловъчните и фугозапълващи смеси (познати у нас под обобщеното наименование фугопълнители) SHEETROCKсъчетават отлична адхезия към основата и много добра покривност, сигурно запечатват шпаклованите с тях плочи, като създават добра защита и стабилна основа за последваща декоративна обработка. Свързващото вещество е винилова суспензия, благодарение на което не само захващането на шпакловката към основана е много добро, но материалът се разнася леко и равномерно върху повърхността. Друга особеност на тези материали е, че те се доставят напълно готови за употреба и не изискват разбъркване с добавяне на вода. Всичко това води до икономия на време и труд, което при по-големи обекти е много съществено предимство. Работата с фугопълнителите SHEETROCKна практика е безотпадна – използва се точно необходимото количество, след което кофата се затваря плътно до следващата употреба, при което материалът с месеци се запазва, без да се влошава качеството му. За безотпадната технология на работа спомага и гъстата консистенция на материала, поради която той не капе върху пода. Това означава още, че не се налага допълнителен труд за почистване.

Материалите са еднакво подходящи за ръчно и машинно нанасяне.

От серията готови за употреба фугопълнители SHEETROCK на българския пазар засега се предлагат два вида:

◊ Фугопълнител за универсална употреба SHEETROCK (All Purpose Joint Compound)

◊ Олекотен универсален фугопълнител SHEETROCK (Lightweight All Purpose Joint Compound).

И двата материала представляват готови за употреба смеси с гъста кремообразна консистенция. Макар че основното им предназначение е за запълване на фуги, със същия успех те могат да се използват и за цялостна шпакловка. С тях с лекота се постига идеално гладка повърхност, върху която може да се лепят и най-тънките тапети или да се боядисва. Препоръчва се повърхността на плочите да се шпаклова изцяло, за да се създаде основа с еднакво водопоглъщане. В противен случай при боядисване с водоразтворими бои е възможно да се получат петна поради различната интензивност на попиване на водата. Цялостната шпакловка ще изравни и заглади и малките неравности или повърхностни дефекти, които обикновено стават видими едва след боядисването. Това най-лесно се забелязва при стени със силно странично осветление и бои с гланцова повърхност.

Фугопълнителят за универсална употреба SHEETROCK (All Purpose Joint Compound) е подходящ за широк кръг приложения: затваряне на фуги с помощта на армираща лента, за шпакловки – първа, втора и трета ръка, както и за запечатване повърхността на гипсовите плочи. Предлага се в разфасовки от 28, 20, 5,4 и 1 kg.

Към запълване на фугите, оформяне и защита на ръбовете и шпакловане на неравностите се пристъпва, след като монтажът на конструкцията бъде завършен изцяло. Работи се при температури над 13 °С. Всеки следващ пласт се нанася само след пълното изсъхване на по-долния. Високата влажност на въздуха в помещението съществено удължава времето, необходимо за изсъхване на шпакловката, и обратно (виж таблицата).

При шлифоване на изсъхналия пласт шпакловка не бива да се прекалява с натиска върху трупчето, защото, ако се награпи грубо или прокъса покриващият плочата пласт картон, влакънцата му може да прозират под слоя боя.

Новост в гамата фугопълнители с универсално приложение е SHEETROCK Lightweight. Същественото при него е, че масата му е с около 35% по-ниска в сравнение с обикновените фугопълнители. По този начин се намалява съществено натоварването на монтажниците – фактор, който е от съществено значение при обекти със съкратени срокове за изпълнение и интензивен режим на работа. Друго предимство на този продукт е, че поради много слабото му свиване при полагане върху метал достатъчно плътно покритие може да се постигне само чрез двукратно нанасяне, а не, както е при други продукти, при които е необходимо да се нанесат три слоя.

Трайното покриване на фугите и защитата на ъглите се извършва комбинирано с фугопълнител и усилващи ленти SHEETROCK. В зависимост от конкретните изисквания фугите могат да бъдат подсилени с лента от твърда хартия, която е устойчива на вода и химически агенти или от фибростъкло. Избраната лента се полага върху предварително нанесения слой фугопълнител с дебелина около 1 mm и отгоре изцяло се покрива с втори пласт фугопълнител.

Външните ъгли и кантовете на гипсокартонените плочи сравнително лесно се деформират вследствие на удар или триене. За тяхната защита USG предлага гъвкава метална ъглова лента SHEETROCK Тя е изработена от алуминий и е покрита с хартиен ламинат, който подобрява сцеплението с шпакловката. Предварително огънатата лента се поставя върху кантовете и ъглите и така предпазва от деформация, благодарение на високата си устойчивост на механични въздействия.

Металните елементи с хартиено покритие с марка SHEETROCK (All Purpose Joint Compound) се използват за завършване на външните и вътрешните ъгли. Те предпазват както от разтваряне на фугите, така и от наранявания в процеса на ежедневната експлоатация.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото