В категории: Брой 1-2/2003, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Новата фамилия циркулярни триони на Metabo

Metabo – професионалистът в професионалната техника

Ако запитате немски майстор, бил той професионалист-занаятчия или просто любител на качествената техника, коя марка електрически инструменти извиква у него първа асоциация за професионална техника, най-вероятният отговор би бил Metabo. Това убеждение не случайно се е утвърдило с десетилетия, защото, за разлика от други, също големи производители на ръчни електрически инструменти, Metabo не предлага машини в различни класове, различаващи се по качество, дълготрайност и цена за различни пазарни сегменти, а властва в един-единствен – професионалната техника. Затова всички машини с тази марка се отличават с безкомпромисно технологично равнище, високи експлоатационни показатели, отлично качество и изключителна дълготрайност. Редакцията ни също има известен опит в експлоатацията на машини Metabo, защото вече шест години използваме, при това доста „варварски”, една от първите професионални електрически отвертки 12 V, появили се на нашия пазар. Тя и до ден-днешен не е показала никакви признаци на умора, а акумулаторът й е запазил капацитета си като току-що излязъл от завода.

Кратка история

1924 – в сградата на стара пивоварна Юлиус Клос, Валтер Раух и Албрехт Шнитцлер основават фирмата „Шнитцлер” ООД. Започват с производството на ръчни бормашини.

1928 – фабриката разширява производството си с настолни бормашини, ръчни шлайфмашини, маткапи, универсална бор- и шлайфмашина с полираща машина и приставка циркуляр и т.н. – общо 47 различни машини.

1932 – фирмата се преименува на Metabo – произлиза от Metallbohrdreher (машина за пробиване на метали).

1934 – създадена е първата ръчна електрическа бормашина с диаметър на свредлото 6,5 mm, честота на въртене 1200 minˉ¹ и мощност 120 W.

1936 – създаден е първият патронник със зъбен венец за бормашина.

1957 – започва производството на първата ударно-пробивна бормашина. Създадени са дискове за рязане и шлифоване за ъглошлифовъчни машини.

1966 – създаден е предпазният съединител Metabo-S-automatic.

1969 – пуска на пазара първата ударно-пробивна бормашина с електронно регулиране на оборотите.

1981 – произвежда първата ударно-пробивна бормашина с мощност 1000 W и електронно поддържане на постоянни обороти.

1982 – придобива американското предприятие за производство на абразивни дискове за шлифоване и рязане West-Chester PA-USA.

1987 – разработва специална система за защита на ротора и статора от попадане на чужди частици върху тях, с което дълготрайността на двигателите се увеличава петкратно.

1988 – създава система за бърза смяна на дисковете на ъглошлифовъчните машини без използване на помощни инструменти.

1990 – създава ултрабързо зарядно устройство (10 min) за акумулаторните пакети ICS 10.

1996 – разработва т.нар. „импулсна технология” при завиване и отвиване на винтове. Изключително ефективна при винтове с повредени глави.

1997 – създава уникалната фреза LF 714 S за снемане на стари лакови покрития. С нея производителността на труда се увеличава със 70% в сравнение с другите технологии.

1998 – разработва специална технология (Contact-Technologie), която изключва автоматично бормашината при допир на свредлото до токопроводими предмети или проводници под напрежение.

1998 – изкупува две трети от заводите за професионални машини Profi-Heimwerkermaschinen GmbH (PHM) в Grodig, край Залцбург. Със своите марки EMCO, Knapp und LUREM концернът PHM е лидер на пазара на стационарни дървообработващи машини в Австрия и Франция.

1999 – Metabo придобива контролния пакет акции на Elektra Beckum AG. С това групата Metabo заема първото място на пазара на дървообработващи машини в Европа и става №2 в света.

Верен на своя девиз „Произведено от професионалисти за професионалисти”, Metabo доставя своите машини в над 100 страни по цялото земно кълбо. Те са създадени да работят безотказно ден след ден без прекъсване на всяко възможно работно място и по всяко време на годината. Качеството винаги си има своята цена и е съвсем естествено цената на една машина Metabo да бъде по-висока от тази на сходен инструмент, предназначен за най-масовия пазар. Подобна инвестиция обаче се прави за години напред и ще имате сигурността, че когато всяка друга машина може да откаже, произведената от Metabo ще продължи да ви служи вярно.

Тези машини покриват на практика изцяло познатата към днешна дата палитра от ръчни електрически инструменти с мрежово или акумулаторно захранване. А някои машини, като фрезата за снемане на стари лакови покрития LF 724 S, са уникални и нямат аналози от други производители. Metabo произвежда и пълната гама от консумативи за своите машини – циркулярни дискове, свредла, ножове за рендета и т.н. Отделно Metabo предлага и широка гама от стационарни дървообработващи машини, които обаче, засега поне, излизат извън тематичните рамки на списанието.

Новата фамилия ръчни циркулярни триони

В този брой ще представим новата фамилия ръчни циркулярни триони. Причините за този ни избор са две. Циркулярният трион влиза в т.нар. „малка кошница” с най-необходимите за всяка работилница инструменти, и второ – в редакцията имахме възможност лично да тестваме и да се запознаем по-обстойно с топ-модела KSE 68 Plus. Можахме да изпробваме и една технология, която и преди сме представяли в списанието, но едва сега можахме да добием собствени впечатления: изключителното удобство при разкрояване на мебелни плочи, когато циркулярният трион се движи по специална водеща шина.

В средата на миналата година Metabo изцяло обнови производството си на ръчни циркулярни триони, като едновременно пусна на пазара пет нови модела: KS 54, KSE 55 Plus, KS 66, KSE 68 Plus и KS 85. Всички триони (с изключение на KS 85) са снабдени с нови по-тънки дискове с твърдосплавни резци, които, заедно с многобройните подобрения в конструкцията и повишената мощност на двигателите спрямо досегашните машини, допринасят за основната отличителна характеристика на новите машини – значително повишената скорост при рязане. Дебелината на диска е намалена от 1,6 на 1,4 mm, а дебелината на зъбите от 2,4 на 2,2 mm – толкова широк е и срезът.

Всички машини имат редица малки наглед подобрения, които правят работата лека и прецизна. Така например точното водене на машината при рязане много се улеснява от добрата видимост на очертаната линия, а освен това машината има и водещ (регулируем) показалец, който позволява по-точното и лесно следване на линията. Машините имат две ръкохватки, които позволяват по-сигурното им държане и точно водене. Дълбочината на рязане зависи от модела, като при KSE 68 Plus тя достига 68 mm. Този и всички по-малки модели имат характерния за машините на Metabo автоматичен съединител, който предпазва работещия и самата машина при внезапен обратен удар, поради попадане на пирон или друг метален предмет, скрити в дървото. В допълнение моделите KSE 68 Plus и KS 85 имат и механическа спирачка за бързо спиране на диска след изключване на захранването. Всички машини имат и механизъм за автоматично прекъсване на захранването при достигане на зададена гранична степен на износване на четките на двигателя.

Моделите KS 66 и KSE 68 Plus имат излято от алуминиева сплав тяло, докато при най-големия от фамилията модел KS 85 то е изработено от изключително здрава магнезиева сплав.

Дълбочината на рязане при всички модели (с изключение на KS 85) се регулира чрез завъртане тялото на машината около хоризонтална ос, закрепена към основата.

Съществено предимство на моделите KSE 55 Plus и KSE 68 Plus е вграденото електронно управление на честотата на въртене на диска. Това позволява прецизно избиране на най-подходящата честота на въртене в зависимост от рязания материал: мека или твърда дървесина, ламинирани мебелни плочи, различни листове от пластмаси, топлоизолационни плочи (включително стиропор), плочи гипсокартон или даже листове алуминий. Това разширява диапазона от приложения на машините и предпазва рязания материал от повреждане поради прегряване при висока скорост на въртене на диска.

Честотата на въртене се регулира безстепенно, а електронната схема (Vario-Tacho-Constamatic) я поддържа постоянна както при работа на празен ход, така и при пълно натоварване, без при това да се намалява мощността на двигателя. Тези машини имат и светлинно-звуков индикатор, който сигнализира при претоварване на двигателя.

Моделите KSE 68 Pluss и KS 85 имат електронен пусков механизъм за плавно и постепенно развъртане на двигателя, както и изключваща защита при претоварването му.

Електрическата мощност на машините варира от 1010 W при най-малкия модел KS 54 до 1800 W при KS 85. Съответно отдаваната мощност е от 630 до 1050 W. Дълбочината на рязане се регулира безстъпално в границите 0-68 mm – нейната стойност е включена в наименованието на всяка машина. Честотата на въртене на режещия диск е в границите 2 800 minˉ¹ до 5000 minˉ¹. Първите два модела работят с дискове с диаметър 160 mm, втората двойка – с Ø 190, а при модела KS 85 дискът има големина Ø 230 mm. Най-малката машина тежи 3,4 kg, а най-голямата 7,3 kg.

Машините могат да режат не само под ъгъл 90°, но и да се накланят странично за рязане до ъгъл 45О. При модела KS 85 този ъгъл е увеличен до 60°.

Всички машини са пригодени за свързване към промишлена прахосмукачка.

Машините имат стабилни водачи за паралелно водене спрямо канта. Прави впечатление, че те се закрепват към основата на машината в две точки, а не в една, каквато е обичайната практика при машините на други производители.

Възможностите за професионална изработка на мебели значително се увеличават, когато се използва специалната водеща шина, по която циркулярният трион се плъзга и реже по права линия с изключителна точност. От горната си страна шината има два успоредни канала, в единия от които се поставя специален плъзгач с два палеца, които влизат плътно в нарочните отвори в основата на циркулярния трион. Така при движението той реже по идеално права линия. По челния си кант шината има вложка от твърд каучук, която притиска рязания материал. От долната й страна се намира друг канал, в който влизат раменете на две малки стеги, с които шината се закрепва стабилно в желаното положение. Когато плъзгачът е поставен в по-близкия до челния кант канал, ръбът на шината се нагласява на около 2 mm от линията на рязане и така рязането се извършва точно по нея. Дължината на шината е 150 cm и в преобладаващия брой случаи е напълно достатъчна. Ако често се налага рязане на по-дълги детайли, например врати на гардероби или други високи шкафове, си заслужава покупката на още една шина и преходник за свързване на двете шини една с друга.

И накрая да припомним правилото за рязане на плочи: лицевата повърхност винаги трябва да се намира откъм долната страна. Така ръбовете по линията на рязане няма да се нащърбят.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото